bugün

anlatım şekline ve ayetin konusuna göre değişen durum.
yaratıcının "ben" diye hitap ettiği ayetlerin çoğu zatıyla ilgilidir
örnek: müminun/60

"biz" diye hitap edilen ayetlerde genellikle, arada bir sebeb/vasıta vardır.
örnek:bakara/57

insanlar yaratıcıyı sıfatları (esma diyoruz) ile bilirler, tanırlar. "o" hitabı, allahın isim ve sıfatlarının tanıtıldığı ayetlerde ve dua ayetlerinde kullanılır.
örnek: ihlas suresi
allah'ın kibre olan bakışıyla alakalıdır. allah, "sen sensin, ben de benim" dediği için nefsi cezalandırmıştır. yine şeytan kibrine yenilerek her şeyini kaybetmiştir. çünkü allah çok iyi biliyor ki ben ben diyenler bir süre sonra kendine ve hırslarına yenilip yok olup gidiyor. tasavvufta da benliği kaybetmeden olgunlaşılamayacağına inanılır. çünkü hepimizin bedeni aynı çamur ruhu aynı nur. bizi birbirimize üstün kılansa da takvamız.

kimi ayetlerde allah için o diye bahsedilir. bunun nedeni ise insana haddini bildirmek araya saygı mesafe koymaktır. kimi ayetlerde ise allah insanlara doğrudan seslenir. bunların asıl nedenini anlamak için ayetin bağlamını ve içeriğini bilmek gerekir. çünkü kuranda ince ayrıntılara önem verilmiştir. mesela kuranda sadece tevbe süresinin başında besmele yoktur. peki nedeni ne? onu da başka zaman yazarım.

lütfen bilgimiz olmadan fikrimiz olmasın.
Çünkü bir şeyi yaratırken harici egolara sahip olan diğer yarattıklarını kullanmıştır.

Problem?

Yani ben bir robot yapsam allah şöyle der; biz yarattık. Zira o robotu yaratma potansiyelini (idea ve meta) allah yaratmıştır. Yani beni. Ama bu benden yardım almış olması anlamına da gelmiyor.

Anladın? Belki de...

Bir adım sonraki sorunuz en mantıklısı gibi görünse de (neden? Sorusu) aslında en gereksizidir. Çünkü: (gayb - bilinmeyen - henüz bilinmeyen - hiç bilinemeyecek olan).

ilişkili: (bkz: cogito ergo sum).
saygıdandır. adabımuhaşeret.
https://www.youtube.com/watch?v=WS6_SKOeOkw
muhammed'e çok tanrılı zamanlardan kalma sözleri değiştirmek zor gelmiştir.
kalabalık yazdıklarına kanıttır. sonuçta bir kişi biz diye kendini ifade ediyorsa o kişi ya kalabalıktır ya da o kişi bir kişi değildir.

din işleri çok kafa yapıyor o yüzden biraz uzak kalmak lazım.
mesela “biz yeri, göğü ve içindekilerini yarattık” denildiğinde, allah’ın bu yaratmağı tek başına yaptığı ve bunları yaratırken meleklerin hazır ve şahit olduğu anlaşılır.