istanbul büyükşehir belediyesi'nin ithal etmeye ayılıp bayıldığı sert bir kayaç türü.
mutfak ve banyo tezgahlarında, basamak ve merdivenlerde, yer döşemelerinde kullanılan, kullanıldığında estetik ve güzellik katan taş.
her ders farklı bir şekilde öğretilen şaka gibi bir kayaç.** ayrıyetten magmatiktir kendisi,derinlik kayacıdır.
Genellikle açık renkli olup %60 oranında potasyum feldispat, %30 kuvars ve mika minerallerinden oluşur. sert ve dayanıklıdır. Yoğunlukları 2600*2400 kg/cm2tür.
iç püskürüktür..
yeryüzünde en çok rastlanan iç püskürük kayaçlardandır.
yüksek sicaklik ve basinc etkisiyle gnays'a dönüsürler. ic püskürük kayaclardandir. magmanin yer yüzüne cikmak icin catlaklar bulamadigi alanlarda lavlarin magma icerisinde soguyup katilasmasi sonucu olusur. bu nedenle ic püskürük kayaclar adini almislardir.
granit'in ayrismaya bagli olarak farkli sekiller almasiyla ortaya cikan topografya "tor topografyasi" adini almaktadir.
bergama'dan tüm dünyaya ihraç edilen taş. ama nedendir bazı belediyeler çin'den ithal yolunu seçer...
Granit, sert, kristal yapılı minerallerden meydana gelen taneli görünüşlü magmatik derinlik kültesi. Plüton içindeki taneler çoğunlukla gözle görülebilir büyüklüktedir. Esas mineralleri feldspatın ortoklas cinsi ile az miktarda plajioklas ve kuvarstır. Ayrıca mika, hornblend, piroksen ve ikinci gruba giren turmalin, apatit, zirkon, grena, manyetit gibi mineraller de bulunabilir.

Granitlerin renkleri, genellikle açık olmakla birlikte, içindeki feldspatların ve diğer minerallerin cins ve miktarına göre gri, pembe,turucu olabilir.

Granitler, yeryüzünde çok yaygın olarak bulunurlar. Çeşitli yer kabuğu modellerinde görünür. Yeryüzünün temelini teşekkül ettirdiği kabul edilmektedir. Doğada dayk, silis ve batolitler halinde bulunabilir.

Yollarda parke ve bordür taşı, yapılarda yapı taşı olarak çok eskiden beri bol miktarda kullanılmaktadır. Aşınmaya, basınca, darbeye karşı dayanıklı, güzel renkli ve iyi cila kabul eder. Atmosfer tesirlerine ve ayrışmaya karşı direnci yüksektir. Günümüzde daha çok parke ve bordür taşı ve bazı büyük yapılarda kaplama taşı olarak kullanılmaktadır.

Granit, yeriçinde 400 santigrat derece civarında bir ısıya sahip olup, soğuması birkaç bin yıl gibi çok uzun bir zamanı kapsar. Bu ısı aynı zamanda jeotermal suların da kaynağıdır. Yeriçine süzülen suların, granitlerin çatlakları arasındaki hareketi, hem granitin yüksek ısısı ile su sıcaklığını arttırır hem de çözünebilir haldeki mineraller suyun bünyesine dahil olur. Jeotermal suların oluşumu bu şekilde gerçekleşir.


Granitlerde kuvars, genellikle hacmen % 20'nin üzerindedir. Derinlik külteleri arasında hacmen % 40'tan fazla kuvars ihtiva eden türe rastlanmaz. Kuvars ve ağır silikatlar bakımından zengin olan kayaçlar gabro sınıfına girer. Esas bileşeni olan feldspat plajioklas ve ortoklas (alkali feldspat) halinde olması mümkündür. Birinin diğerine oranı genellikle ikiden azdır. Granitlerde bulunan ikinci ana mineraller muskovit, biyotit, amfibol, piroksen veya nadiren fayalit (demirli olivin) olarak sıralanabilir. Genellikle bunlardan iki veya üçü bir arada bulunur.Çeşitli sınıflamalarda koyu renkli minerallerin oranı farklı olmakla birlikte hacmen % 20'den fazla koyu renkli mineral ihtiva eden taşlara genellikle granit adı verilmemektedir.
derinlik metamorfizması neticesinde meydana gelen iç püskürük volkanik bir kayaçtır. mutfak tezgahlarını süsler.
aksaray'da cantaş mermer granit tarafından, hem ucuz hem de kaliteli bir şekilde mutfak tezgahı, mezar ve müşterinin isteğine özel ürünlerin yapılabildiği doğal taştır.

Ayrıca mangala alternatif olarak altında ateş yanarken üzerinde et pişirilebilir. Ve soba veya fırında taş fırında lahmacun veya pizza türü yapmak isteyenlerin kullanabileciği taştır.
açıklama: mermerin alternatifi olarak kullanılan bu malzeme doğal yapısı gereği çevreyle oldukça uyum içerisinde bir şekil oluşturmaktadır. Dünyada granit kullanımın artmasından çok uzun yıllar sonra ülkemizde de kullanılmaya başlanan bu doğal taşın evlerimizde ve sokaklarımızda kullanılmaya başlanmasının ardından kendi öz kaynağımız olan mermer kullanımı azalmaya başlamıştır. türkiyede çıkan granit çeşidinin azlığı da granit ithalatının hızına hız katmıştır. şaşırtıcı olarak söylenilebilinir ki herkesin bildiğinin aksine granit sadece evlerimizde banyo ve mutfak tezgahlarında kullanılmıyor. sokaklarımızda da sıklıkla kullanılan bu taş kaldırımlarımızı da şenlendirmişte bizim haberimiz yokmuş. bkz: http://www.granitkuptas.com/
Ülkede çeşidi az değil de çakal sermaye kurnazları ve bilinçsiz canım ülkem.. Sonuç olarak eldeki değerleri hunharca ziyan etmekten bıkmadığımız bir başka değerimiz
Isparta merkezde güneye bakıldığında görülen sidre tepesindeki 90derece diklikteki kayalığın ana taşı.
Muharrem dede türbesinin arkasında çok güzel bir yüzey verdiği görülebilir.
Granit başkalaşıma uğrayınca gnays oluşur, gnays da genellikle senklinal alanlarındaki inanılmaz basın altında oluşur.