bugün

silmarillion gibi Fantastik edebiyat yapıtları üretmesi diğer edebiyat profesörlerini çok şaşırtmış, o zamanda bu derece saygın bir yazarın o şekilde "edebi değeri az olan" kitaplarla uğraşması yanlış bulunmuştur.

tolkien iyi ki kendi kafasının dikine gitmiş diyoruz.
Nice koç yiğitler kitaplarını okurken heder olmuştur. Candır tolkien, eserleri kesinlikle okunmalıdır.

(bkz: silmarillion)
(bkz: güç yüzüklerine dair)
(bkz: hobbit)
(bkz: yüzüklerin efendisi)
Tolkien'in şu minvalde açıklamaları olduğunu okudum bazı sitelerde: "ingiltere'nin doğru dürüst bir miti, efsanesi bulunmamakta. Kral Arthur mitinin de Fransız mitlerden çalındığı kanısındayım. Bu yüzden ben de oturdum ve ingiltere için bir mit oluşturmak istedim."

Tolkien coğu iskandinav olmak üzere birçok mitten hikayeden esinlenmiş, çalıp çırpmış. Bu yüzden bunların izlerini taşıması doğal. Mesela hobbit kelimesi Mısır tanrısı Ra'nın habercisi (messenger) olan bir karakterden geliyormuş. Bu açıdan Tolkien'in vermek istedigi mesaj hobbitler yoluyla veriliyor diye bakılabilir. Aslında bunu görmek için kelimenin köküne de ihtiyacımız yok.

Tolkien kaçınılmaz olarak avrupa/batı merkezci önyargılar yansıtmış ama kıyıya köşelere bakmaktansa kitabın göbeğine bakmak daha doğru değil mi? yüzük = iktidar = şeytanın iradesi = yok edilmeli. Bence Tolkien daha çok anti-iktidarı kutsal öğelerle (hristiyanlığı da seviyor) birleştirmiş. Aragorn isa gibi yaralıları iyileştiriyor mesela, Gandalf peygamber gibi gönderiliyor, Sauron'un efendisi Morgoth aslında bir melektir ama cosmosun müziğinde cart sesler çıkarıp Dünya'ya hakim olmak istediği için Ainur'dan kovulur ve Tanrı'nın (illuvatar) yarattığı her şeyi bozup, dejenere edip tersine çevirmeye yemin eder. Bunlar bilindik incil ve diğer semitik dinlerle birebir örtüşüyorr.

Kendisinin anti-endustriyelci olduğu da biliniyor. çoğu teknolojik aleti kullanmazmış. Zaten unutulan ağaçların intikamı konsepti yeterince aşikar. çocukluk köyünü kendi shire'i olarak da görüyor.

Bence tolkien tipik statüko değerleri alıp radikalize ederek tersine çevirme işini yapıyor. yani en nihayetinde gerçek kral olmak halka hükmetmek değildir, kapitalist sömürü haramdır, iktidar günahı cezasız kalmaz, gibi. Kavramlar iktidardakiler için farklı halk için farklı anlamlar taşıyabiliyor. Bundan yararlanmış. Mesela Erbakan için din bir politik iktidar aracıyken kendi halindeki dindar insan tiplemesi için din bir ahlaklı sosyal yaşam vs.dir.

Ayrıca Silmarillion'u okumadan Tolkien'i yargılamayın derim. "In the beginning there was the One" (başlangıçta O vardı) diye tanrı ve yaradılış ile başlayan bir kitap Tolkienist felsefenin temel taşı değildir de nedir? Ayrıca LOTR'daki ırkçı/seksist vs. kestirme eleştirilerin hiçbiri Silmarillion'a yapılamaz, çünkü LOTR 5 yılı anlatan bir hikaye ise Silmarillion tüm çağları anlatan bir ansiklopedidir. üstelik her şeyin atası, her şeyin en güçlüsü, en kötüsü, en yeteneklisi, en uzun boylusu, en guzeli, en cesuru, en acısı, en trajiği de Silmarillion'da anlatılan dönemlerde yaşanmıştır. Aragorn-Arwen insan-elf aşkı dramı, şeytanın yükselişi ve düşüşü, hepsinin kralı bu kitapta. LOTR'daki karakterler ve olaylar "çocuklar takılıyor orta dünya'da" gibi kalıyor yani...

Kitabın üzerinde elfce sembolleri tercüme edince "The Lord Of The Rings translated from the Red Book" yazıyor (Yüzüklerin Efendisi, Kırmızı Kitap'tan çeviri). Bilbo'nun Rivendell'de ömrünün son döneminde yazmakla uğraştığı bir Kırmızı Kitap vardı, her karşılaştığına başından geçen hikayeleri anlattırıp not alırdı. Bilbo'nun kitabını okuyalım ona göre saygılı olalım!
fantastik kurgunun babasıdır. bircok yazar tolkienden esinlenmiştir.

(bkz: r a salvatore)
fantastik romanlarıyla bir çığır açmış ingiliz yazar,cristopher tolkien in babası.
kendisi bi çeşit tanrıdır .
kendisinin dilbilimci bir yazardır bilindiği üzerine. uruk kelimesini türk kelimesinden türettiği falan iddia ediliyordu bir ara.
hayatımdan yılları çalan profesör. ne kadar teşekkür etsem, şükranlarımı ne kadar sunsam azdır. içinde dilediğim gibi yelken açabileceğim devasa bir evreni bahşetmiştir bana. bunu rastgele bir şekilde yapmamış; işini coğrafyasını, hanedanlıklarını ve tarihlerini bile düşünmüş büyük bir üstattır.
dünyanın en çok satan kitaplarından olan yüzüklerin efendisi üçlemesinin yazarıdır.fantastık romanları ve kurgu dünyasıyla adını duyurmayı fazlasıyla başarmış.romanlarında bir çok karakter,ırk,tanrı vs. yaratmakta kalmamış dil,yaşadıkları coğrafya ve ırkların tarihlerinide yazmıştır,kısacası yeni bir dünya kurgulamıştır.son derece değerli bir yazardır orta dünya üzerine yazmış olduğu bütün kitapları kesinlikle ölmeden önce okumanız gereken kitaplardandır.
hayatımda okuduğum, şahit olduğum, en geniş, en muazzam, yok böylesi dedirten bir hayal gücüne sahip yazar, edebiyatçı. sadece the lord of the rings serisinin kitaplarını sıkılmadan onlarca kez bitirmem zaten bu edebiyatçının nasıl bir ufka sahip olduğunu gösterir zannımca.

peter jackson, bu seferde hobbit için kolları sıvamış hadi bakalım hayırlısı.

not: bugün kendiniz için bir şey yapın ve; ya the lord of the rings'i ya da silmarillion'u* ya da hobbit'i okumaya başlayın her sayfayı çevirişinizde engin bir hayal gücüne tanık olacaksınız...

bunları yapamazsanız en azından the lord of the rings serisini izlemeye başlayın.
lord of the rings'in 4. çağını yazmadan gitmiş ingiliz yazar. Okurlarını merakta bırakmıştır. Bizzat ben Gimli'nin Galadriel ile olan(!) ilişkisini ya da entlerin sonunu veyahutta sauronun ağzının 4. çağdaki etkinliğini için için merak etmekteyim. Oğlu kristopır'danda bu yolda bir adım çıkmadı. Keşke imkan olsada sırf 4. çağ için Tolkien'i geri getirebilsek.
kitaplarının hepsini adeta ezberlediğim,hayal gücünün babası,yaratılmıs en güzel 3 fılmın ve yolda olan ve bence muhteşem olacak (bkz: hobit) filmininde yaratıcısıdır. Ayrıca silmarillion dahıl tum kıtapları okunmalıdır.
yanlış anlaşılmasın ama şizofren olduğunu düşündüğüm yazar.
o hayal ürünü dünya için başka birşey söylemek bence pek mantıklı değil.
modern zamanların dede korkut'u. büyük insan.
doğum günü bu gün olan insan.
kendisi 119 yıl önce dünyaya gelmiştir.
türkleri sevmediğine dair baya bir sağlam rivayetler var...
yazdıklarının yanında resim yeteneği de olan,bu dünyaya ait olmayan orta dünya yazarı.hatta o ölmedi gemiye binip sonsuzluğa yol aldı.
bu yazar sadece ülkesini ingiltere'yi mi düşünerek yazmıştır yoksa ayrıca amacı yeni bir edebi tür yaratmak mıydı onu bilemeyiz, aklını okumamız mümkün değil. ancak bilerek ya da bilmeyerek ortaya koyduğu bu fantastik kurgu kültürü dünya üzerinde çok büyük etkilere yol açmıştır. sadece öyle metal müziği etkileme, bir kaç kitap çıkması ve filmler değil. ortada öyle bir zincir vardır ki pek çok insanın bütün bir yaşamını baştan sonra etkilemiştir. çok küçük ayrıntılardan büyük hayat görüşlerine kadar.

söz gelimi olay zaten ingiltere'nin dışına çıkmıştır artık. bütün dünyada bu türün ilgilisi vardır ve dünyaya mal olmuştur. ha tabii dilinde ve bir takım temel kurgularda batı avrupa şekli ağır basmaktadır. kılıçlar, yaratıklar bulunan coğrafyalar, evler, hanlar vs hep batı avrupa temellidir. ancak günümüzde daha da genelleşmiş ve değişik medeniyetlere özgü simgeler de bir şekilde harmanlanmıştır. güzel bir şey.

dediğim gibi mevzu artık dünyaya mal olmuştur. bence bilinçli ve iyi niyetli bir şekilde ilgilenilirse büyük yararının görüleceği açık. en bariz yararı da görüş açılarını genişletmesi ve manevi bir takım düşünüşlere derin yaklaşılabilmesidir. ilgilenmeden önce gayet odun olan bir insan, "dur bakalım bir araştırmak lazım, altından her şey çıkabilir" dürtüsüyle hareket etmeye başlar. hatta bu yazarın babası olduğu frpci insanlar sanki daha anlayışlı çocuklar.

yalnız dediğim gibi burada şart olan bilinçli ve iyi niyetli olmaktır. ben, frpci olup sonradan sadece yabancı özentisi olup çıkmış ve soyadını "amatir" olarak değiştirmeyi düşünen bir süzme salağı da tanıyorum o ayrı. zaten sonraki adımda da -ateistliği geçtim- adam çok tanrılı oldu.
Orta Dünyaya yolculuklarımızın kaptanı olmuş müthiş zeka sahibi insan.her sayfasından ayrı haz alır ve mest olursunuz.bir de tolkienin arkadaşı c.s lewis ve onun Narniası vardır ki o da ayrı bir şaheserdir.kendilerine teşekkür ediyoruz.
o kafanın içinde başka bir dünya vardı ve adam anlattı abi.
orta dünyayı tasarlarken iskandinav mitolojisinden büyük ilham almıs kisi.
ingiliz edebiyatçı. orta dünya mitini yaratan kişi.

bunun haricinde ruhuna iki çift lafım var; sen o kadar dünya kur ama bazı şeyleri ucu açık bırak. olacak iş değil. millete bakıyorum artık romanı filan bırakıp kendileri senaryo yazıyor yokluktan. yakıştı mı sana ?
devamlı ve düzenli olarak okuduğum tek yazar. hala daha onun gibi akıcı ve az sözde çok şey anlatan bir yazara denk gelemedim ya da ben aramıyorum onun sayesinde.
Tolkien annesinin ölümsüz olduğuna inanıyordu. Ve Elflerde hep annesini görüyordu.
bazı anası renklilerle beyazları aynı anda yıkayanlarca sevilmeyen süper yazar.
fantezi edebiyatının babası kısa ve net bir tanım olur herhalde.

kendisi fantezi edebiyatı üzerine şöyle buyurmuş;

''Fantezi gerçeklerden kaçıştır ve görkemi de budur. Eğer bir asker düşman tarafından esir alınırsa, esaretinden kaçmanın onun vazifesi olduğunu düşünmez miyiz?.. Eğer aklın ve ruhun özgürlüğüne değer veriyorsak, eğer özgürlük taraftarıysak, kaçmak ve yanımızda olabildiğince insanı götürmek açık vazifemizdir.''
güncel Önemli Başlıklar