bugün

tuborg fıçı ile tuborg carlsberg arasında bir tad farkı yada efes, efes fıçı arasında bir tad farkı varmı ?? fıçı bira dahamı tatklı oluyır ?? yıllanmış şarapdan yola çıkarak yazdım bunu
bira demlenerek üretilmesi gereken bir içkidir. sürümü çok diye demlenmeden piyasaya sürülen bira , maalesef en çok satan bira markasıdır bu memlekette. bana göre şu anda en iyi bira tuborg sarı kutudur.
sabah baş ağrısı falanda yapmaz. aynı iyi kahve kötü kahve gibi bu iş. bu benim söylediğim de kötünün iyisi.
aslında kötü biraya çok para veriyoruz. eskiden tekel birası vardı, artık ustasından mı bilemem hakkaten çok iyi biraydı. o zamanlar izmir' de kordondan basmaneye giden cadde üzerinde tekel birahanesi vardı, ulan amma giderdik oraya. paramız yeterdi. at yarışı falan oynardık. bu bira işi böyle aga. şimdilik özeti bu.
şu an daha iyisi var mı bilinmez zira milyon çeşit bira çıktı ama yıllardan beridir standardı en iyi kabul edilen bira şişe efes'tir.
tekel birası biraz enteresan bir olay olsa da en ucuz olmasına rağmen bir zamanlar efes'ten bile fazla sevdiğim bir çeşitti ama onu herkes sevmez tabi. isim, imaj, hakim damak zevki derken insanların yiyecek içeceğe bakışı da baya farklılaşıyor.

markanın kendi bünyesinde bile tat farkı olması doğaldır. kutu ile şişenin tadı aynı olmaz. bir dönem her öğrenci evinde odanın baş köşesine gurur abidesi olarak koyulan o 5 lt'lik efes fıçılar ise güzel görünümlü fakat tat olarak bence o satış başarısının hakkını veremeyecek düzeydedir.

bir diğer sağlam duruşlu bira da, yıllardır kendini bozmayan kırmızı tuborg'tur. yalnız içeriği biraz votkalı olduğu için tadı hafif acımtırak ve öyle sürekli içilecek türden değildir.

bu bokun mabedi almanya'dır. bayramını yapıyor adamlar. 80 milyonluk ülkede, kafa başı yılda 150 kilo filan içiyorlar. ithaller tabi ki en güzeli ama pahalı. bunların arasında becks'i seviyordum, baya değişik bir tadı vardı, üretimi efes'e geçtikten sonra malesef o da hoşaf oldu.

o diğer dark'lar, limonlular, yok meksika'lılar filan hep hikaye. corona ithalken güzeldi. hatta 90'ların sonunda şişesi 7 milyondu. onun da akıbeti diğerleri gibi oldu. pastane limonatası gibi versiyonu var şimdi her yerde.

konuya dönersek, fıçı birayı bakkalda, markette bulamayacağınız için kutuyla veya şişeyle karşılaştırmak biraz anlamsız olur. ama "zaman, mekan önemli değil, ben iyisini arıyorum." diyorsanız fıçı bira veren bir mekana gitmeden önce diğer biradan içip öyle karşılaştırabilirsiniz. neticede damağınızda en beğendiğiniz tadı bırakan şey, sizin için en iyidir.
tankları aynıdır, tek farkı dolum ünitesi ve şişesidir.
fıçı bira her zaman şişe biradan daha lezzetlidir. çünkü köpük oluşturması için karbondioksit gazı ile zenginleştirilmiştir.

fıçı biranın lezzeti sadece bu özelliği ile değerlendirilmez. fıçıdan bardağa aktarma işlemi ve süresi yetenek ister.

iyi bir fıçı bira, örneğin pils, bardağa alınırken en az 4 dakika geçmesi gerekir.

musluktan su akar gibi doldurulan "fıçı bira", co2 basıncı düşürülmüş biradır, şişe bira kadar dahi değeri olmaz.