herkes bir gun 15 dakikaligina sohret olacak 


/ 2
kapat
  1. andy warhol'a ait pop-art sloganı.
    eğer andy warhol yaşasaydı olup bitenleri gördükten sonra ünlü cümlesini "herkes 15 saniyeliğine şöhret olacak" diye 21 yüzyıla uygun hale getirirdi. hele bir de türkiye'ye gelseydi! bizim ülkede bir şöhret hortumu var: sonradan adını, sanını, suretini bile hatırlamakta zorlandığımız birçok kişiyi günlerce konuşuyor, tartışıyor, eğleniyor, sonra da unutuveriyoruz. hortum onları öyle hızla yutuyor ki ne olduklarını, ne yaptıklarını bilmiyor, hatta merak bile etmiyoruz. bir kereliğine olsun merak ettik, işte ortaya çıkan durum...

    kompela

    mori kante'nin yeke yekeli günleriydi. güney afrika'dan, gaziantepspor'a kompela isminde acayip bir futbolcu transfer olmuştu. kameraların gücünü keşfetmesi uzun sürmemişti. kameralar karşısında çiğ köfte yoğurmaya başlayıp, bir yandan da "allahim neydu gunahim?" diye şarkı söylemeye başladığında artık yeni bir oyuncağımız olmuştu. türkçe'yi üç yılda sular seller gibi konuşmaya başladı. şov programlarında kapanın elinde kalıyordu. herkesin kankası olmuştu. mesela kibariye onu, "kompiiiş" diye çağırıyordu. çok geçmedi bir televizyon kanalında, "akın akın kompela" adında bir spor programı yapmaya başladı. öyle başarılıydı ki, bir süre sonra ayşen gruda ile birlikte türk televizyon tarihinin en unutulmayacak program isimlerinden biriyle karşımızdaydı: ana'nın kompelası!

    iki repliği kulaklardan hiç gitmedi. bir maç çıkışında, kavga ettiği bir futbolcu için, "bana pizivink diyur" lafı neredeyse "maraba televole" klişesinin tahtını sarsıyordu. yine bir televizyon programında, zenci bir futbolcu için, "yemyem abijim bunlar, adam yiyolar" diyerek aslında hem eğleniyor hem de bizlerle kafa buluyordu. bir süre sonra futbol hariç her şeyi yapar olmuştu. onu atatürk havalimanı'nda en son gördüğümüzde mercedes kaçakçılığından sınırdışı ediliyordu. ingiliz dili ve edebiyatı mezunu olan kompela'nın şu anda güney afrika'da ingilizce öğretmenliği yaptığı biliniyor.

    emire kalkanci

    burberry'li kadın şimdi çikolatacı

    28 şubat şöhretlerindendi. sahte tarikat lideri kocası ali kalkancı vesilesiyle varlığından haberdar olmuş, burberry takımlı tesettürüyle dikkatlerimizi çekmişti. önce uğur dündar'a sonra da kapak olduğu haber dergilerine anlattıklarıyla kısa sürede türkiye'nin en tanınmış kadınlarından olup, çıktı. fırsatı kaçırmadı, önce kocasını boşadı, sonra tesettürünü attı. bağdat caddesi'nde bir pastane açarak TATLI bir iş yapmaya başladı. sonrasında bodrum sahilde bir disko açmak istemiş, müşterileri rahatsız olmasın diye de sahile 25 metrelik bir duvar ördürmüştü. 28 şubat dönemi bitince, o dönemin malzemelerinden emire kalkancı da rafa kalktı.

    levent oran

    bugünkü hayatından onu meşhur edeni sorumlu tutuyor

    savaş ay'ın a takımı programına katılıp, kadınlara dayak atılsın diyerek başlayan şöhretinin saçlarını sarıya boyatarak şarkıcılığa kadar varabileceğini hayal bile edemezdik. o zamana kadar kim olduğu bile bilinmeyen levent oran, artık mikrofon gördüğü her yerde kendince atıp tutmaya başlamıştı. bir sıkımlık şöhret uğruna bıçaklandı, iki kez silahla bacaklarından vuruldu, defalarca dayak yedi. bütün bunları sadece bir yıl konuşulmak için yaptı. bir yılın sonunda onu artık kimse hatırlamıyordu. son bir hamleyle, "yaptıklarımın hepsi roldü. türkiye'nin kanayan bir yarasına parmak basmak için yapmıştım" manevrası yaptıysa da çoook geçti. en son bir televizyon programında saçı sakalı birbirine girmiş vaziyette görüldüğünde şöyle diyordu: çok perişan durumdayım. beni savaş ay meşhur etti. şimdi de yardım etsin. ama akıllanmış mıydı tartışılırdı. stüdyoya berber getirildi, yayında bir güzel tıraş edildi. kendisinden bir daha haber alınamadı.

    kont adnan

    unkapanı'nda telefonu çalsın diye bekliyor

    karadeniz rap'i yaptığını söyleyen 35'lik rakı boyutunda şahane saf bir karadenizliydi. rap müziğinin trabzon'dan çıktığını ve bütün dünyanın oradan esinlendiğini iddia eden fantastik bir kişilikti. birileri kafasındaki kasketi ters takarsa ve acayip kılıklar giyerse rapçi olduğuna onu inandırmıştı. niye kont diye sorulduğunda, "lord gibi bir şey işte" demişti. kendisiyle röportaja giden arkadaşımız emel armutçu'ya jest yapmış ve hemencecik bir beste yapmıştı: "armut dalda asulsun/emel hanım nasulsun/bu söyledüklerimiz, gastelere basulsun!"

    ama asıl kopma noktamız ve dilimize pelesenk olan şarkısı, türk hava yolları'nda gördüğü bir hostese bestelediği şarkıydı. neredeyse bütün okul servislerindeki öğrenciler, camları açar ve o türküyü söylerdi: "armağan boylarunda/bilezuk kollarunda/hostes kıza vuruldum/türk hava yolları'nda"

    kont adnan şu anda unkapanı'nında kendi kurduğu karadeniz müzik firmasında, telefonunun çalıp birilerinin hatırını sormasını bekliyor. bu arada boş durmuyor, kendi tabiriyle "çok manyak" bir müzikle karşımıza çıkmaya hazırlanıyor.

    keto

    en son nerede görüldü kimse hatırlamıyor

    gerçek adını hiç bilmedik. hayatımıza keto olarak geldi, keto olarak gitti. medyum memiş'in keto'yla birlikte çıktıkları bir televizyon programında, sevda demirel'in hande ataizi'ye attığı "ne dedin sen. şıraak" efektli tokat misali keto'ya "bindirmesi" aylarca konuşulmuştu. keto yediği tokat nedeniyle bir nefeslik şöhretinin zirvesindeydi artık. kekemeliği ve yediği tokat levent kırca'dan sekmedi ve olacak o kadar programında defalarca hicvedildi. ama azimli keto yılmadı. karşımıza uduyla birlikte şarkı söyleyen biri olarak çıktı. hızını alamadı, kaset çıkarmaya kalkıştı. ama memleketin áli menfaatlerini düşündüğünü söyleyen birileri tarafından susturuldu. en son nerede sesinin soluğunun duyulduğunu kimse hatırlamıyor bile.

    tugce san

    kobrayla şarkı söylemişti

    acayip cüsseli, uzun saçlı, acayip kılıklı, boynunda kobrayla sahneye çıkıp, "tuğçe san geliyooooorrr. nihahohahooh" diye şarkı söyleyen jennifer lopez popolu bir şarkıcı vardı. adı da şarkısındaki gibi tuğçe san'dı. o dönemde, "bu tuğçe san, bu da anjinsan" gibi lise geyiklerine çok sık maruz kaldı. almancı bir ailenin kızıydı, ne kobrayla televizyona çıkması ne de poposunu sallaması ona kalıcı şöhreti sağlamadı. birkaç yıl türkiye'de kaldıktan sonra "sigara almaya çıkıyorum" deyip almanya'daki ailesinin yanına döndü. kendinden yaşça büyük biriyle evlendi ve hala almancı olarak hayatına devam ediyor. kobrasından ise hiç haber alınamıyor.

    barbaros hayrettin

    en son almanya'da görüldü

    bir gün televizyonlarımızı açtık, acayipliklere alışıktık ama demek hala yeteri kadar eğitilmemiştik ki, donduk kaldık. uzun saçları, palyaço papyonu ve yarım metrelik gözlükleriyle, "ben sizin babanızım ben ne dersem o olur" diyen birisi karşımızda şarkı söylüyordu. adı da barbaros hayrettin'di. uzun bir süre kendisinin şarkıcı olmadığına, mustafa topaloğlu tarafından türkiye'ye kısa süreli bir ziyarete gönderilen uzaylı olduğuna inanmak istedik. ama bir kez daha yanılmıştık işte. şarkı, futbol statları dahil her yerde büyük yankı uyandırmıştı. fenerbahçeliler başkanları ali şen'e maç öncesinde bu şarkıyla büyük tezahürat yapıyorlardı: "sen bizim babamızsın, sen ne dersen o olur!" babalı şarkısının büyük başarısından sonra barbaros hayrettin, "dumur öyle olmaz böyle olur" dedirten ikinci şarkısını patlattı: sevgilim sevgilim nasılsın/burnun kapıya kısılsın/diskoda hop hop oynarken/kot pantolonun yırtılsın! "bu ülkede imajımdan müziğime, klibimden güfteme marjinal bir müzisyenim" diyen barboros hayrettin'in, uzaya geri dönmeden önce almanya'da görüldüğü bildiriliyor.

    copy-paste: hürriyet http://www.hurriyetim.com
    #505897 (riggo, 06.08.2006 19:40)
  2. (bkz: katılmak zorunlu mu hocam)
    #505908 (ecemowich_, 06.08.2006 19:43)
  3. "o değil de bir x vardı nooldu ona" soru tümcesinin bir nevi oluşma nedeni olarak da konumlandırılabilecek söz.
    -o değil de beşiktaş'ta bir nartallo vardı nooldu ona?
    -herkes bir gün 15 dakikalığına şöhret oldu hocam.ve söndü...
    #505919 (riggo, 06.08.2006 19:46 ~ 19:51)
  4. sozlukte de benzerlerine rastlayabileceğimiz durum.
    #506356 (mmtyvs, 06.08.2006 21:43)
  5. populer kulturün insanları ne kadar kolay eritebildiğinin en net şekilde açıklanmasıdır.
    #506360 (arude50, 06.08.2006 21:44)
  6. televizyonun nice saman alevleri tutuşturduğunu kanıtlayan söz öbeği.
    #506379 (riggo, 06.08.2006 21:51 ~ 21:52)
  7. umut sarikaya nın "iki farklı hayat, iki farklı hikaye" adlı eserinde ele aldığı söz.

    andy warhol: herkes birgün 15 dakikalığına şöhret olacak!..

    recep: (dizleri çıkmış eşofmanın altından göbeğini kaşıyarak) tuvaleti bi 15 dakika kullanmazsanız toplum sağlığı açısından iyi olur.. resmen içimde köpek ölmüş amına koyim..
    #506404 (tequila cup, 06.08.2006 21:58)
  8. (bkz: yapıcam yapıcam hepinizi yapıcam)
    #506430 (irishstorm, 06.08.2006 22:03)
  9. andy warhol kişisinin söylediği söz..bana göre yüzyılın en saçma sözlerinden biri ama nedense bunu hayat felsefesi yapmış manyaklar bile var..televizyonda her görünmek ünlü olmak mıdır?ha bu arada kendisi bu sözüyle ünlü olmuştur..en azından ben tanımazdım..tanımak da istemezdim..

    Andy warhol:La hüsnü geç 15 dakkan doldu..
    Hüsnü:Abi ben geç başladım ihsan piçi uzattı..
    ihsan:Siktir lan!
    Andy:La geçin sinirimi bozmayın!!
    #607153 (kobrullah, 04.09.2006 18:30)
  10. (bkz: youtube)
    #2017917 (martin edilen, 27.07.2007 01:56)
  11. (bkz: arabada 5 evde 15)
    #2018076 (anakart kokusu, 27.07.2007 02:26)
  12. andy warhol'ın, ileri görüşlü olduğunu ispatlayan sözü. hemen herkes şöhrettir artık. öyle ki, 15 yıllığına da olsa, dönüp bakmayacak kadar gına getirmiştir.
    #2018148 (tepesersemi, 27.07.2007 02:44)
  13. 20. yüzyılı karın deşen jack başlattı. andy warhol da özetledi!
    #2071752 (borris becker samimiyeti, 05.08.2007 01:02)
  14. (bkz: #2925279)
    #2925289 (ELeCTrO, 31.01.2008 14:24)
  15. (bkz: alternatif cem uzan vaatleri)**
    #2925498 (arka plan, 31.01.2008 14:51)
  16. bazıları 15 yıl boyunca ünlü kalıp diğerlerinin hakkını yediği için ülkemizde asla gerçekleşmeyecek söz.
    #2925612 (zepoha heampe, 31.01.2008 15:05)
  17. okan bayülgen in programlarında kullandığı sözlerden biri.
    #2925642 (poison la rose, 31.01.2008 15:10)
  18. kandırmacadır. kırmızı başlıklı kız masalı bile daha mantıklıdır. açıklayalım kandırmacalığını gelin benimle:

    öncelikle bir konuda anlaşmamız gerek, herkesten kasıt dünyadaki yaklaşık olarak 5.000.000.000 insandır. ve bir gün = 24 saat = 24 x 60 dk = 1440 dk. yani bir günde 1440 dakika vardır.

    yukarıdaki bilgilerin doğruluğu konusunda hemfikir olduğumuza göre önermeyi çürütmeye geldi sıra. herkesin, yani 5.000.000.000 insanın onbeşer dakikalığına ünlü olabilmesi için 15 x 5.000.000.000 dakika gereklidir. bu da 75.000.000.000 dakika yapar. tabii bir şeyi belirtmekte fayda var, herkes neden ayrı ayrı onbeş dakikalık dilimler için ünlü oluyor reanarchy? diye soran ve kendini diğer yazar ve okurlardan daha uyanık sanan ismini burda ifşa etmek istemediğim yazara sesleniyorum: aynı anda iki kişinin ünlü olması demek, bunların birbirleri gözünde şöhret olmaması demektir. yani tek tek alırsak sırada bekleyen trumanları* bu sağlıklı bir şöhretlendirme olmaz. herneyse gözlüklü şirini kafa üstü gödnerdikten sonra işlemlere dönelim. bir günde 1440 dakika var ve bu da 1440/15 = 96 adet 15 dakikalık dilim yapar. yani bir günde en fazla 96 kişi şöhrete kavuşabilir. herkesin onbeşer dakika şöhret olabilmesi için yukarıda da belirttiğim gibi 75.000.000.000 dakika gereklidir. bu da 75.000.000.000/1440= 52083334 gün yapar. yani bir gün sittin sene yetmemektedir.

    burdan andy warhol`a sesleniyorum. çocukların aklını karıştırmayalım babalık.
    #2945957 (reanarchy, 04.02.2008 00:47)
  19. being john malkovich filminin ana temasıdır. sadece filmlerdedir yani.
    #2945971 (kaleci sacli adam, 04.02.2008 00:49)
  20. türkiye nin birkaç yıla kadar içinde bulunacağı durumu özetleyen anlamlı bir söz.herkes şöhret olucak,sonra herkes harcanıcak şu anda olduğu gibi.aslına bakılırsa şimdi de durum çok farklı değil her tarafımız popstar olmuş vaziyette,bir şekilde herkes şöhret, ama yalnızca o programlar bitene kadar.ya sonrası???
    #2947184 (pharmaton21, 04.02.2008 09:47 ~ 09:48)
  21. her okuyuşumda "ünlü olmak isteyen kim" diye cırladığım söz.
    elimde olmadan tabii.
    #2947186 (desiree, 04.02.2008 09:49)
  22. herkesin birgün 15 dakikalığına şöhret olması demek şöhret anlayışının değişmesi demektir.şöyledir ki herkes 15 dk şöhret olur ama artık o şöhret değildir çünkü herkes aynı şeyi yaşıyordur.ha 20 dk şöhret ol harbiden şöhretsindir. *(#işin gücün yokmu senin )*
    #2947340 (drumreflex, 04.02.2008 10:58)
  23. sıramı savdığım contesttir.
    #2947362 (satantango, 04.02.2008 11:05)
  24. (bkz: hesaplayan adamlar)
    #2947370 (84 44 114 44, 04.02.2008 11:10)
  25. (bkz: herkes bir gün uludağ sözlük yazarı olacak)

    (bkz: herkes yazar olacak)
    #2947378 (huzun, 04.02.2008 11:13 ~ 11:15)
/ 2
© 2008 - uludağ sözlük

herkes bir gun 15 dakikaligina sohret olacak başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. herkes bir gun 15 dakikaligina sohret olacak ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu herkes bir gun 15 dakikaligina sohret olacak nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» mustafca » the river » writer s block » yuzu kirmizi beyaza boyamak » itus » oraklacekicledevrim » espriden ne anlarsiniz » entrynin kim tarafindan eksilendigini bilmek » sozlukte kutsala saldirarak dikkat cekme ekolu » x degilsen y hakkinda yorum yapamazsin » petit beurre » bir boka benzemeyen minimal siir » ogretmen » antalya store » teutates » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » evde erkeklere zor yaptirilan isler » 1000000000000000000000000000000 » mumin sirinler » askerlik » cay ismarlarken mali krize giren thy yoneticisi » basbakanimiseviyorum com » sevgilinin kokusu » condom yoksa vermem » muge » project gotham racing » 10000000000000000000000 » mount and blade » surekli bugun butonuna basan yazar » squadron » geri donuslerin krali