Abv hukuk.
Abv yaz okulunu kaldıran marmara.
Abv sınıfta kalan ben...
Gözleri bağlı kadın bir elinde Kılıç diğerinde terazi vardır.
Mevcutta 150bin avukat var yılda 25bin mezun veriyor. 4 yıla 250bin avukat olacaktır. Dolayısıyla hukuk bölümü bitmiştir.
agzima sican dersler butunu.
türkiyede kalmayandır.ama darı gibi iş bulunur son tasfiyelerden sonra.
küçüklüğümden beri okumak istediğim ve şu an iyiki okuyorum dediğim bölüm.
hukuk adalete yönelmiş toplumsal yaşama düzenidir. diye tanımlanan bilim dalıdır.

son yıllarda dünyada ve ülkemizde varlığı tartışmalıdır.
yalnızca kültürüyle beynimi sürçtüren, 3.5 sayfa not tutturan *, ülkemizde bir kaç yıl haricinde hiç var olmamış sistem.
Adalet kavramından bağımsız şekilde hareket eden sistemdir. Lakin okuması da ayrı dert. Tek derdi para olanlar icin güzel bir alan, onun disinda bulaşılmaması daha mantıklı. Ben bulaştım, pişmanım.
kazanması zor, okuması ayrı zor, çalışması çok çok zor olan bölüm. (lütfen isteyen yapsın, sonra ülke adaletsizlikten mla sarıyor.)
toplumda düzeni sağlayabilmek için her bir bireyin belirli haklara sahip olduğu, bu düzene karşı hareket edenlere devlet tarafından toplum adına müeyyide uygulanan kurallar bütünü. ancak bu, bir hukukçu olarak aklıma gelen ilk kavram. içeriği çok fazla tartışmaya açık ülkemizde maalesef. artık olup olmadığı tartışılır bu günlerde. sizce var mı?
gerçek ve tüzel kişiler arasındaki bütün ilişkileri hak ve insaf kaidesi doğrultusunda adil şekilde düzenleyen, bu hususta erki elinde bulunduran mercii tarafından uyulması zorunlu yasalar çıkarılan, ana gayesi gerçek ve tüzel kişileri bu kurallara göre yaşamaya zorlayarak karmaşayı önlemek, düzenli yaşama olanağı sunmak, uymayanlara toplum adına yargı erki marifetiyle müeyyide uygulayarak cezalandırmak suretiyle kişileri ıslah etmek olan normlar bütünü.

yazılı olmayan, ancak tatbik edilen toplum tarafından benimsenen, insan onuruna ve kamu düzenine aykırı olmayan, düzeni kolaylaştıran kuralları da ana kurallara ek olarak kapsayabilir. (bazı örf-adet kuralları gibi)

son derece basit gibi gözüken ancak çok ciddi bir 'bilim dalı' olarak da görülmesi gerekirken ülkemizde 4 yılda bitirilen, yarım yamalak ezbere, geçmiş yılların notlarına ve sorularına dayalı ebleh bir eğitim olarak verilir.

ülkemizde 80 küsür hukuk fakültesi bulunmasının nedenleri ihtiyaç olmasından değil, büyükbaşların, siyasilerin çocuklarının tapası belli başlı hukuk fakültelerini kazanmaya yetmemesi ama illaki okunmak istenmesi sonucu en çok istenen bölüm olmasından ileri gelir.

ayrıca bu denli önemli bir bilim dalına mahsus meslek seçerken 'avukatlık mesleği' nin hiç bir ek sınava tabi olmamasının nedeni de budur. yani dünyada eşi benzeri görülmemiş şekilde 4 yıl hukuk okuyup, direkt avukatlık yapılabilmektedir. bu nedenle taksici sayısından fazla avukat bulunmaktadır. bülent ecevit vakti zamanında bu saçmalığa dur demiş, 2006 yılından itibaren (kazanılmış haklar korunmak suretiyle) hukuk fakültesine yeni girecek öğrencileri kapsamak şartı ile, ösym 'nin sınavı yoluyla 'avukatlık mesleğine kabul' sınavı getirmek istemiş, ancak tarihler 2006' yı gösterdiğinde tabii ki uygulanmamıştır. bu ülkemiz açısından bir başka utanç kaynağıdır. genel olarak ensesi, ailesi kalın tipler bu meslekten tek bir icra takibi yaparak köşeyi dönebilirken, zorluklar içinde büyüyüp mezun olan insanlar avukat dahi olsalar ekmeğini taştan çıkarmaya çalışmaktadır.

bu da burada neyin ne olduğunu merak edenler, bu bölümü yazmak isteyenler açısından not olarak dursun
Güzel bölümdür .
Dıştan görünüşü güzel fakat içine girildiği zaman harbi den de zormuş bu ya dedirten mezun olduktan sonra kişinin konuya hakim olmasına, bilirkişiliğine bağlı olarak para kazanacağı meslektir.
(bkz: ironidir umarım)
olup olmadığı tartışılandır.
ama aslında hukuk vardır, öyle veya böyle.
isteyen, bana bir senet imzalasın da göndersin.
görür o zaman nasıl da alacağımı tahsil ediyorum.
insanın içinde olmalıdır.
Söylemekten nefret ettiğim bir kelime.

Ne o öyle guguk der gibi.
Toplumu düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütünüdür.
Haktır.
türkiye de yoktur. akepe döneminde yok olmuştur.

Aynen coni.
Arap dilinde hak kelimesinin çoğuludur yani haklar anlamına gelir. Tıp terimleri nasıl hep latince ise ülkemizde hukuk terimleri de genelde arapça olur.
Suçlular için belirlenmiş eylemler bütünüdür. Suç yoksa hukuğa gerek yok. Adil olmak yeter.
Derslere nispeten surekli katilan ve cok asiri calismadan da rahatca gecebildiğim bölüm. Sevmek de onemli ama dogru calisma bence daha onemli. Bu arada devlet üniversitesin de okuyorum.
hukuk oku diyen anneme karşı türkiye'de adalet sadece sarayların ismi demem ve anında terliği kafama yememe sebep olacak başlık.