bugün

o... çocuğu bir uzay teleskobudur.

hubble uzay teleskobunun ilk tamiratı sırasında sözde 2013 yılında fırlatılacağı söyleniyor, 2013 te görüntü vereceği söyleniyordu.

siktiğimin teleskobu bizi daha 5 yıl boktan hubble teleskobuna mahkum edecek.

ben söyleyeyim bu mallar daha 2020 ye yollayamaz bu teleskobu.

--spoiler--
NASA'nın başkanlığında 15 farklı devletin, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı'nın ortak yürüttüğü bir proje olan James Webb Teleskopu'nun 2018 yılının Ekim ayında hizmete girmesi bekleniyor.
--spoiler--
Bu yıl göreve başlayacak olandır. Kimse moralini bozmasındır; kaynak sağlamdır*
hubble ın yerini alacak uzay teleskobu.
dünyadan 1,5 milyon km uzağa yerleştirilmesi başlı başına bir devrimdir.

gördüğü herhangi bir gezegende yaşam var mı yok mu diye rapor vermesi ise insanoğlunun geçmişini ve geleceğini şekillendirecektir.

bence, gel 2020 gel.
önce 2013 dediler sonra 15 sonra 18 şimdi de 20... ayıp lan. duygularımızla oynuyorsunuz.
2018 de bu aralar fırlatılacak, ekim'de faaliyete başlayacak olan hasretimdir.
...işin ilginç yanı, eğer bir hata olursa, düzeltilemeyecek kadar uzakta olacak olmasıdır. o yüzden her şey mükemmel olmalı.
2018 yılında uzaya gönderilmesi beklenen hubble uzay teleskobunun veliahtıdır.

hubble'ın merceklerinin görebildiği uzaklıklardan çok daha uzak noktaları görebilecektir evrende.

muhtemelen ışınlanma veya bir zaman makinesi yapılana kadar ( ihtimali varsa. tartışılır) insanoğlu aklının sınırlarını zorlayacaktır.

2018 yılını beklememin iki ana sebebinden birisidir. diğeri için (bkz: 2018 rusya dünya kupası)
hubble uzay teleskobunun halefi. ekim 2018'de fransız guyanası kourou komününde bulunan guyana uzay merkezi'nden fırlatılması ve görevine başlaması bekleniyor. james webb uzay teleskobunun yaklaşık 6.5 metre çapında aynası olacak. bu rakam hubble'da 2.4 metre idi. hubble yaklaşık 21 yıl boyunca bize evrenin uçsuz bucaksız köşelerinden enstantaneler sundu. bakalım james dostumuz bize neler gösterecek zamanla göreceğiz.

alçak yörüngemizde dönmeye başlayacak olan yeni teleskobumuzun şekli ise at sikine kelebek misali üzerinde çiçek açmış tabut olarak tasarlanmış. yok yahu bir şey demedim, o kadar da kötü değil bence:

http://cdn.spacetelescope...s/large/jwst_poster01.jpg
James Webb Teleskobu 2018'de Huble'ın yerini alacak. Huble'a kıyasla uzayı daha detaylı bir biçimde inceleyebilecek olan James Webb'in dünya dışı yaşamın keşfinde de etkili olması bekleniyor.
Yıldızlardan yayılan ışık, ışık hızıyla ilerliyor. Bu yüzden yıldızlara bakarken aslında geçmişe bakıyoruz.
Bu yüzden teleskoplar yıldızların milyonlarca yıl önceki halini inceleyebiliyor. 8.8 milyar dolara mal olan James Webb Teleskobu sahip olduğu teknoloji sayesinde evrenin yaklaşık 13,8 milyar yıl önce oluşumuna sebep olan Big Bang'den (Büyük Patlama) 200 milyon yıl sonraki halini inceleyebilecek.
kaJames Webb Teleskobu 2018'de Huble'ın yerini alacak. Huble'a kıyasla uzayı daha detaylı bir biçimde inceleyebilecek olan James Webb'in dünya dışı yaşamın keşfinde de etkili olması bekleniyor.
kaynak: ntv
planlanan fırlatma tarihi devamlı değişen uzay teleskobu. nasa'nın sitesine göre 2018'de fırlatılması planlanıyor, ben ise bir an önce yollasınlarda yeni bir şeyler öğrenelim diye sabırsızlanıyorum. zira webb'e göre ilkel kalan hubble sayesinde bile galaksilerin evrenin daha genç zamanlarına ait gözlemini yapmak, dolayısıyla evrene ve big bang'e dair yeni bilgiler elde etmek mümkün olduğu için, webb'in fırlatılmasıyla birlikte evrene dair tahmin bile edemeyeceğimiz bir çok bilginin açığa çıkacağını düşünüyorum.

hakkında ayrıntılı bilgi için;
http://www.jwst.nasa.gov/about.html
http://en.wikipedia.org/w...ames_Webb_Space_Telescope
http://www.stsci.edu/jwst/
http://webbtelescope.org/webb_telescope/
Hubble Uzay Teleskobu'nun yerini almak üzere geliştirilen ve 2018'de göreve başlayacak olan teleskobdur.

http://www.ntv.com.tr/gal...or,ucXEoYktEUCxrLwjhoQzvg
insanoğlunun şu güne kadar yaptığı en gelişmiş ve hassas gözlem aracı.
NASA, ESA ve CSA tarafindan yapilmaya calisilan bir projedir. söylentilere göre 2021 yilinda baslatilacak.

görsel

James Webb ismini eski bir nasa calisani olan james edwin webb´den almistir. bu teleskopun önceki planlanan ismi ise "next generation sapce telescope" olacakti.
Önceki entrylerde de belirtildigi gibi hubble teleskopunun yerini alacak olan teleskoptur.
hubble gibi morötesi ve kizilötesi spektrumlarla degil sadece kiziltötesi ölcümler yapacak. Teleskop ve yakitin toplam agirligi 6,2 ton olarak hesaplandi.

görsel

bu teleskop dünyadan 1,5 milyon km uzakliga, dünyanin günes görmeyen tarafi olan Lagrange noktasi L2´ye yerlestirilecek.

görsel

teleskopun tasiyici roketi olarak ariane-5 planlanmakta. esa bu projeye 300 milyon euro ile katkida bulunmakta.

bu teleskopun görevleri:
- büyük patlamada olusan ilk yildiz ve galaksilerden isik yakalamaya calismak.
- galaksilerin yapilari ve gelisimleri arastirilacak.
- gezegen ve yildizlarin yapilari hakkinda daha fazla bilgi toplamak.
- belirli gezegenler üzerinde yasanilabilinirligi arastirmak.

önceden gönderme tarihi olarak 2014 yili planlanmisti. teleskopu yapmak icin amerika tarafindan 3,3 milyar euroluk bir bütce ayrildi. teleskop yapim asamasindayken; hesaba katilmamis maaliyetler sebebiyle yapim maaliyeti sanilandan daha fazla olunca, 2011 yilinda bilim kurulu amerika parlamentosuna bu teleskopu yapmaktan vazgecmeyi tavsiye etti. o dönem icin nasa´nin hesaplarina göre yapim maaliyeti 8,7 milyar dolari buluyordu ve bu zamana kadar 3 milyar dolar harcanmisti bile.
Gerekli olan parcalar, ölcüm aletleri, teleskopun birincil aynalari vb. bircok arac ve gerecin %75´i satin alinmisti.

2014 yilinda 5 yillik bütce tekrar onaylandi ve yapimina devam edilmesine karar verildi. bu sefer randevu tarihi 2014´den 2018´e aktarildi.

2015 yilinda son yapimlara baslandi. 2016´inin kasim ayinda montaji yapilmis aynanin ilk optik ölcümleri yapildi. 18 aralik 2015´de ariane-5 icin anlasmalar imzalandi. ucus tarihi olarak 2019´in ilk ceyregi planlandi. motorda ve günes panelinde kalite eksikligi sebebiyle ucus tarihi 2020´nin mayis ayina devretti. bir vibrasyon testinde teleskoptan civatalar ve pullar düsmeye basladi. daha sonra tarih 2021´in mart ayina devretti.

eger teleskop 2021´de gönderilirse maaliyeti 9,66 milyar dolar olarak tahmin edilmekte. bunun sadece arastirma ve gelistirme icin harcanan tutari 8,8 milyar dolar.

ucus icin Fransız Guyanası kullanilacak. teleskop bir semsiye gibi katlanmis bir sekilde roketin icerisinde bulunacak. görev yerine ulasana kadar yavas yavas acilacak.

teleskop, toplam 3 parcadan olusmakta.
spacecraft bus: elektrik beslemeyi gerceklestirilen modül, konum kontrol sistemi, iletisim sistemi, hareket ve isi sistemleri.

görsel
görsel

günes kalkani: bu modülün görevi bütün teleskopu günesten gelen isinimlardan korumak. bircok katmanlardan olusan polimer ve metallerle kaplanmistir.

optik: korsch teleskopu kullanacak. en etkili odak noktasi 131,4 metre. ana aynanin capi 6,5 metre ve 18 adet sekizgen, her biri 20 kg olan parcadan olusmaktadir. bu ayna teleskop uzay bosluguna geldikten sonra acilmaya baslayak ve düsük genleşme katsayısı sebebiyle berilyumdan yapilmistir.

görsel

kizilötesini iyi yansittigi icin birincil, ikincil ve ücüncül olmak üzere refleksiyon kaplamalarinin hepsi altindan olusturulmustur.

görsel

Bu proje icerisinde bulunan ülkelerin tamami asagidaki gibidir:
belcika, danimarka, almanya, finlandiya, fransa, yunanistan, irlanda, italya, kanada, lüksemburg, hollanda, norvec, avusturya, portekiz, ispanya, isvicre, isvec, cekya, birlesik krallik ve abd.
6 tonluk teleskobu dünyadan 1,5 milyon km uzağa yerleştireceklermiş.
serin hikaye.

uzay haberleri milleti nasıl da heyecanlandırıyor.
Maalesef fırlatılışı 2026 yılına ertelenerek benim gibi uzay meraklısı insanları hüzünlendirmiştir. Fırlatılması, kurulumu, senkronizasyonu derken ilk bilgileri göndermesi 2027 yılını bulacaktır muhtemelen. kim öle kim kala... Milyonda bir meydana gelebilecek bir aksaklığın bile onca emeği, parayı, bekleyişi ve heyecanı hiç edeceğinden yapımına başlanılan 2006 yılından beri proje sürekli erteleniyor. Teleskobun şasisinin katlanır yapılması ve uzayda kendi kendine açılıp kurulumunu kendi kendine yapacak olması aşırı büyük risk.

Katlanır şasi için origami uzmanlarından dahi yardım almışlar ancak meslek lisesi 1. sınıf öğrencileri bile bir şeyin ne kadar ek yeri varsa o şeyin bozulmaya o kadar yatkın olduğunu bilir. Hubble uzay teleskobu bile görece daha basit olmasına rağmen yörüngesine yerleştikten sonra birkaç kez sorun çıkartmıştı. Tamir için dünyanın 560km uzağına ekip gönderilmişti. James webb için bu imkansız nitekim 1,5 milyon km öteye ekip göndermek hem çok masraflı, hem imkansıza yakın hem de imkanlı olsa dahi o kadar uzak mesafeye yolculuğu göze alacak astronotları bulmanın bile belirli bir külfet istediği bir iştir. Dolayısıyla bu gibi büyük hayal kırıklığına sebep olabilecek riskler fırlatılma tarihini sürekli ileri atıyor. Şunu da hatırlatalım. 1990'da fırlatılan hubble'ın projesine 1960 yılında başlanmıştı.
firlatilmasina günler kalmış Hubble teleskopunun yerini alacak olacak teleskop. geçmiş 13,5 milyar yıla göz olacak bu teleskop plana göre 22.12.2021 tarihinde ariana 5 füzesi ile yolculuğa ugurlanacakti fakat henüz bilinmeyen sebeplerden dolayı tarih 24.12.2021 'e aktarıldı.

toplamda 10 milyar dolara mal olmuş bu proje, geçmişimizi aydınlatmak için gelecek bir kac on yıl boyunca ara ara dikkatimizi çekecek.
2 sene önceki #43366148 numaralı entrym'e ek olarak nihayet fırlatılışına saatler kaldı. içimde bir şeyler ters gidecek hissi var. Yanılmayı umuyorum. hatasız bir şekilde fırlatılıp yörüngesine oturtulursa 21. yüzyılı derinden sarsacak teorilerin ana kaynağı olacaktır.
ayrıca ertelenme konusunda half life 3'e yenilmiş olan teleskoptur.
18 Aralık 2021' de uçuş için hazırlanırken; 22.12.2021 tarihine ertelendi. Daha sonra 24.12.2021 denildi ve şimdi de 25.12.2021'e ertelendi.

Umarim bu sefer aksilik çıkmadan sağlam bir şekilde görevine uğurlanır ve görevini başarı ile yerine getirir.
sonunda birçok aksilige rağmen yolculuğa ugurlanmis olan teleskoptur.
saatte 35bin km hızla l2 yörüngesinde gezecek, saniyede 10 km.
bu hızla giderken yelkenler güneş'e karşı konumlanacak, alt tarafı 85ºc derece gibi ısınırken, kamera ve aynaların olduğu üst bölüm ~-270ºc yani mutlak sıfır seviyesinde çalışacak.
şuradan takip edilebilir.
https://webb.nasa.gov/con...bbLaunch/whereIsWebb.html
sakız orucu bozar mı sorusuna cevap veremeyecek olan teleskop, çok yazık.
görsel
görsel
görsel

Bilim insanları, gelmiş geçmiş en güçlü teleskop unvanına sahip James Webb Uzay Teleskobu'nu Dünya'dan görüntüledi.

Astrofizikçi Gianluca Masi'nin 29 Aralık'ta kaydettiği video, 120 saniyelik tek bir pozlamaya dayanıyor. Masi, görüntüyü "Elena" adı verilen bir robotik teleskopla yakaladı.

https://www.indyturk.com/...C3%B6r%C3%BCnt%C3%BClendi
An itibariyle 2.5-3 saniyede 1 km yol almakta. Uzaklaştıkça hızlanıyor namussuz.

https://www.jwst.nasa.gov...eIsWebb.html?units=metric
meraklısına başlık altında diğer entrylerde ayrıntılı bilgi bulmak mümkün.

örneğin şu entry (#42876389)
Bir önceki entry sahibi wagamama bu mantıkla uzaydaki binlerce uydunun da varlığını inkar mı ediyordur ?
(bkz: <a href="https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/uzaydaki-uydularin-sicakligi-kac-santigrat-derecedir" target="_blank" rel="nofollow noopener" >https://bilimgenc.tubitak...i-kac-santigrat-derecedir</a>#)
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar