bugün

Bilimsel çamı Pinus pinea'dır. Boyu 15-20 metredir. Akdeniz iklimine özgü bir bitkidir.Ege ve Akdeniz bölgelerinde hemen her mahallede bir fıstık çamı bulunur. Gençken top biçimli olan tepesi, yaşlandıkça,üstü düz bir şemsiye görünümü alır. Görünümü sayesinde hemen tanınır. Kozalakları 3 yılda olgunlaşır. Tohumlarının içine,çam fıstığı adı verilir ve oldukça lezzetlidir.
akdeniz iklimine özgü bir ağaçtır. gençken top biçiminde olan tepesi, ağaç yaşlandıkça, üstü düz bir şemsiye görünümünü alır; bu sayede hemen tanınır. çam fıstığı adı verilen tohumları çok lezzetlidir.
Çamfıstığı için üretimi yapılan bu ağaçda kozalak toplama zamanları yağış durumuna göre ocak-haziran ayları arasında değişmektedir. Zengin tohum yılları 3-4 yıl da bir olan fıstıkçamı 28 günde çimlenmektedir. Üç yıllık kozalaklar aynı anda ağıcın üzerinde görülebilir.
Ege, Akdeniz sahilleri, Portekiz, ispanya, italya, Girit ve Türkiye'de yayılış gösteren çam türüdür..
istanbul - Üsküdar kısıklı’da bulunan 290 yaşında, 18 metre boyunda ve 1 metre çapında anıt niteliğindeki Fıstık çamı ağacı.
görsel

görsel
memleketteki bahçemizde bir adet bulunan ama çok fazla kozalağı çıkmayan ağaç.
kilosu 600 tl den fazla.
o değil de bazı yörelerimizde o kadar çam ağacı var. çoğu fıstık çamı değil.
ondan ekseniz ya.
hem orman olsun hem meyve versin.
Bizim yazlığın arka tarafında komşumuz var onun iki tane baba gibi fıstık camları var. Silkeleyince bile düşüyor. Yazın zenginim o zaman.
Her bölgede meyve vermiyor. Bizde de var 20 yıllık ağaç hiç meyve verdiğini görmedim.