bugün

Kabakulak ibrahim Paşa I. Mahmut saltanatında, 22 Ocak 1731 - 10 Eylül 1731 tarihleri arasında yedi ay on dokuz gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Aslen Isparta (Hamit kazası) ili barla nahiyesinden olan kabakulak ibrahim paşa istanbuldaki üst düzey görevlerden sonra 1716'da bosna beylerbeyi oldu. Sırasıyla Numan paşaya, Köprülüzade Abdullah paşaya kehküta oldu. Mısır valiliği görevi sırazında kölemen isyanlarının bastırılmasında başarılı oldu. Başarılı görevlerinden dolayı Patrona halil ve ekibini tasfiye etmek üzere istanbulda sarayda kapıcılar kehkütalığına getirildi. Patrona halil ve ekibini bir divan toplantısında yaptığı planla katlini sağladı. Bu başarısından dolayı 1731 Sadrazamlık görevine getirildi. 1743 yılında düşmanlarının yönlendirmesiyle katledilen paşa, vücudu Resmo'ya, başı da koca mustafa paşa mezarlığına defnedildi. Kabakulak ibrahim paşa Patrona Halil ve ekibini tasfiye eden paşa olarak Türk Tarihindeki yerini almıştır. *
Aslen Isparta (Hamit kazası) ili Barla nahiyesindendir. istanbul'a genç yaşında gelmiştir. Bir iki kapı değiştirdikten sonra Köprülü Fazıl Mustafa Paşa yanında enderun çuhadarı olmuştur. Paşanın 19 Ağustos 1691'de Salankamen Muharebesi'nde şehit olması üzerine diğer devlet ricali hizmetinde çalışmıştır. Defterdar Damat Mehmet Paşa'nın ricası ile Sadrâzam Çorlulu Ali Paşa tarafından baş mukataacılık görevine tâyin olunmuştur. Bu paşanın sadaret döneminde ona 1716'da Bosna beylerbeyliği görevi verilmiş ise de ama kendi arzusuyla bu görevden istifa ederek yerine Bosna valisi olan Köprülü Numan Paşa'ya kethüda olmuştur. Onun ölümünden sonra ise Köprülüzâde Abdullah Paşa'ya kethüdalık etmiştir. Bundan sonra Mısır valisi yapılan Nişancı Mehmet Paşa'nın ricası üzerine kethüdalıkla onun yanına verilmiştir. Mısır'da isyan edip Mısır valilerini görevden atan kölemen Çerkes Mehmed Bey ile diğer yandaşlarının isyanını bastırmada önemli rol oynamıştır. Nişancı Mehmet Paşa'ya Cidde valiliği verilip onun Mekke'de ölmesinden sonra ibrahim Ağa istanbul'a dönmüştür.

Patrona Halil isyanı ile 30 Eylül 1730'da tahta geçirilmiş olan Sultan I. Mahmut, devlet işlerine devamlı olarak müdahale eden Patrona Halil ve ayaklanmacı avanesini ortadan kaldırmak için planlar yapmaktaydı. Mısır'daki ayaklanma bastırma tecrübesinden dolayısıyla bu hareketi de bastırabileceği bazı dostları tarafından Darüssaade ağası Beşir Ağa'ya ve onun vasıtasıyla padişaha arzedildi. Patrona Halil ve ekibini tasfiye etmek üzere istanbul'da sarayda Kapıcılar Kethüdalığına getirildi. Kaptan-ı Derya Canım Hoca Mehmet Paşa tarafından hazırlanan bir planı uygulama görevi Kabakulak ibrahim Ağa'ya verildi. Patrona Halil ve ekibinin 25 Kasım 1730'da bir divan toplantısında katlini sağladı.

https://tr.wikipedia.org/...ak_%C4%B0brahim_Pa%C5%9Fa