bugün

partha ghose ve dipankar home tarafından yazılmış ve Tübitak yayınları tarafından yayımlanmış, gündelik hayatımızdaki birçok olayı fiziksel olarak açıklayan kitap.
Yağmur niçin damla damla yağar,hamağı oluşturan ipler yumuşak olmadığı halde niçin rahattır. Bunun gübü bir yığın sorunun cevabın bulunduğu kitap.
çocukları oyalamak adına, büyüklerin bilmesinde fayda olan bilmecelerdir.

örnekler:
-yama yama üstüne, hiç iğne girmemiş içine. (lahana)
-önce yeşildi, sonra kesildi, dumana gömüldü, kiraz kesildi. (odun)
-kara kazan kaynar, arap çocuk oynar. (kahve)
-sarı atlas, suya batmaz. (zeytin yağı)
-dünya'nın döndüğünü gözüyle gören kimdir? (sarhoş)
Orijinal adıyla Riddles in Your Teacup 1994 yılında Partha Ghose ve Dipankar Home tarafından yazılıp dilimize özlem özbal tarafından çevirilmiştir. TÜBiTAK Popüler Bilim Kitapları 25.sıradakidir.

bendeki kopyasındaki fiyatı: 1 500 000 TL

Sayfa Sayısı: 185
Boyutları: 11 x 18 cm
ISBN 975-403-041-3
26. Basım - 10.000 Adet

--spoiler--

Neden geceleri gökyüzü karanlıktır? Mikrodalga fırınlar nasıl çalışır? Neden elektrik tellerine konan kuşları elektrik çarpmaz? Yapraklar sonbaharda niye sararır? Günlük yaşamımızda sık sık karşımıza çıkan bu olayların içerdiği esrarı onlara aşinalığımız nedeniyle fark edemeyiz. Oysa bu tür olayların çoğu hoş sürprizlerle ve bilmecelerle doludur. Gündelik Bilmeceler'le bilimin eğlenceli yönünü keşfedeceksiniz.

--spoiler--

Kitap çeşitli kategorilerdeki soru ve cevaplarından oluşmaktadır:

1 Çaydanlığın Şarkısı - Mutfaktaki Fizik
2 Günlük Hayatta
3 Oyun Zamanı
4 Ak Akışkan Ak!
5 Avucun Ortasındaki Delik!
6 Gerçek ve Kurgu- Filmlerde ve Kitaplarda
7 Irmağın Sesi-Doğanın Gizleri
8 Biraz Kafa Patlatın

Kitaptaki sorulara örnek vermek gerekirse;

Fermi'den Tavaya

Ünlü italyan fizikçi Enrico Fermi, yaptığı bir sınavda bir öğrencisine şu soruyu sormuştu: "Zeytinyağının kaynama noktsı, kalayın erime noktasından yüksektir. Öyleyse kalaydan yapılmış bir tava içinde, zeytinyağında kızartma yapmanın nasıl mümkün olduğunu açıkla." (italyan tavaları kalaylanmış bakırdan yapılır.)

Cevap:
Bu sorunun cevabı yiyecek kızartılırken,kaynayanın yağ değil de yemeğin içindeki su olduğu gerçeğinde yatar. Tabii ki suyun kaynama noktası, kalayın erime noktasından düşüktür.

Kağıt Yırtmak

Bir kağıt parçasını yırttığınızda çok aşina olduğunuz bir ses duyarsınız. Kağıdı ne kadar hızlı yırtarsanız çıkan ses de o kadar yüksek olur. Neden?

Cevap:

Kağıt selüloz liflerinden oluşu. Bir kağıt parçası yırttığınızda,bu lifler birbiri ardına koparlar ve yarattıkları titreşim etraflarındaki havada ses dalgalarının oluşmasına neden olur. Kağıdı hızlı yırttığınızda, belirli bir zaman içinde daha çok lif koparmış olursunuz. Bu da titreşimlerin frekansının ve dolayısıyla sesin perdesinin yükselmesi sonucunu getirir.

Atkıdaki Buz

iki parça buz alın,birini yünlü bir atkıya sarın diğeri açıkta beklesin. Açıkta kalanın öbüründen daha önce eridiğini göreceksiniz. Atkının buzu ısıtması beklenirken, aksine o buzun soğuk kalmasına yardım etmektedir. Nasıl?

Cevap:

Yün bir atkı kimseye yanan bir şöminenin verdiği türde bir ısı veremez. Sadece vücudumuzun sahip olduğu sıcaklığı kaybetmesini engeller. Vücudu bir ısı kaynağı olarak kabul edilebilecek sıcakkanlı ve kürklü bir hayvanın, kürksüz bir hayvandan daha zor üşümesi de bu nedenledir. Atkının içindeki buzun erimesi daha uzun zaman alır çünkü yün, ısı iletme konusunda kötü bir iletkendir, yani ortamdan buza ısı akışına engel olmaktadır.
-suda erimeyen şey nedir?
-balık.
+eğer adımı söylersen, artık orada olmam.
-sessizlik.

(bkz: hayat güzeldir)