bugün

ibrahim Paşa, 1789'da Kavala'da doğdu. Babası Kavalalı Mehmed Ali Paşa'dır. Babası Mısır'da yarı bağımsız bir idare kurduğu sırada ibrahim istanbul'daydı. ibrahim, buradan Mısır defterdarlığına tayin edildi. Kölemen ve Vahhabilerin isyanlarını bastırmak üzere Said'e (Yukarı Mısır) gönderildi. Burada Bedevilerle mücadele etti. Vahhabi hareketi Suriye ve Irak'ı tehdit etmeye başlayınca, babası tarafından bu sorunu çözmekle görevlendirildi. ibrahim, bunun üzerine 1816 yılında Hicaz'a hareket etti. Bir süre Medine'de kaldı. Halka iyi davranarak kendine taraftar topladı. Bu sırada kendisine "Paşa" ünvanı verildi. El-Reis ve El-Şekre gibi önemli yerleri ele geçiren ibrahim Paşa, isyanı bastırdı. Mora isyanı başlayınca, Osmanlı devleti tarafından yardımı istenen Kavalalı Mehmed Ali Paşa, isyanın bastırılması işini oğlu ibrahim Paşa'ya verdi. ibrahim Paşa, Osmanlı donanması ile birleşmek üzere Rodos'a gitti. Sonra Mora'ya geçti. Modon'a girdi. Navarin'i kuşattı ve teslim olmaya zorladı. Yunanlılara yardıma gelen ingiltere, Fransa ve Rusya, Navarin'de Osmanlı donanmasını yaktı. Bu sırada Yunanistan bağımsızlığını ilan etti. istediği Suriye valiliğini alamayan Kavalalı Mehmed Ali Paşa, ibrahim Paşa'yı Suriye'ye gönderdi. Kısa sürede Kudüs ve Nablus'u aldı. Sur, Sayda, Beyrut ve Trablus gibi şehirleri ele geçiren ibrahim Paşa, burada sükuneti sağlamaya çalıştı. Müslüman olmayanlara bazı imtiyazlar verdi. Halkın ve Avrupalıların takdirini kazandı. Üzerine yollanan Osmanlı kuvvetlerinin hepsini yenen ibrahim Paşa, Adana'ya kadar ilerledi. Daha sonra da Osmanlıların kendisini durdurmak için atadıkları Mehmed Reşid Paşa ile karşılaşmak üzere Konya'ya gitti. Yapılan savaşta ibrahim Paşa, Osmanlı Ordusunu yendi ve Kütahya'ya kadar ilerledi. Yapılan Kütahya antlaşması gereği Suriye, Filistin ve Adana Mısır'a bırakıldı. ibrahim Paşa Suriye genel valiliğine getirildi. Bir süre sonra, Kavalalı Mehmed Ali Paşa ve Osmanlılar arasındaki antlaşmazlık, Mısır valiliğinin veraset usulü ile (hidivlik) Mehmed Ali Paşa ailesine bırakılması ile son buldu. ibrahim Paşa, bu gelişmelerden sonra Suriye'yi terk etti ve Mısır'ın içişleri ile uğraşmaya başladı. Babasının yaşı ilerleyince Mısır idaresini eline aldı. istanbul'a çağrılarak valiliği tasdik edilen ibrahim Paşa, Mısır'a dönüşünden kısa bir süre sonra, 1848 yılında Kahire'de öldü.
hakiki tosun pasa.
tosun paşa nın kardeşidir. tosun paşa 1816 yılında ölünce osmanlı ya isyan eden babasının yanında savaşmak filan ibrahim paşa ya kalmıştır.

(bkz: kavalali tosun pasa)
makbul ya da maktul ibrahim paşa olarak bilinen paşadır. bugün yunanistan topraklarında kalmış olan parga da doğmuştur ve bu yüzden pargalı ibrahim paşa olarak da adlandırılır. kanuni nin manisa da bulunduğu sırada tesadüfen padişah ile tanışmıştır. çok iyi keman çalabilen biri olduğu bilinir. yükselmenin ve bir anda tepetaklak olmanın en güzel örneklerinden biridir. aslen italyandır.
osmanlı imparatorluğu nda padişahlara ait olan serdar ı ekrem ünvanını kullanan tek vezirdir.
kavalalı mehmet ali paşa'nın oğullarından -tarihi kaynaklar ve çalışmalar açısından- en tanınmış olanıdır. mora'daki rum isyanına karşı ve hicaz'daki vehhabi isyanının bastırılmasında görev almıştır. babasının istanbul yönetimine isyan ettiği dönemde kazandığı askeri başarılarda ibrahim paşa önemli rol oynamıştır ve kütahya'ya kadar ilerlemiştir. babasının mısır idaresi sırasında, önemli görevler yapmış, özellikle ordunun organizasyonuyla uğraşmıştır.

meşhur tosun paşa filminde de kendisine gönderme yapılmaktadır (olayı anlamaya gelen gerçek tosun paşa kendisini gizlemek için "ibrahim paşa" olarak tanıtmaktadır.). gerçekte de ibrahim paşa ile tosun paşa kardeştir.
yanılmıyorsam ii.mahmut buna vaadettiği toprakları vermeyince ibnelik yapıp isyan çıkartıyor. nizip'e kadar ilerliyor ordularıyla. ii.mahmut da fransa ve ingiltere'den yardım istiyor. onlar da avrupa gündemine taşıyorlar bu konuyu. ibrahim paşa denen adama sesleniyorum, be anuna kodumun çocuğu, ne bok yemeye osmanlı'yı avrupa'ya rezil ediyosun ki? ne sandın ya, ii. mahmut sana mı takacaktı padişahlık pazubandını?

edit: bu ibnenin soyundan gelenler eksilesin.
(bkz: pargalı ibrahim)
(bkz: dönme ibrahim)
(bkz: maktul ibrahim paşa)

hürrem sultan'ın gazına gelen kanuni sultan süleyman'ın öldürttüğü has odabaşısı.
Kanuni'nin başveziri olan ibrahim paşa aynı kanuni gibi lükse ve ihtişama son derece düşkün birisiydi. Diğer devlet adamlarının aksine batılı bir kafa yapısına sahipti. Heykel, müzik ve tabloları çok severdi. Bu yönüyle klasik osmanlı sanat anlayışından farklı zevkleri vardı.

ibrahim paşa devletin görüp görebileceği en yetenekli bürokratlarındandı. Hatta kanuni kadar olmasa bile padişahların çoğundan ileri görüşlüydü.

Son derece Zeki, hazırcevap ve nüktedan olan ibrahim paşa bu kabiliyetlerinden dolayı şehzadeliğinden beri kanuninin gözdesiydi.

Günümüzde her kurumda olan entrikalar o zamanda da vardı. Pek çok kişi ibrahim paşayla kanuninin arasını bozmaya çalışıyordu. ibrahim paşa zekasıyla kaçınılmaz sonu geciktirse de maalesef engelleyememiştir.

Rivayet olur ki ibrahim paşa birgün oğlunu sünnet ettirir. Hokkabazlar, canbazlar, pehlivanlar türlü türlü oyunlar yaparlar. Yemekler saray mutfağında dahi benzeri görülmemiş lezzettedir. ibrahim paşa Mardin'den getirttiği ceylanlardan kebap, harputtan getirttiği pekmez ve uludağdan getirttiği karla şerbet yaptırarak konuklarını en iyi şekilde ağırlar.

Ancak bu izzet-i ikram saray ahalisi tarafından hoş karşılanmaz. Kısa bir süre önce kanuninin şehzadelerinin sünneti olmuşsa da o düğün bu kadar şaşaalı olmadığından saray ahali hünkarın küçük düşürüldüğü dedikodusunu çıkarırlar. Bu laflar kanuninin kulağına kadar gider ve padişah bir hışımla ibrahimi huzuruna çağırtır.

Padişahın öfkesiyle daha önce pek çok kez karşılaşmış olan ibrahim paşa der ki;

-hünkarım bu gafiller der ki ben sizi küçük düşürmüşüm. Sözde benim tertip ettiğim merasim daha ihtişamlıymış. Haşa. Siz koskoca bir cihan şahısınız ki düğününüzün baş konuğu ben fakir kulunuz idi. Ben ki bir fakir kulunuzum düğünümün baş konuğu koskoca bir cihan şahıdır. Ben misafirime hürmet etmeyeyim de kim etsin. Der.

Bu cevap kanuninin çok hoşuna gider. Ne zaman ki ibrahim paşa benzer bi durumda mevzuyu toparlayamaz o vakit can gitmiş zaten.
bu isimde dünya kadar kişi vardı osmanlıda. onunçün önünde memleketi falan olur genelde. misal,
nevşehirli damat ibrahim paşa
makbul ibrahim paşa
çandarlı ibrahim paşa
kavalalı ibrahim paşa
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar