bugün

brookwood türk hava şehitliği'nde ebedi istirahatlerinde olan pilotlarımızdır.

pilotlarımızdan 12'si uçuş esnasında alman uçakları tarafından düşürülerek şehit edilmiş, diğer ikisi ise ingiliz kayıtlarına göre trafik kazasında hayatlarını kaybetmiştir.

peki ikinci dünya savaşına girmeyen, "tarafsız" kalan türkiye'nin pilotlarının almanlarla, ingilizler arasındaki savaşta ne işleri vardı?

türkiye ikinci dünya savaşında gayri resmi bir şekilde savaştı mı?

pilotlarımızın 12'si uçuş esnasında uçakları vurularak şehit edilmiş. diğer iki pilotumuz ise nazilere casusluk yaptıkları dolayısıyla ingiliz gizli servisi tarafından ortadan kaldırılmış.

her ne ise neredeyse 70 senedir açıklanmayan bir sır var ortada.

şehitlerimizle ilgili tek açıklamayı dönemin bakanlarından kasım gülek yapmış;

--alıntı--
"Olay sadece ingiltere ile sınırlı değildi. ABD ve Kanada gibi ülkelere de Türk pilotları gönderilmiştir. Amaç, pilotların kendilerini geliştirmesini sağlamaktır. Bunun dışında bir amaç yoktur. Hepsi geri dönmüştür. Bu çok eski bir olaydır. Benden başka bir kişi de olayı hatırlamaz."
--alıntı--

Yurtdışına eğitim almak için gönderilen subayların kimler olduğu konusunda Cevat Tuna Paşa, "ikinci Dünya Savaşı devam ederken 1941-1945 arasında 1941 yılının A ve B dönemi mezunları, 1942 mezunlarının tamamı ve 1943 yılı mezunlarının yarısı ingiltere'ye iki yıl süren uçuş eğitimi için gönderildi. Eğitimleri tamamladıktan sonra Türkiye'ye geri döndüler. 1943 mezunu hava subaylarının diğer yarısı ise uçuş eğitimlerini Amerika'da yaptılar" bilgisini veriyor...

ikinci Dünya Savaşı'nın devam ettiği süre içinde Türkiye ile ingiltere arasında yapılan bir anlaşma gereği söz konusu Türk pilotlar, ingiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri'nde (Royal Air Forces-RAF) uçuş eğitimi görmeye başlar.
Anlaşmada Türk pilotların maaşlarının Türkiye tarafından ödenmesi şartı bulunmaktadır.
Başlangıçta, teorik bilgilerin yer aldığı dersler verilir. Sonra pilotlar ilk uçuş, tekamül uçuşu ve savaş uçuşu eğitimi (CTO) alır. Pilotlar altı ay süre ile ingilizce, muhabere, meteoroloji, silah, tayyare tanıma, seyr-ü sefer derslerine girer.

1944'te isabet alan ingiliz uçaklarından birinin pilotunun mezar taşında "Teğmen Hakkı Akarçay, gece uçuşunda Alman uçağı tarafından düşürülerek şehit oldu. 3-4 Eylül 1944" yazısı yer alıyor.

Bu iddiaları güçlendiren bir başka faktör, ingiliz Savunma Bakanlığı ve Kraliyet Hava Kuvvetleri Komutanlığı yetkililerinin bu konuda konuşmaması. Türk pilotlarının personel dosyasındaki kırmızı mürekkepli 'Top Secret' kaydının henüz kaldırılmadığı öne sürülüyor.

Her iki iddia da, ikinci Dünya Savaşı'nda baskılara rağmen tarafsız kalmayı başaran Türkiye ile ilgili soru işaretlerini beraberinde getiriyor. O dönem ingiltere'de eğitim alan subaylarımızdan bazıları, zaman zaman bu iddiaları yalanlayan beyanatlarda bulunuyor.

filhakika, o dönem her ne olduysa bizim 14 subayımız ingiltere'de vatani görevlerini ifa ederlerken şehit düşmüşlerdir. ve halen günümüzde londra'da brookwood mezarlığında ebedi istirahatlerini yapmaktadırlar.

ruhları şad olsun.
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel

brookwood mezarlığı: http://tr.wikipedia.org/w..._Mezarl%C4%B1%C4%9F%C4%B1
not: brookwood mezarlığı bir tüzel kişiliğe ait bir şirkettir ve bu şirketin sahibi de kıbrıs'lı bir tüktür.
yine aynı mezarlıkta son halife abdülmecid efendi'nin eşi ve kızı da defnedilidir.