bugün

fenomenal gerçeklik.
duyularla algınabilen her şeydir.
yanlış yazılmış bir kelime, aslı görüntü olmalıydı, olur insanlık hali.
toprağı derince kazıp tdk'yı gömmekte kullanılan alete verilen isim değil tabi.

felsefede, bir görüdüğümüz var duyumsadığımız var bir de onun ardında olan tam vakıf olamadığımız var. işte gördüğümüz, algıladığımız duyumsadığımız kısım görüngü oluyor (herhalde). tdk bu kelimeyi uygun bulmuş. fenomen. bir de numen var.

- nörüyon ortağım
+ nörüyüm görüngü
görünen gerçeklik ya da numenin karşıtı değildir. gerçeklik iddiası ya da kendinde gerçek olanın karşıtı olarak kullanılamaz. görüngü epistemolojik temelden yükselerek ortaya çıkan bir kavramdır fakat öyle değildir, kendisine gerçek ya da gerçek değil gibi yorumlar kurgulamalardan başka bir şey değildir. ben elbette fenomenden bahsettim, türkçeye böyle çevriliyor ama doğru bir çeviri değildir. fenomen, kendisini gösteren şey anlamındadır ilkin. daha sonra kendisini fusis olarak gösterir -ki bu açılma olarak göstermedir. görüngü kelimesi fenomeni karşılamaz.

ama türkçeye böyle çevrilmişse artık o anlama gelir.

görüngü, kendisini gösteren şey olarak bilincin yöneldiği şeydir. bu tanım, fenomenoloji adlı yöntem/ekolde geçerlidir ama bu bağlamla sınırlı değildir. kant, hegel, platon görüngüyü "doksa" kelimesi ile karıştırmıştır. doksa sanı anlamının yanında bir şeyin görünümsüsü anlamına gelir. görümümsü görünenin kendine ait olup olmadığı bilinmeyen görünümüdür.

dolayısyla görüngü, numen karşıtı olmadığı gibi gerçeklik iddiası da taşımaz. kavram zaten "şey" demek olan numenden türemiştir.

noumen-on kelimesi numen kelimesidir, phai"nomen"on kelimesi ise fenomen, yani görüngüdür. phai-ışıkta olan, görünen demektir; nomen (numen) şey, nesne demektir, "on" ise olan anlamına gelir. nihayetinde fenomen, "görünür olan şey" demek olarak "kendisini gösteren" şey anlamına gelir.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar