bugün

Genel Meclisi, il özel idaresinin karar organıdır ve ilgili kanununlarda gösterilen esas ve usullere göre ildeki seçmenler tarafından ilçeler adına seçilen üyelerden oluşur. il genel meclisi başkanını üyeleri arasından gizli oyla seçer. il genel meclisi tarafından alınan kararların tam metni, en geç beş gün içinde Vali ye gönderilir. Vali hukuka aykırı gördüğü kararları, yedi gün içinde gerekçesini de belirterek yeniden görüşülmek üzere il genel meclisine iade edebilir. Valiye gönderilmeyen meclis kararları yürürlüğe girmez. Vali kesinleşen kararlar aleyhine idari yargıya başvurabilir. Meclis, gereken halde görüş bildirir, il özel idaresinin bütçesini kabul eder. il genel meclisleri, siyasal konularda karar alamazlar.

--spoiler--
http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0l_Genel_Meclisi
--spoiler--
torpil yapar, araya adam sokar, tanıdık vasıtasıyla iş görür.
1) il Genel Meclisi

il özel idaresi yönetiminin karar organıdır. ilçeler adına seçilen üyelerden oluşur. Meclisin üye sayısı ilçe sayısına ve nüfus oranına göre ilden ile farklılık gösterir. Görev süresi beş yıldır.

il genel meclisine, kendi üyeleri arasından seçilmiş meclis başkanı başkanlık eder. il genel meclisi, kendi belirleyeceği bir ay dışında her ay toplanır. Kasım ayı toplantısı dönem başı toplantısıdır.

Bütçe görüşmesine rastlayan toplantı süresi en çok yirmi gün, diğer toplantıların süresi en çok beş gündür.

il genel meclisi, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve katılanların salt çoğunluğuyla karar verir. Ancak, karar yeter sayısı, üye tam sayısının dörtte birinden az olamaz.

il genel meclisinin kararları en geç beş gün içinde valiye gönderilmediği takdirde yürürlüğe girmez. Vali, hukuka ayrı gördüğü kararları tekrar görüşülmek üzere meclise iade edebilir. Meclisin ısrarı ile kesinleşen kararlara karşı valinin 10 gün içinde idari yargıya başvurma hakkı bulunmaktadır.

il genel meclisi; kendisine kanunla verilen görevleri süresi içinde yapmayı ihmal eder ve bu durum il özel idaresine ait işleri aksatırsa, il özel idaresine verilen görevlerle ilgisi olmayan siyasî konularda karar alırsa içişleri Bakanlığının bildirisi üzerine Danıştay?ın kararı ile feshedilir.

il genel meclisinin görevleri şunlardır:

Stratejik plân ile yatırım ve çalışma programlarını, il özel idaresi faaliyetlerini ve personelinin performans ölçütlerini görüşmek ve karara bağlamak.
Bütçe ve kesin hesabı kabul etmek, bütçede kurumsal kodlama yapılan birimler ile fonksiyonel sınıflandırmanın birinci düzeyleri arasında aktarma yapmak.
il çevre düzeni plânı ile belediye sınırları dışındaki alanların imar plânlarını görüşmek ve karara bağlamak.
Borçlanmaya karar vermek.
Bütçe içi işletmeler ile Türk Ticaret Kanununa tâbi ortaklıklar kurulmasına veya bu ortaklıklardan ayrılmaya, sermaye artışına ve gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulmasına karar vermek.
Taşınmaz mal alımına, satımına, trampa edilmesine, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın akar haline getirilmesine izin; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi yirmibeş yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesisine karar vermek.
Şartlı bağışları kabul etmek.
Vergi, resim ve harç dışında kalan miktarı beşmilyardan yirmibeşmilyar Türk Lirasına kadar ihtilaf konusu olan özel idare alacaklarının anlaşma ile tasfiyesine karar vermek.
il özel idaresi adına imtiyaz verilmesine ve il özel idaresi yatırımlarının yap-işlet veya yap-işlet-devret modeli ile yapılmasına, il özel idaresine ait şirket, işletme ve iştiraklerin özelleştirilmesine karar vermek.
Encümen üyeleri ile ihtisas komisyonları üyelerini seçmek.
il özel idaresi tarafından çıkarılacak yönetmelikleri kabul etmek.
Norm kadro çerçevesinde il özel idaresinin ve bağlı kuruluşlarının kadrolarının ihdas, iptal ve değiştirilmesine karar vermek.
Yurt içindeki ve yurt dışındaki mahallî idareler ve mahallî idare birlikleriyle karşılıklı işbirliği yapılmasına karar vermek.
Diğer mahallî idarelerle birlik kurulmasına, kurulmuş birliklere katılmaya veya ayrılmaya karar vermek.
il özel idaresine kanunlarla verilen görev ve hizmetler dışında kalan ve ilgililerin isteğine bağlı hizmetler için uygulanacak ücret tarifesini belirlemek.

kaynak: http://www.mahalli-idarel...v.tr/Mahalli/Yonetim.aspx
5 yılda bir seçilir.
büyükşehirlerde artık tarih olacak meclislerdir:

http://www.gphaber.com/si...lisi-kalkiyor-h13480.html

Buna göre önümüzdeki mart ayında yapılacak yerel seçimlerde Büyükşehirlerde, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, ilçe Belediye Başkanlığı, ilçe Belediye Meclisi ve Köy/Mahalle Muhtarlığı ve ihtiyar Heyeti seçimleri için oy kullanacağız. il Genel Meclisi için kullandığımız oy pusulası artık olmayacak. il Genel Meclislerin yerini şu anda da var olan Büyükşehir Belediye Meclisi alacak, Büyükşehir Belediye Meclis üyelerini ilçe Belediye Meclisine verilecek oylar belirleyecek.
(bkz: il genel evi) *
ne iş yaptığını halen bilmediğim kurum yada kuruluş yada kamu şeysi.
bu meclis tarafından alınan karar tam metni ile en geç 5 gün valiye sunulur. vali hukuka aykırı bir karar bulursa 7 gün içerisinde tekrar görüşülmek üzere meclise yollardı ancak vesayetin korunması amacıyla anayasa mahkemesi 2008'de bu kararı iptal etti. yani artık il genel meclisinin aldığı kararlar valinin -sözde- denetiminden geçip uygulamaya girebiliyor. ne var bunda demeyin doğuda, güneydoğuda çok farklı şeylere yol açlıyor bu karar.

ama önümüzdeki seçimle beraber tarih olacak bir organdır.
özellikle yerelde halkın teşkilatla arası bozuk. hele küçük yerlerde teşkilattan imza almadan özel sektörde bile işe giremiyorsun, girsen bile teşkilatta imzalı girmiş biri sana mobbing yapıyor vesaire. bu yüzden de halk şöyle diyor; bak bu sana uyarım, sana başkanlığı vermiyorum ama o kadar da değil meclisi yine vericem. ama uyarımı dikkate almazsan bi dahakine bunu da vermem.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar