kira bedelini taraflar özgür iradeleriyle serbestçe belirleyebilirler. ama bu, kiralayan kiracıdan dilediği kadar kira isteyebilir anlamına gelmez. gerek kiralayan gerekse kiracı mahkemeye başvurarak kira parasının tespitini isteyebilirler.
- kira tespiti taraflar arasında kira sözleşmesi varsa istenebilir. ayrıca kira başlangıcı ve önceki kira bedeli belli değilse tespit istenemez. kiracı kiralananı boşaltmış ise boşaltma tarihine kadar olan kiraların tespiti istenebilir.

- dava her zaman açılabilir. kiralayan da kiracıda sözleşmenin sonunu beklemeden ve ihtar çekmeden kira tespiti isteyebilir. ancak davacının bu tespit davasını açmada muhakkak hukuki yararı bulunmalıdır. uzun süreli kira sözleşmelerinde davanın erken açılmasında bir yararı olmayacağından en azından sözleşmenin sonunu beklemesi gerekir.

- * kira tespiti her zaman istenebilirse de kira bedelinin geçerlilik tarihi bakımından yeni kira dönemi başlamadan en az 15 gün önce davacı tarafın kiracıya kiranın artırılması için ihtar gönderilmez veya bu süre içerisinde dava dilekçesi tebliğ edilmez ise açılan davadaki tespit edilecek olan bedel bir sonraki kira dönemi için geçerli olur.

- kira tespit davaları değere bakılmaksızın sulh hukuk mahkemelerinde görülür.
Kira tespit davası, kira ilişkisi 5 yılı doldurduktan sonra kira bedelinin yeniden belirlenmesinin mahkemeden talep edildiği dava. Bu dava sayesinde, sözleşmede belirlenen kira artış oranlarına bağlı olmadan günün koşullarına göre hakim yeni kira bedelini belirler.

şimdiler de 5 yılı aşana tespit daha fazla olana tahliye davası açıyor ev sahipleri.
Ne kadar ev sahibi varsa alayı aç köpekten beterdir.