bugün

net bir şekilde saygı duyacaksın. neresi zor bunun. ailenizden öğrenmediniz mi hiç bir şey. hadi aileden alamadınız o eğitimi, okul hayatınız boyuncada mı alamadınız. mal girip, mal mı çıktınız.
inançlara saygı duyulmaz. Çeşitli sebeplerle ( kanunlar vs) sabredilir.

Seninle aynı fikirde olmayan birinin sana saygı duyduğunu nerede gördün? böyle bir şey mümkün değil. inanç zorlama ile olmaz, zorlama baskı var ise zaten saygı duyulmaz.
kaliteli bir insanın ve uygarlığın yabana atılmayacak özelliklerinden. pagan toplumlar bile bir inanç etrafında hoşgörü çerçevesinde toplanırlardı. mesela kalkolitik çağın son evresinde ortaya çıkan ve yüzlerce tanrısı olan hitit hatti beylikleri, urartular, asurlular bile ele geçirdikleri bölgelerdeki uygarlıkların tanrılarını ve inanışlarını da kendi kültürlerine katarak yola devam ederlerdi. bunun neticesinde topraklarında ciddi bir kültür zenginliği meydana gelir, kenetlenirlerdi. kolay kolay yıkılmazlardı. yıkılsalar bile kendilerinden daha güçlü ve zengin kültüre sahip başka bir medeniyete bayrağı teslim eder, onlara büyük bir miras bırakır, tarih sahnesine adlarını altın, gümüş, bronz harflerle kazıyıp çekilirlerdi....
katılmadığımdır. insan desteklediği futbol takımına veya partiye yahut lidere saldırıldığında, hakaret edildiğinde yerinde duramazken bunu dini inanç meselesinde serbest kılarsak karışıklığa yol açarız. seviyeli bir şekilde eleştiri daha uygundur.
inanc dedigin sey zaten saygi duyulacak bir sey degil. Sandalyeye saygi duyabilir misin ?
Insanlarin inandigi seye saygisizlik etmek, o insana saygisizlik etmektir. "Hueahaha buna mi inaniyon lan" demek o kisiye saygisizliktir. Bunu yapma iste.

Benim inancsizligima saygi gostermeyen kurallar butunune saygi duymuyorum. Ama yanindan gectigim insanlarin mitolojik ayinlerini de bozmuyorum.

Kimseye kufur etme, ama kufredeni de bos gecme felsefesini benimsemis durumdayim.
Şeriat ile yönetilen osmanlı bunu en güzel şekilde hoşgörü ile yapıyor bilhassa buna en iyi örnek olacak türkiye cumhuriyeti nde yapamıyorsunuz.

Gericilik diye buna denir.

-alıntı kaynak vikipedi-
Tanzimata kadar Osmanlı devleti teokrasiye yakın olmasına rağmen, bütün dinlere karşı inanç ve vicdan özgürlüğünü sağlamıştı. Tanzimat ile başlatılan yenileşme, çağdaşlaşma ve gerilemenin önlenmesi çalışmaları aynı zamanda yeni kurulacak Türkiye Cumhuriyeti'nin temel felsefelerinden olan Laik devlet ve toplum yapısının oluşmasındaki dinamiğin başlangıcı olma özelliğini de taşıdı.
oldu amk. saçmalık saçmalıktır. inanana bile saygı duymak zorunda değilim. en fazla kafam ütülenmesin diye polemiğe girmem.
Tamam..
Ne diyon gece gece.
inanç kavramını açmak gerekiyor. Dinin getirdiği inanç ile insan olmanın getirdiği inanç her zaman çakışmıyor.

Dini inanç meselesine hiç girmek istemem. Kişisel inanç ise beni ilgilendirmiyor sonuçta hepimiz kendi icimizde bir dünyayız.
inançlara saygı duyuyormuş gibi davranmak
inanç denilen şey insanlığa hakaretten ibaretse -ki öyle- neden saygı duyalım? yobaz olmadıkları sürece inananlara saygı duyarız insan oldukları için ama inançlara asla!

kuran'daki hakaretlere bir kaç örnek:

" canı çıksın o insan'ın; o ne nankördür." (abese 12)
" insan tutkusuna düşkün, dayanıksız yaratıldı." (mearic 19)
" insan acelecidir." ( isra 11)
" insan gerçekten pek huysuz yaratıldı." ( mearic 19 )
" insan pek cimridir. " ( isra 100 )
" insan azgın'dır" ( alak 7)
" onlar aslandan kaçan yaban eşekleri gibidir. "(müdessir 48)
" onlar şüphesiz davarlar gibidir. hatta davarlardan da aşağıdırlar." ( furkan 44)
" siz allah'tan başkasına taptıklarınız cehennem odunusunuz." (enbiya 98)
" ey iman edenler ! müşrikler ancak pisliktir." (tevbe 28)
" onlar hayvanlar gibi hatta daha da sapıklar. ( araf 176)
" seni çirkin kötü huylu soysuz." ( kalem 13)
" canı çıksın onların." (buruç 4)

ey müminler, bize hakaret eden inançlarınıza saygı duymamızı beklerken hiç utanmıyor musunuz?
her insanın uyması gereken ahlaki bir kuraldır. kişilerin inançlarının ne olduğu önemli değildir, isterse patates kızartmasına inansın, bu kimseyi ilgilendirmez. çevreye zarar vermeyen her türlü inanca saygı duyulmalıdır.

ortalama birinden çok okumuş deist olarak gözlemlediğim kadarıyla özellikle ülkemizde karşıt görüş ve inanışları küçümseme eğilimi var. herkes benim inanışım doğru diğerleri yanlış diyor. 1 milyon dolara türbanlıyla evlenir misin tarzı başlıklar dönüyor sözlükte. astronot sanki pezevenk, dini inancıyla bir de çevresindekileri yargılıyor. iş ciddiye binse bırak evlenmeyi götünü verir çoğu orası da apayrı bir mesele.

müslümanım diyenlere sorsan kaç tanesi kuran ı kerim'i okumuş, kaçı özümsemiş, kaçı islami kurallara göre hayatını şekillendirmiş... %99'u bulunduğu coğrafyaya ait inanışı takip etmiş, ne özümsemiş, ne de sorgulamış. sadece doğduğu coğrafyanın çoğunluğuna uymuş. biri de çıkıp demiyor ki yahu kardeşim ben hepsini okudum ve bunda karar kıldım, doğru yol buymuş.

ben ise hepsini okudum, araştırdım. ben bilimsel gerçeklere inanırım. büyük patlama teorisi bana mantıklı geliyor. öncesinde her şeye hareket veren bir başlangıcın ise olması gerekiyor, burada da yaratıcının bir rolü olduğuna inanıyorum. en azından sahip olduğumuz gerçekler bunu gösteriyor. günümüzden 100 yıl sonra einstein veya hawking kadar göz önünde olacak, dünyamızı değiştireceğine inandığım elon musk'a göre ise tamamen bir simülasyonun içerisinde bile olabiliriz. tıpkı matrix'de olduğu gibi.

dinin ise gerekliliğine kesinlikle inanıyorum. din bir ihtiyaç, hem mental olarak bir ihtiyaç, hem de içerisinde bulunduğumuz dünya için kesinlikle olmazsa olmaz bir değerdir. memlekette aşk ı memnu izleyip, selçuk yöntem'i sokakta görünce "karın seni aldatıyor", "sen gavat mısın" diye yolunu kesen vatandaşlar var. bu adama cayır cayır yanarsın demelisin. çünkü bunlar mal. sahip olduğu beyni kullanmıyorlar. yarın bir gün hırsızlık da yaparlar, tecavüz de ederler, ne kadar hukuki ve ahlaki değer varsa ihlal ederler. bu potansiyelleri var. bunları ruhani bir imge ile dizginlemezsen zarar ziyandan başka bir şey getirmezler.

bu gibi sebeplerle din gereklidir, fakat herkes için şart değildir diye düşünüyorum. kimileri sadece sahip olduğu beyni kullanarak ahlaki değerleri özümseyebilir.
dinin kendi gerçekliği içinde değişecek durumdur her inanç saygıyı hak etmez. sonuçta içinde kölelik, pedofili, yasalarında insan taşlama, el kesme, kafa kesme, çıkanı öldürme gibi tamamen vahşi bir dine kim saygı duyar?

yada önderi pedofili olan bir dine kim saygı duyar?
sadece ateist, müslüman kesimin değil, tüm görüş sahibi insanların yapması gerekendir. saygı çerçevesinde eleştiri, tartışma yaparsınız. ha ama cahillik sınırının, yobazlık sınırının ötesinde görüşler ise o hakaret hak etmiştir. saygı filan beklemesin.
açıkçası ben inancıma saygı beklemiyorum. varsa şekliniz rohana bekleriz.
kimsenin inancına da saygı duymak zorunda değilim.

yalnız bir ideolojiyi/inancı eleştirirken tahammül edemeyeceğim düzeyde salakça argümanlar üzerinden yürüyenlere de "mal" etiketi yapıştırmak zorundayım.
Kişinin insani olgunluk seviyesini gösterir.
Akşam doldurucam burayı.
garip bir eylemdir. hosgoru ve baris dini deyip inanmazsan kafani keserim diyorsa saygi bekleyemez.
kesinlikle her koyun kendi bacağından asılır. ama şöyle de bişey vardır islamda, inanmayanlarla arkadaşlık, dostluk yapılması da yanlış bişeydir.

hz. allah yûşa bin nun (as)a şöyle vahyetti.
ben senin kavminin iyilerinden 40 bin, kötülerinden 60 bin kişiyi helak edeceğim.
hz. yüşa (as) ya rab! kötülerin helak sebebi belli iyiler niçin helak oluyor? diye sordu.
hz. allah: “onlar benim kızdığım şeye kızmadılar, kötülerle beraber yediler içtiler.” buyurdu.

Dinde zorlama da yoktur. inanç özgürlüğü vardır. kötülerle arkadaşlık etmek de serbest.
türkiyede başarması en zor olan tepkilerden bir tanesi.
gittikçe daha da artması gerekirken artık göremediğimiz olgusal davranış biçimi. burada bile görüyoruz her gün örneklerini.
hristiyanına,alevisine,yahudisine,kürdüne,türküne saygılıyım arkadaş.hepimiz insanız.seçimlerimiz farklı diye birbirimizi gırtlaklamaya gerek yok!
birçok kişinin başaramadığı eylemdir.
her insanın farklı inanışları olabileceğini düşünerek, herkesin inancına saygı göstermek.