bugün

çok uluslu şirketlerde yetkiyi merkezden uzaktaki şubelere dağıtma eğilimidir. karar verme yetkisi yerel yöneticilere bırakılır. böylece şirket kültürünün yerel şartlara uydurulması sağlanır.
Global ölçekli şirketlerin, uluslararası piyasada tutunabilme adına, pazarlandığı ülkenin kültürüne özgü reklamlarla, ürününü o kültüre adapte ettiğinin; hatta ürünün o ülke kültürünün bir parçası haline geldiği mesajını veren pazarlama stratejisidir. Son yıllarda ülkemizde sıkça görmekteyizdir, hayrolsundur.**
Bu başlıkla ilgili daha önce birşeyler karalamıştım (#1802439) Yakınlarda gördüğüm bazı reklamlarda işin suyunun çıkmaya başladığını düşünmekteyim. Çok firma var ama ilk aklıma gelen için (bkz: pizza hut) Bu stratejiyi global firmalar Türkiye'de biraz yenilemeli diye düşünüyorum, sonuçta her biri hayatımızın bir parçası oldular. Mesela Pizza Hut tombik teyzenin birine şiveli olarak pizza yemesini söyleteceğine, telefonla eve sipariş vermek üzerine reklam yapamaz mı? Sonuçta pizzacılar bu yönden hayatımıza girdiler, hatta yemek konusunda çok az kişinin annesinin yaptıklarından hoşlanmadığını ve onların yaptığı yemekleri pizzaya tercih etmeyeceğini düşünüyorum, bu yönden aptalca bile buluyorum.

Hadi bir ara hayatımıza girmeye çalışıyordunuz, şimdi belli ki bir yerler edindiniz; ben olsam o yeri vurgulayan reklamlar yapar öyle yerelleşirim.
coca cola'nın türkiye'deki şişelere "koka-kola" yazmasıdır.