bugün

osmanlı devletinde loncaların önderliğini yapanlara verilen bir ünvan.
osmanlı imparatorluğu'nda taşra ve merkez idarelerinde vekillik görevleri yapan görevliler. merkezde yeri geldiğinde tüm iç işlerinden sorumlu başvezirin işlerini yürütürken, taşrada bir köy kethüdası olarak köy idaresinin fiili işlerini yürüten görevli halinde görülebilirler. taşradan merkeze dek, aldıkları görevler ve bulundukları konumlar itibariyle çok farklı işlerden sorumlu olabilirler. tek ortak yönleri, asıl işleri yürüten adamların bunlar olmalarıdır. köyde bir kahya da olsa, payitahtta bir sadrazam vekili de olsa, çarkları hep onlar çevirirler.
Zengin kimselerin ve devlet büyüklerinin buyruğunda çalışan, onların bir takım işlerini gören kimse, kahya.
Yeniçeri ağalarının bi nevi sağ kollarına verilen isim.
osmanlı döneminin bir çeşit iç işleri bakanlığı günümüz anlayışı ile.
ayrıca vefat eden osmanlı padişahlarını mumyalayanlar olarak da bilinirler.

Ünlü Türk alimi Biruni Kitabü’l-Cemâhir fi Ma’rifet-i Cevâhir adlı eserinde mumyanın içerdiği maddelerin iç hastalıklarına, kırığa, yara ve bereye karşı çok faydalı olduğunu anlatıyor.
Yapılan çalışmalar, Orta Asya’da yaşayan Türk boylarının bir kısmında kutsal sayılan mumyalama işleminin bu boyların Anadolu’ya yerleşmelerinden sonra da devam ettiğini gösteriyor.
Buna örnek olarak II. Kılıçaslan’ın Konya’da Alâeddin Cami’nin avlusunda yaptırdığı türbenin içindeki Selçuklu hükümdarlarına ait altı adet mumyayı göstermek mümkün.
Bu değerli emanetler, maalesef gereken ilgi gösterilmediğinden kaybolup gitmiştir.

hatta fatih sultanın bedeni de mumyalanmıştır ama ölümünden yaklaşık 19 gün sonra.
öyle ki; bazı diplomatik anlaşmazlıklardan dolayı sultanın vefat ettiği bile unutulmuştur.