bugün

Aslen Rus olup vezir silahtar Hüseyin Paşa'nın kethüdalarmdandır. Şişman ve kısa boylu olduğu için kavanoz lâkabı verilmiştir; Nusretname 'de "Gerdel kıyafet deniliyor. Sührab Mehmed Paşa'nın yetiştirmelerinden olduğu için "Sührablı" lakabı ile de anılır.

Saraya alınarak hazine kethüdası iken II. Mustafa zamanında vezirlikle Say da valiliğine tâyin edilmiş ve Amcazâde Hüseyin Paşa'ya da damat olmuştur.

Ahmet Paşa, sonra Mısır ve Diyarbakır valiliklerinde ve Hanya muhafızlığında bulunarak Elmas Mehmet Paşa sadaretinde emekli edilip Kadıköy'de oturmuş ve kayınpederi Amcazâde Hüseyin Paşa sadrâzam olunca ikinci defa Hanya muhafızlığına gönderilmiş ve 1608'de Nişancı olmuştur.

Ramî Mehmet Paşa sadaretinde ve 1703 Şubatta istanbul gümrüğü mukataasından günde 400 akçe ile tekrar emekli edilmiş olan Ahmet Paşa Edirne'den istanbul'a gelerek kayınpederinin Anadoluhisarı'ndaki yalısında oturmuştur.

1707' deki Edirne olayının zuhuru üzerine istanbul'daki isyan elebaşıları bunu isyan mahalline davet edip önce istanbul kaymakamı ve arkasından vezir-i âzam yaparak Edirne üzerine yürümüşler ve üçüncü Ahmet'in cülusu üzerine de sadrazam yaptırmışlardır.

Kavanoz Ahmet Paşa, 88 gün sadarette kaldı; azli kararlaştırılınca takdim etmiş olduğu bazı telhisleri hakkında izahat vermek üzere saraya davet edildi; sünnet odasında padişahla görüştükten sonra ders günü olduğu için Sofa köşkünde, şeyhülislâmla beraber bulunduğu ve hafta içinde Fenerbahçe'de pâdişâha ziyafet vereceğini anlattığı sırada silahtar ağa vasıtasıyla kendisinden sadaret mührü alındı ve halefi olan Moralı Enişte Hasan Paşa ile gizlice görüştükten sonra hesabını vermek üzere Bostancı başı dairesinde tevkif olundu (17 Kasım 1703). 3 gün burada kaldı ve vezirliği de alınarak hazırlanan çekdiri (kadırga) ile Sakız adası'na gönderilerek kendisine bir miktar da has tâyin edildi.

Kavanoz Ahmet Paşa, 13 Aralık 1704'de inabahtı muhafızı doğramacı Mehmed paşa'nın vefatı üzerine vezirliğinin tekrar verilmesiyle inebahti'ya tâyin olundu ve 1705 Eylül'de orada vefat etti.

Silahtar Mehmet Halife, Nusretname'sinde Kavanoz Ahmet Paşa'yı "Rusiyyül asıl asferüllevn kasirül karne, gerdel kıyafet, hasud, hasis, sahib denaet, tamâkâr, ucûbe-i heykel" diye tavsif etmekte ve Hadikatü l Vüzera eserinde ve ondan naklen Enderun tarihinde de kısa boylu, şişman bir şahsı hor görerek kötülemektedir. *
gerileme dönemi sadrazamidir.
3. ahmet in ilk sadrazamıdır.