bugün

iktisat işi ile uğraşan kişi. *
bir sözde şu şekilde açıklanmıştır.

iktisatçı; dün öngördüğünün bugün gerçekleşmediğini yarın açıklayabilen kimsedir.
diğer meslek gruplarında olduğu gibi lisans düzeyinde eğitim tamamlanınca alınan ünvandır. yani mühendislik gibi, psikologluk gibi. ne var ki "iktisatçı" gibi ağır bir ünvanı kullananların en azından master yapmış olması ya da piyasada ciddi anlamda tecrübeye sahip olması tercih sebebidir.
ortalama bir iktisatçı neyin ne olduğunun dünyanın nasıl bir düzende işlediğinin hayatın hangi dengeler üzerinde durduğunun ortalama bir doktordan-mühendisten çok daha fazla farkındadır. fizikçilerden sonra en çok saygı duyduğum insanlardır.
Iktisat mezunlarina denir, doldurulmasi zorunlu olan resmi formlarda meslek hanesine yazmak disinda bu bolum mezunlari bu unvani genelde kullanamazlar.
Iktisatcinin esas yaptigi is trend analizleri, finansal analiz, ekonomik tahminler yapmak, piyasayi etut etmek vb. analizler yapip karar birimlerinin ekonomi politikasi olusturmasina yardimci olmak veya karar surecine katilmaktir.
Bu vasiflari kazanmak icin lisans duzeyinde verilen teorik egitim yetmediginden master ve doktora calismalarina girmek farzdir, birde yabanci dil olmassa olmazdir.
(bkz: ekonomist)
ekonomist de denilir-ki bu tanim digerine nazaran daha bir artistik bir tanimdir.
bu ünvanı aldıktan sonra iş olanakları fazla olmasına rağmen aynı oranda mezun sayısının da fazla olması nedeniyle iyi bir iş bulma şansı zor olan bireylerdir.
okuduğu bölümün zor olması sebebiyle zorlanarak bitirdiği iktisat bölümünden mezun olan öğrencinin ünvanıdır.