bugün

hissedarlar arasındaki gayrimenkullerdeki nizayı çözmek amacıyla taksimi mümkün olmayan durumlarda satış suretiyle ortaklığın giderilmesidir. böyle bir durum karşısında ortaklardan birisi sulh hukuk mahkemesinde izale i şuyu adı altında bir dava açılır. hisse durumu, gayrimenkul kaydı, ortak sayısı dikkate alınarak bilirkişiden rapor alınmak suretiyle hakim, satılarak ortaklığın giderilmesine karar verir. satış sonunda hisseleri oranında satış parası, ortaklar arasında pay edilir.
izale i şüyu; herhangi bir ortak malın ortaklar arasında paylaşılamaması sonucunda mahkeme yolu ile satılması ve paylaşılmasıdır. paydaşlığın giderilmesi de denilebilir.
teşkil i tarafeyn ilkesinin gerçekleşmesinin en zor olduğu davalardandır. zira miras yoluyla büyük dededen kalmış olan bir arsayı arsanın %85'ine sahip olan kişi satmak istemekte; gelgelelim aynı arsa üzerinde miras yoluyla %0,01 hisse sahibi adamın teki bulunamadığı için bir türlü yargılama aşamasına geçilememektedir. tebligat ile tüm prosedür tüketildikten sonra ancak davanın esasına geçilir. davanın esasına ilişkin süreç ise olağan dışı durumlar haricinde tebliğ aşamasına kıyasla gayet kısa sürecektir. bu davalar, dava konusu taşınmazın maddi değerine bakılmaksızın yetkili yani taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde açılır.
Bir mülk üzerindeki ortakligi giderme.
ortaklıgın giderilmesi davası.. ama '' izale i suyu '' deyince daha teknik, daha işbilir bir hava katıyor.. halbuki bildigin ortaklıgın giderilmesi..
herhangi bir malın, kendisinin veya satılarak bedelinin paylaştırılması suretiyle; bu mal üzerindeki ortaklığın giderilmesi.
taksimi mümkün olmayan durumun, hem de ortaklar arasında.. 'satış' yoluyla sağlanan 'giderimin' adı.
Taraflar için benzer sonuçlar doğuran, davalının da davacı gibi aynı haklara sahip olduğu, bütün paydaşların davada yer almasının gerektiği, aynen taksim yahut satış yoluyla neticelendirilen paylı mülkiyet üzerindeki ortaklığın giderilmesi davasıdır.
izale i şüyu; herhangi bir ortak malın ortaklar arasında paylaşılamaması sonucunda mahkeme yolu ile satılması ve paylaşılmasıdır. paydaşlığın giderilmesi de denilebilir.
izale (ortadan kaldırma, giderme), şüyu (hukuki anlamda; hissedarı olan ama henüz paylaşılmamış mal,mülk) kelimelerinin birleşiminden oluşmuş hukuki terim. ortaklığın giderilmesi davası olarak bilinir. üzerinde çekişme bulunan bir varlığın (çoğu zaman taşınmazdır bu), hissedarlarının anlaşıp pay edememesi durumunda hissedarlardan veyahut mirsaçılardan birinin ya da bir kaçının mahkemeye başvurmak suretiyle "biz bunu adam olup pay edemedik sen bizim yerimize şu paylarımızı bi belirleyiver" kabilinden açılan davalardır.
konu hakkında anneme dava açılmış. nasıl bir yol izlememiz gerekir ve bir kaç soru işareti var aklımda. yardımcı olabilecek gönüllü bi hukuk bilgini mesaj kutumu renklendirebilirse sevinirim.