bugün

Kuran'da kutsal kandil geceleri diye bir kavram geçmez. Kuran'da sadece Kadir gecesinin faziletine dikkat çekilir. Bunun dışında Kuran'da ne özel bir geceden bahsedilir, ne de bu özel gecelere has özel ibadetlerden. isteyen Peygamberimiz'in doğum günü diye veya herhangi bir zafer günü diye bir günü elbette ki kutlayabilir. Bu kutlamalarda namaz kılınması, Kuran okunması da çok güzeldir. Fakat bu gecelerde falanca ibadeti yapanın tüm günahlarının af olacağı gibi uydurmalar tehlikelidir. Kadir gecesi dışında hiçbir geceye özel bir vurgulama yoktur.
berat kandili-> günahların affolunacağına inanılan gecedir.
miraç gecesi-> peygamberimizin göğe yükselip Allah ile konuştuğuna inanılan gecedir.
regaip kandili-> hz muhammed'in anne rahmine düştüğüne inanılan gecedir.
mevlid kandili-> hicri takvime göre peygamberimizin doğduğu gecedir.
kadir gecesi-> kuran'ı kerimin inmeye başladığı gecedir.
kandil geceleri, müslümanlar için özel günlerdir. bu gecelerin ibadetle geçirilmesi, sevaptır. kimsenin boynuna farz değildir ve isteyen, istediği gibi yaşayabilir. ama sevabının ölçülmesi, her zaman ters gelmiştir. ne de olsa, karşılıksız ve güzel bir şey için yapılan ibadetn sevabını, allah belirler ancak. ve o'nun yerine karar vermek, ölçüp biçmek, şirk koşmak gibi görünmektedir.
peygamberin ilahlaştırılmasını kesinlikle yasaklayan ve "o da bir kuldur" diyen bir dinde yer alır bu geceler. peygamberin ana rahmine düşmesi, doğması vb olaylar "dini gün" olarak görülür, o gün ibadet edilirse günahların bağışlanacağına vs inanılır kimi çevrelerde.

eğer peygamberin doğumgünü kutsalsa yemişim öyle tektanrılı dini. elimizde bir de hristiyanlık var tabii, o da evlere şenlik.

(bkz: roma imparatorlarının doğumgünlerinin kutsiyeti)
Kandil geceleri Mevlid , Regaib, Mirac, Beraat ve Kadir Gecesidir. Osmanlı padişahı sultan 2. Selim zamanından itibaren minarelerde kandiller yakılarak halka duyurulduğu için "Kandil" olarak anılmaya başlamıştır.
Sadece ve sadece Kadir gecesi ile ilgili Kur'an-ı Kerim'de bir sûre bulunmaktadır. Kadir gecesi ile ilgili hadislere bakıldığında Peygamberimiz (SAV) Kadir gecesini Ramazanın son on gününün tek gecelerinde aramamızı buyurmuşlardır.
Diğer geceler , Peygamber Efendimiz (SAV) ve ashabından sonra ilk kez hicrettin 300 yılından itibaren Mısır'da, Şii Fatimiler döneminde Mevlid; 400 yıl sonra da Kudüs'te Mirac, Regaib ve Berat geceleri kutlanmaya, başlamış, daha sonra islam dünyasının çeşitli bölgelerine yayılmıştır.
Çeşitli dönemlerde bu durum islam âlimleri tarafından tartışılmış ve iki ayrı görüş belirtilmiştir.
bid'at-ı hasene sayanlar. Sonradan ortaya çıktığı halde, islâm inançları ile çelişkisi olmayan şeylerdir. Meselâ ölenin akasından mevlid merâsimi düzenlemek, ölenin ardından kırkıncı gün, elli ikinci gün... vs. düzenleyerek bu günlerde Kur'ân okumak gibi uygulamalara bid'at-i hasene denmiştir.
bid'at-i seyyie sayanlar . yani islâm inançlarına aykırılığı açısından kötü ve zararlı olduğunda şüphe olmayan bid'atlerdir. Meselâ ezanı aslından değil de, Türkçe veya başka bir dilde okumak bid'at-i seyyie dir.
Yılın 365 günü değil de birkaç geceyi ihya etmeye çalışan birisine yanlışsın demek asıl yanlış olabilir.
Doğrusunu Allah bilir.
Osmanlı zamanında camilerde kandil yakılarak ibadet edilen gecelerdir. Islama degil Osmanlı ya özgüdür zira arap coğrafyasında kandil diye bi gece yoktur.