bugün

boş olduğu aklımdan bile geçmeyen bir bakınız vermişim, dolduralım bakalım..

john maynard keynes in kurucusu olduğu ekonomi felsefesidir..keynes, makroekonominin ortaya çıkışındaki en önemli unsurdur birçoklarına göre fikir babası sayılır..büyük buhran ın nedenleri üzerine çalışan keynes, klasik teorideki boşlukları tespit eder ve kendi teorisini ortaya koyar..temel prensibi üzerine birşey söylemek gerekirse, klasiklerin insanın rasyonel davranacağını varsayarak kurguladıkları ekonomik sistemleri yerine devletin mali politikaları, kamu harcamaları, denge fiyatları, yartırımları vb. vasıtasıyla rol oynadığı ve arz-talep üzerindeki esnekliklerin hesaba katıldığı bir ekonomik sistem ortaya koymuştur.

(bkz: keynesyen)

edit: işbu entry bilgi içermektedir yorum veya görüş içermez..eksileyen arkadaş neyi eksilediğini söylerse sevinirim, yanlış bilgi olduğunu düşünüyorsanız yazın doğrusunu öğrenelim.
devletin para ve maliye politikalarıyla ekonomide yer alması gerektiğini savunan 1929-30 büyük bunalım sonrasında ingiliz iktisatçı john maynard keynes tarafından ortaya atılan iktisat pratiğidir.

keynes'e göre maliye politikası etkindir, para politikası ise etkinlikten saptırıcı özellik taşır. bundan dolayı keynes maliye politikasına yani vergi hadleri ve kamu yatırımları üserinde daha fazla durmuştur.

friedman tarafından şiddetle eleştirilmiş ve daha sonra özellike 70'lerde monetearist ekonomi anlayşıyla beraber gözden düşmüştür keysenyen ekonomi.
Keynes tarafından ortaya çıkmış bir ekonomidir .Her takep kendi arzını yaratır şekliyle talebin arzı belirlediğini savunur .Ekonominin her zaman tam istihdamda olmadığını öne sürer ,bu gibi durumlarda devletin ekonomiye müdahale etmesi gerektiğini savunur .Tasarruf ve Tüketim fonksiyonunu faiz değil gelir belirler diyerek klasiklere karşı çıkmıştır .Toplam arz eğrisi yataydır yani devletin uyguladığı politikalar eğer olumlu ise sağa olumsuz ise sola kayar arz eğrisi kısaca keynesyen ekonomide talep en önemli faktörlerden biridir .
1930'lardan beri ülkeleri borç batağına saplayan ekonomik sistem.
Lysde 100bin 200bin siralamasini anca yakalayan yurdum ögrencilerinin girdigi dandik isletme iktisat bölümlerinde bolca işlenen ekonomidir.

Bu kamiller vize dönemlerinde Keynes'in amk yhaa diyerek akillarinca bölumleri hakkinda hava atarlar.
tamamen bir serbest piyasa ekonomisine karşılık " devletin gerektiğinde piyasaya müdahil olması gerektiğini savunan" ekonomi modelidir.

Keynes 1936 da yayımladığı istihdam, Faiz ve Paranın Genel Teorisi isimli eserinde, devletin toplam talebi arttırıcı yönde maliye politikaları üretip bunları uygulayarak serbest piyasanın tıkanıklığının giderebileceğini öngörmüştür.

Keynes'i sosyal devleti savunan bir iktisatçı gibi görmek pek doğru değildir. Keynes daha çok; kapitalist sistemde oluşan pürüzleri gidermek için devlete belirli bir rol veren iktisatçıdır. sosyal devlet anlayışı ise devlete Keynes'in verdiği bu rolden daha fazlasını vermektedir.
Kısa dönemli politikalar öngörür.
Eski başkan danışmanı Alan Blinder’a göre, Keynesçiliğin arkasında altı temel prensip yatar. Bunlar:

1- Keynesçiler, ekonominin hem kurumsal hem de özel sektör kararlarından etkilendiğini ve bazen dengesiz davrandığını savunurlar.
2- Kısa dönem, bazen uzun dönemden daha önemlidir. işsizlikteki kısa dönem artışlar, uzun vadede daha çok zarara yol açabilir, çünkü ülke ekonomisinde kalıcı hasar yaratabilir. Bu, Keynes’in meşhur ‘’ Uzun vadede hepimiz ölmüş olacağız’’ sözlerini hatırlatır.
3- Ücretler ve özellikle de maaşlar arz ve talep değişikliklerine çok yavaş cevap verir. Bu da işsizliğin ekonominin gücüne göre genelde daha yüksek veya düşük olduğu anlamına gelir.
4- işsizlik genelde çok yüksek ve değişikendir; resesyon ve krizler ise görünmez elin dikte ettiği gibi nahoş fırsatlara verilen etkili piyasa tepkileri değil, aksine ekonomik hastalıktır.
5- Hükümetler, ekonomideki doğal ani yükseliş ve düşüşleri aktif bir şekilde istikrara kavuşturmalıdır.
6- Keynesçiler işsizlikle mücadeleye, enflasyonla mücadeleden daha çok önem vermeye meyillidir.
[Alıntıdır.]
2008 krizi sonrasında amerika'nın piyasaya uyguladığı müdahaleci politikalar sonrası artık herkes keynesçi diye ekonomi sayfalarında bahsedilen politika.
Keynesyen ekonomi, 20. yüzyıl ingiliz ekonomist John Maynard Keynes’in görüşlerini temel alan bir makroekonomik teoridir. Keynes ekonomisi özel sektörün ağırlıklı olduğu ama devlet ve kamu sektörünün büyük role sahip olduğu bir karma ekonomiyi savunmaktadır.
Liberal ekonomidir, şu an 100 ml kolonyanın 20 lira olmasına ohaaaa diyip 1 milyon tllik evine 100 bin tl indirim yapmayan insanların kötülediği ekonomidir.

Devlet bu sistemde ancak düzenleyici ve denetleyicidir daha fazlası olsun istiyorsanız, komunist ve sosyalist ekonomilerde var.
klasik iktisat anlayışı olan bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler görüşünün ve görünmez elin çözümsüz kaldığı 1929 büyük buhranını bitiren ekonomi yaklaşımıdır. john m. keynes özel sektör ağırlıklı ancak devletin de önemli bir rolü olduğu karma ekonomi anlayışını savunmaktadır. çünkü devletin müdahalesi ve denetimi olmadığı takdirde özel sektörün aldığı birtakım ekonomik kararlar makroekonomide olumsuz hadiselere sebep olabilmektedir (bkz: büyük buhran).

keynes, işletmelerin yaptığı bazı mikroekonomik hamlelerin verimsizliğe ve talep dengesizliğine yol açtığını bundan dolayı da üretici kesimin kendini garanti altına almak için işçileri işten çıkararak işsizliğe sebep olduğunu düşünmüştür. keynes 1929 buhranına çözüm olarak faizlerin düşürülmesi ve devlet yatırımları ile işsizliğin azaltılması gerektiğini düşünmüştür. keynesyen ekonomi anlayışının en önemli özelliği devletin ekonomiye müdahil olması ve özel sektörü konsolide etmesidir.

keynesyen iktisat anlayışı 1970'li yıllardaki petrol krizi ve bunun getirdiği stagflasyon problemi ile baş edememiş ve yerini neoliberal ekonomi politikalarına bırakmıştır.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar