bugün

Geçtiğimiz yılın son dönemlerinde bazı yerli üreticilerin korunma talebi istemesi oldukça yoğun tartışmalara yol açmıştı. Bu talebin ardından sorulan sorulara Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi "içeride sanayicimizi korumak üzere yakında cep telefonuna tablet ve bilgisayarlara anti damping vergisi gelecek gibi görünüyor. Şu anda soruşturmalarda öyle bir gelişme var." şeklinde bir açıklamada bulunmuştu.

Aradan geçen yaklaşık 6 aylık sürenin ardından bu kez ek vergi konusu bir kez daha gündeme geldi. Bir değerlendirme toplantısının ardından yeniden açıklamalar yapan Zeybekçi, ek vergilerin önümüzdeki gelecek itibaren uygulamaya geçeceğini belirtti. Ekonomi bakanı "Elektrik, elektronik, cep telefonu ve tablet bilgisayar gibi ürünlerde ek vergi geliyor. Önümüzdeki 1-2 ay içinde özel ürün gruplarında gümrük vergilerinde, ilave gümrük vergilerinde özel tedbirlerle karşılaştığını göreceğiz" şeklinde bir açıklama yaparak ek verginin yalnızca akıllı telefona değil, bir çok elektronik ürüne yansıyacağının sinyallerini de vermiş oldu.

Ekonomide büyüme %5 seviyesinde beklenirken ilk çeyrekte bu büyümenin %2.3 seviyelerinde takılması ek vergi hareketini hızlandırmış gibi gözüküyor. Ekonomi bakanı da yıl sonunda %5 büyümeye ulaşmanın iç tüketim ve iç talep ile birlikte gerçekleşebileceğinin altını çiziyor. Ayrıca ihracattaki düşüş beklentileri de bu kararın daha hızlı bir şekilde uygulanmaya başlamasına sebep olmuş olabilir.
(bkz: yüzde 40 mutlu musun şimdi)
alınması gereken bir önlem.üç üretiyorsan bir ile takas ediyorsun.buda cari açığı tetikliyor.gelişmekte olan bir ülke için ıphone 6s gereklimidir?sattığın 10 bin metre kumaş 100 ıphone ile eşdeğerde.devlet geç bile kalmış.
yerli üretimi olmayan malları üretmeyen yerli üreticiyi korumak için yapılan, ilave vergi düzenlemesidir.

yerli üreticiyi korumak için telefon, tablet, bilgisayara zam yapılacak. işin ilginç yanı, bunların yerli üretimi yok.

bakanın haklı olduğu taraf, ithal mallar alındıkça cari açık artıyor. bu da ekonomiyi çok kötü etkiliyor, takasla düzelmiyor bu işler. yalnız ifadede sıkıntı var. ekonomimiz kötü, zam yapacağız, pamuk eller cebe dense yine eyvallah ta, alternatifini gösteremediğin üründe zam yapacağın zaman yerli üreticiyi koruma ifadesinin geçmesi, bana anlamsız geliyor.
yerli üretimi olmayan mal'lar deniyor. doğru. lakin yerli üretimi olmayan malları ithal edip yetmiyormuş gibi bir üst modelleri çıktıkça har vurup harman savuruyoruz.

peki asıl yerli 'mal'lara soruyorum bu vergi lüks tüketim çılgınlığına getirilmiş bir kısıtlama,fren vazifezi olmasın sakın?
kendi kendimize elektronik cihazları üretememe ezikliği yaşadığımız ve çokta alışkın oldugumuz birçok elektrik elektronik mühendisimizin asgari ücretle çalıştığı manidar bir durum ula vergi vermek istemiyoruz.
Yerli elektronik ürün mü var amk. Sikerim yapacağınız işi artık... Vergi vergi diye kanlarını emdiler insanların.
öyle bir hale geleceğiz ki nefes almak için vergi verdirtecekler. gerçi şimdi de durum pek bir fark görmüyor.
Şaşkınlık içindeyim. Türkiye ve vergi... Çok alakasız duran iki şey.

Yahu bu ülke yıllardır vergi ülkesi diye bilinmiyor mu zaten? Neye şaşırdınız? Ben yakında adım vergisi diye bir şey uygulanmasından korkuyorum ayaklara sayaç takılacak attığınız adım kadar vergi vereceksiniz.
her ne kadar akp ekonomi politikalarını yanlış bulsamda, bizim milletteki akıllı telefon hastalığı düşünüldüğünde çok da yersiz bir hareket değil. paranız olabilir, istediğiniz cihazı alıp kullanma özgürlüğünüz de olabilir ama bir de ülke gerçekleri var.

bu ürünlerin ne yazık ki yerli üretim bir muadili yok, o yüzden mecburen ithal ediyoruz. ithal edince ne oluyor? yurtışına para çıkışı yapıyoruz doğal olarak, adamların bedavaya verecek hali yok. sıkıntı da burada zaten, bizim yurtdışına hoyratça gönderecek kadar paramız yok çünkü ihracatımız çok düşük.

klasik bir örnektir hani; bilmem kaç ton domates yetiştirip veya bilmem kaç metre kumaş vs üretip bir iphone ya da samsung vs ile takaslıyoruz esasında. aldığımız cihazlarla takas edecek kadar domates-kumaş falan yok elimizde böyle olunca da deftere yazdırıyoruz, içeri giriyoruz, cari açığı büyütüyoruz.

ha bir isviçre, bir danimarka olsak ki onlarda da bu cihazların üretimi yok, ama adamlarda para çok, istedikleri kadar alabilirler.

genç arkadaşlar tabi tepkili, heyecanlı şimdi. konu gözlerinin içi gibi baktıkları akıllı telefonlar olunca anlaşılabilir ama şunu da unutmayalım üretmeden, satmadan tüketmek dünyanın hiçbir yerinde sürdürülebilir bir durum değildir. oysa bizim ihtiyacımız bile olmadan, sırf yenisi çıkmış diye her yıl yeni telefona saldırmakla yaptığımız şey tam olarak bu.

not: mevcut telefonum artık can çekişmeye başladığı için yakın zamanda değiştirmek gibi bir fikrim vardı, bu artış bizi de vurdu be.
Vestel'in bu vergi için kendini yırttığı, çok fazla baskı yaptığı biliniyordu. Başarmışlar. Herkese takoz Venüsleri, kötü televizyonları satmak için.
Yerli üretime teşvik ayağına vatandaşa giydirmedir.
ülkemizi vergi cehennemine çeviren delim dumrul uygulamarından biri.
anlaşılan bime daha çok teknolojik alet gele cek.
Ben bosch bile almıyorum montajı türkiyede yapılıyor diye adam yerli üretim diyor.bsg ya!
Bu ek vergi Tamamen vestel'in bok yemesidir. Bu verginin talebinde bulunacaklarını taa 2013'ün sonlarında açık açık beyan etmişlerdi. Herkes Vestel Venus alsın kullansın ki onlar da teknolojilerini geliştirebilsin istiyorlar da, telefon anus gibi.
Amını sikim bizi salak salak yerli mallara mahkum edecekler. Yerli üretim kalite geldikçe rağbet görür. Böyle salak düşünce mi olur amk. Al amk casper çıkmasın servisten. Sikerim böyle işi.
net sekilde vestele yarayacaktir. belki tasarim odullu telefonu iyi satmamistir simdi insanlar onu da dusunmeye baslar.
Hep vestelin işi bunlar. Almıyoruz aldırmıyoruz..
Akp'nin koalisyonu vestel ile coktan kurdugunu gosterir.

Ayfon falan cok lazim mi, belki degil. Ancak, kore imalati parcalari turkiye'de montajlayip yerli mali diye, bir de fahis fiyatlarla satmak cok daha gereksiz. Yerli imalati korumak adi altinda , ithal urunlere ek vergi koymanın ise adı yok.
Arge ekibini türkiye'de oluşturup tasarım, yazılım gibi ayrıntıları ortaya koysalar ve üretimi çin'de yapsalar vestel için daha karlı olmaz mı diye düşünüyorum ama cevap bulamıyorum.

Hadi bunu geçtim, dünyanın kaynakları hızla tükenirken kısıtlı kaynakları neden 3-5 sene öncesinin teknolojisiyle çöp haline getiriyoruz. Eski donanımları alırken birazcık ucuza alıp çok kâr edicez diye düşünmeseler kore'nin samsung'u gibi türkiye'nin vestel'i olabilirdi. Ancak bu saatlerden sonra vestel'in satışlarının azalacağı kesin bir şey.

Hadi onu bunu boşver. Sen niye yerli yatırımcıya teşvik için vergi indirimi yapmazsında gidip ithal ürünlere ek vergi koyarsın ki?
Pardon, devletin kasasını boşaltmak için önce kasayı doldurmak lazım unutmuşum.