bugün

üzerinde birlik sağlanamayan bir diğer islam belirsizliği. 6236 ayet olduğu en çok dillendirilen rakam olmasına rağmen 6666 adet diye de öğretilir.

şeybe 6214 adet
nafi 6217 adet
mısırlı bir çok alim 6226 adet
kufi ekolü 6236 adet
ibn-i abbas 6616 adet
zemahşeri, ibn-i huzeyme, ibn-i kemal ve said nursi 6666 adet

neden bu kadar farklılıklar var peki? kimi der sayma metodu kimi ise sonradan eklendiği iddia ettikleri kimi sureleri saymaması...

(bkz: felak ve nas suresinin kuran a sonradan eklenmesi)
Kur'ân’ın kaç âyet olduğu hususunda âlimler arasında ihtilaf vardır. Fakat bu ihtilaf sadece numaralandırma hususundadır. Kur'ân’ın tümü için herhangi bir ihtilaf mümkün değildir.

Kur'an âyetlerinin sayısı hakkında tam bir mutabakat yoktur. Bunun bazı sebepleri vardır:

1. Âyetlerin tamamında veya Kur'an'ın umumunda herhangi bir sıkıntı yoktur. Yani Kur'an'ın tamamı bellidir. Fakat alimler arasında âyet sayısında bir görüş ayrılığı mevcuttur. Şöyleki, Kur'anı açtığınızda âyetlerin yerini tayin eden yuvarlak işaretler vardır. işte bazı âlimlere göre, bu iki yuvarlak arasındaki ifadeler âyettir. Fakat bazı âlimlere göre, bu iki yuvarlakların aralarındaki ifadelerin bazısı bir âyet değil, iki veya daha fazla âyettir. Bu görüş ayrılığından dolayı, âyet sayısında farklılık olabilir. Yoksa Kur'an'ın tamamında veya âyetlerin kendilerinde herhangi bir anlaşmazlık veya terslik söz konusu değildir.

2. Şafiî âlimleri besmele-i şerifi, başında zikredilen sure ile bir bütün olarak saydıkları hâlde, Hanefi âlimleri besmeleyi ayrı bir âyet olarak saymışlardır. Sure başlarındaki “yasin, ha mim” gibi huruf-u mukattaa için de benzer durum geçerlidir.

3. Ayrıca, Kur'an'da bulunan “durmayınız” anlamına gelen “LA” işaretinin olduğu yerlerin de birer âyet sayılıp sayılmayacağı da bu farklılığın başka bir nedeni olabilir.

Bu ve benzeri nedenlerle Kur’an’ın bir harfinde bile değişiklik olmadığı hâlde, ne kadar âyet olduğu konusu tam netlik kazanmamıştır. Elinizde bir kitap olsa kaç parağraf veya cümleden meydana geldiği sorulsa, değişik anlayışlara göre farklı rakamlar çıkacaktır. Bu anlayış farklılığı kitabın azalacağı veya fazlalaşacağı anlamına gelmez. işte Kur'an da esas olarak içindeki her şey ile meydandadır. Ancak değerlendirme farklılığından rakamlar da farklı çıkmaktadır.

Bu farklı sayımın bir sonucu olarak; ibn-i Abbas 6.616, Nafi, 6.217, Şeybe, 6.214, Mısır âlimleri 6.226, Zemahşeri, ibn-i Huzeyme, Şeyhulislam ibn-i Kemal ve Bediüzzaman Said Nursi ise 6.666 âyet olduğunu söyler.

Bugün elimizde olan ve dünyanın her tarafında bulunan Mushafların nizamı, Küfî ekolü âlimlerinin Hz. Ali’den rivâyetle Peygamberimiz (a.s.m)’e dayandırdıkları bir tertiptir. Bu Kur’an’daki mevcut âyet sayısı, 6.236’dır. Bu, bizim de bizzat âyetleri sayarak elde ettiğimiz bir sayıdır.

Âyetlerin sayısı elbette pek çok hikmete bakıyor. Fakat bu hikmetler, sadece yekun olarak 6.236 sayısına değil, aynı zamanda Kur’an’da kullanılan kelimelerin tekrarı, bu tekrarların yapıldığı âyetlerin sayısı, bir suredeki âyetlerin belli kriterlere göre ayarlanması, Allah’ın isim ve sıfatlarının belli bir adede uygun olarak belli bir sayıdaki âyetlerde yer alması gibi bir çok ince hikmetleri vardır.

https://sorularlaislamiye...t-var-6666-ayet-var-midir
Rootz kardeşimizin bahsettiği tüm şeyler hakkında cevaplar verildiğine göre ve her cevaptan sonra farklı bir konuya geçtiğine göre kendisi müslüman olacaktır. Yani amacı herhalde gerçeği konuşmaktır çamur atmak değildir.
kuran muhasebe cetveli değildir.ister 6666 ister 6200 civarı ayet olsun.ilk ayeti okudur.ama bu sadece dümdüz oku manasında değildir.oku-anla-uygula demek ister.sayılara takılmanın bir lüzumu yok.önemli olan kısım anlamak , az buçuk kuranı okumuş fakat kendi çıkarları için kullanan kişi ve kurumların karşısında durup gerçeği savunabilmektir.