bugün

Kötü üni iyi bölüm. Üni bitiyor dostlar, meslek ömür boyu sizinle.
kesinlikle kotu uni de iyi bi bölüm daha iyidir.
çok daha kolay olanı vardır.

torpil.

boş yere kasmayın aslanım ne okursanız okuyun bu ülkede dayılar var dayılar.
şurada yazılanları görünce insanın tavsiye veresi bile gelmiyor yeminle. "iyi bölüm" nedir, "kötü bölüm" nedir? neye göre karar veriyorsunuz bölümün iyi ya da kötü olmasına arkadaşım? iş getirisi midir bahsettiğiniz? iş getirisi anlamında diyorsanız, boğaziçi iktisat, sikik bir anadolu üniversitesinin mühendisliklerinden daha iyi iş olanağı sunar.

bu kafadaki herifler yüzünden her sene tıp okumak istemeyen yüzlerce öğrenci tıp fakültesine giriyor. iki sene sonra bölümü sevmeyip bıraktıkları zaman yine aynı dingiller karşılarına çıkıyor, "o bölüme girebilmek için kıçını yırtan kaç insan var biliyor musun sen?" diye hesap sormaya kalkışıyor.

ülke halkı olarak fanatizmin her türlüsünü taa en doruklarında yaşıyoruz. sütçü imamda bilgisayar mühendisliği okuyan adama sorsan türkiyenin en iyi üniversitesi sütçü imam, bilgisayar mühendisliğini bitiren herkes de microsoftta çalışıyor.

iyi bölüm kötü bölüm diye bir şey yok gençler. seveceğiniz bölümler var, sevemeyeceğiniz bölümler var. sevebileceğiniz bölümler arasında iş getirisi bakımından en avantajlı olduğunu düşündüğünüz bölümü tercih edin. iyi üniversite ise her zaman önemlidir. hele türkiye gibi her ilde en az bir tane sikimsonik üniversitenin bulunduğu bir ülkede, iyi üniversitede okumak çok çok önemlidir. kendinizi kandırmayın. kendini kandıranlara da kanmayın. ben de zamanında bunların aklına uyup, uçuk bir burs karşılığında istanbulda bir özel üniversiteye gidiyordum az kalsın. iyi ki de gitmemişim. en basitinden tbmmde staj yapacak olsanız, genel olarak iki üç tane üniversiteden adam alıyorlar. gerisi göstermelik. iş başvurularında ilk baktıkları kısım mezun olunan üniversite oluyor. "ben kendimi orada da geliştiririm" deyip geçmeyin. istediğin kadar kendini geliştir, iş başvurusu yaptığın yerin insan kaynakları seni karşına alıp uzun uzun muhabbet edecek mi sanıyorsun? bakacak cvne, kıytırık bir anadolu üniversitesi. devamına bakmayacak bile. adamın masasında yüz, iki yüz tane cv varken onunla mı uğraşacak? o yüzden üniversite çok önemli.

bana kalsa büyük metropoller haricindeki üniversiteleri yazmayın bile diyebilirim. var öyle tanıdıklarım. adam istanbuldan kalkmış, gazi osmanpaşa üniversitesinde mühendislik okuyor. dört beş farklı derse bir hoca geliyor, pek bir şey anlayamıyoruz diyor. şimdi baktığın zaman çocuk da haklı. yerleştirme kılavuzunda "üniversite" diyor ama orası lise bile değil! şimdi bu çocuk kandırılmış değilse nedir? beni aradı, bana istanbuldan staj ayarlayabilir misin diye sordu. çocuk çırpınıyor ki en azından stajda bir şeyler öğrenebileyim diye. ama nasıl ayarlayacaksın staj bu çocuğa? hangi aklı başında şirket beş tane dersi aynı hocadan dinleyen bir gop öğrencisine güvenip de iş verir? kim öyle bir stajere "al sen de şu işin ucundan tut" der? ayarlayamadık doğru dürüst bir staj. zaten kaç öğrenci en azından bir şeyler öğrenebileceği bir staj yapabiliyor ki? şimdi mezun oldu çocuk, harıl harıl iş arıyor. neredeyse bir telefon tamircisine gidip "abi beni yanına çırak al" diyecek adam. maalesef türkiyenin gerçeği bu.

üniversiteyi yabana atmayın gençler. her bölümde- alanda belli başlı üniversiteler vardır. iisbf okuyacaksan koç, sabancı, boğaziçi, bilkent, odtü gibi bir kaç tane okul vardır. daha alt tabakada pek fazla mutlu olamazsınız. yılların mülkiyesi bile şimdilerde ne idüğü belirsiz heriflerin hegemonyasına girdi. daha s.ksen düzelmez. hacettepede okuyanlar mutsuz. bakın bu okullar yukarıda saydığım okullardan fazla eksiği olmayan okullar. gerisini varın siz düşünün.

mühendislik okuyacaksanız boğaziçi,bilkent, odtü, itü falan diye gider. koçu sabancıyı çok bilmiyorum ama eminim ki onların da mühendislikleri gayet iyidir. hadi bunların bir altı, ankara üniversitesi, hacettepe üniversitesi falan bir kaç üniversite daha sayalım. geriye kalan üniversitelerde okumak ciddi risk. tercih etmeden önce iyice araştırın. bazen oluyor, cvsi çok parlak bir hoca gidiyor bir aanadolu şehrinin üniversitesinde bölüm başkanı oluyor. arkadaşlarını falan getirip sağlam bir bölüm oluşturabiliyor. puanınız düşükse ve kesin tercih yapmak istiyorsanız bu tarz fırsatları da kaçırmayın.

ama hepsinden önemlisi, seveceğin bölümde ve iyi bir üniversitede okumak. mümkünse büyükşehirlerde yani; istanbulda, ankarada, olmadı izmirde, eskişehirde, kocaelide falan okumak.
Anlasilan tercih donemine hazirlanan arkadasimizin actigi baslik. Cevap ise kesinlikle uniye gore tercih yapma. Odtuyse bi dusun . kocsa da bi dusun. Bogaziciyse dusunme ne gelirse yaz demeyecegim. dusun. Ama sadece dusun. Onceligin bolum olsun. Hayirli tercihler.
Kötü üniv. iyi bölüm. Sırf ortam yaparim eglenirim buyuk sehirde okurum diye o boktan bölüme gidip mezun oldugunuzda elinizde diplomaniz ve bi ise yaramayan universite aylakliklari kaldiginda pişman olacaksiniz. Bizde yaptik noldu? Hiç.
Tabiki kotu universitede iyi bolum.
Mezun olunca universitenin ismi degil, bolumun unvanin oluyor.
cahillerin aklına kanmayın gençler.
kötü üni de iyi bölüm tercih et sonradan pişman olma.
birisinin güzelliği dört yıl diğerinin güzelliği ömür boyu sürer. varın siz karar verin.
iki ucu bi şeyli değnek. Akıl çeldirir. Bu sebepten değnek şeyde olmalı.
odtü-endüstri mühendisliği vs sütçü imam üniversitesi-inşaat mühendisliği siz karar verin.
büyük bir yerde küçük biri olacağıma, küçük bir yerde büyük biri olurum sözünü tamamlayacak düzeyde olacaktır. dolayısıyla, kötü ünü de iyi bölüm size daha çok iş şansı verir.
boğaziçi odtü vb. gibi üniler hariç geri kalanların bi farkı yok.
tıp, hukuk, makine mühendisliği vb gibi bölümler hariç geri kalanın bi farkı yok.
iyi üni iyi bölüm > kötü üni iyi bölüm > iyi üni kötü bölüm > kötü üni kötü bölüm > anadolu üniversitesi tütün ekspertizliği bölümü.
kötü üniversitede iyi bölümdür. Zira doğuda bir üniversitede tıp okumak ile Boğaziçi'nde dandik bir bölüm okumak kıyaslanamaz bile.