bugün

Hatta böyle para cezası haricinde üst mercilere hapis cezası da gelsin. Bakın bakalım bir daha yapıyorlar mı. Onu geçtim gene yapmaya devam edilirse devlet direkt kayyum atasın ve ticaret bakanlığına devredilsin market. Hadi bakalım el mi yaman bey mi olayı olsun.
Desteklediğim kampanya.
serbest piyasa ekonomisinde hiç bi sikim yapamazsın.
Nereden nerelere geldik. Bu iş böyle çözülmez. Hangi birisi denetleyecek.
en büyük cezayı da gece gündüz sahte para basan dümbük alsın.
ağır ceza dediği de koskoca bim'e 6.000 tl falan keser tatlıya bağlarlar işi.
Cezadan elde edilecek para halka dağıtılsın, devletin kasasına girecekse ki kesin öyle, ne anlamı var. Hükümet kendine yeni gelir kapısı bulmaktan başka hiç Bi işe yaramaz.
Ya çocuk musunuz? Saçma sapan çözümler düşünmüşsünüz.

insan özünde serseridir. Hukuk olmazsa insanlar hep serserilik yapar. Bizde de hukuk yok ve çakallık kolay yapılıyor. Bir tek marketlerde sıkıntı yok, her yerde sıkıntı var. Ee ne yapacağız? Hepsini devletin eline mi verelim? Sonrasında artık "al sana bir patates al sana da bir patates" diye dağıtır devlet. Bunların çözümü düzgün bir hukuk sistemidir başka bir şey değil.

Bu iktidar kapitalist değildir. Kapitalizm ve serbest piyasa hukuk sistemi düzgün olmadan olmaz. Bu durum şimdiki boktan Cumhurbaşkanlığı sistemine başkanlık sistemi demek gibi bir şey. Halbuki başkanlık sistemiyle alakası olmayan bir sistem. işte iktidarın şimdiki wkonomik politikasının da ne serbest piyasa ile ne de kapitalizm ile alakası vardır. Olsaydı hunlar olmazdı.
sovyet rusya'sı, güney kore, hitler almanya'sı hayalleri mi görüyorsunuz?

geçen yaz evde kavanoz içine menemenlik, makarnalar yemek vb için sos (doğrusu bu, yanlışı melemen) hazırlayan eşim domatesi 1.5 liradan almıştı. bu sene 3 liradan aldı.
biber de öyle iki kat pahalı.
elektrik doğalgaz kavanoz fiyatlarını da düşünürsek...

buna göre market rafında satılan salçaya konuyu indirgersek; bu salça yapımında domates, su, tuz, elektrik, doğalgaz, işçi ücreti, ambalaj, dağıtımında depolanmasında masraflar, marketlerin kira bedeli, elektrik, doğalgaz, işçi, dekorasyon masrafları, vergiler ile bir de bu salça üretiinde bir sonra ki üretim için ayrılacak kaynak finansman için oluşturulacak bütçe de düşünülürse geçen sene ki salça fiyatı ile bu sene ki salça fiyatı arasında iki kat olması bile makul bir fiyat olduğunu göreceksiniz. burada domates üreticisi, nakliyeci, salça üreten fabrika, salçayı satan market karı ile devletin aldığı vergiyi de üzerine koyup hesap edin.

eğer market de salça pahalı diye ceza keseceksiniz...

en ucuz volvo s60 B5 AWD Inscription Mild Hybrid Benzin 1.969 cc. 250 hp 8 ileri Geartronic model aracı 256.800 lirayla üreten getiren satan kar ediyorken neden devlet bunu bize 761.460 liraya sattırıyor diye maliye bakanlığına da ceza kesin.
2019 da yuvarlak hesap volvo s s90 t8 modeli 600.000 lira olan ve üreten getiren satan servis garanti vb hizmetler de düşünülürse kar eden devletin fahiş vergileri ile bile bu fiyata olan ama neden şimdi aynı araç 1.200.000 lira?

daha anlaşılır olması için; size garip gelecek ama dünya'da en ucuz iphone 13 türkiye'de.

https://www.apple.com/tr/...in%C3%A7-ekran-128gb-mavi

evet, en ucuzu türkiye'de satılıyor.
11.999 liralık bir telefonun sadece ötv ve kdv vergisi 4.923 lira.
kültür payı, trt vergisi, gümrük vergisi de buna dahil edilirse yuvarlak hesap 12.000 liralık telefon da devlet 6.000 lira alıyor.

dolar kuru şu an ne?
8.8409
telefon fiyatı sonunda apple kaç lira alıyor?
6000
bunun dolar karşılığı ne?
678.66
apple türkiye'de (kendi online sitesi ve satış mağazalarında) sattığı her iphone 13 modeli en düşük donanım 6'1 inç 128 gb modelinin karşılığında kasasına koyduğu para 678 dolar.
diğer teknoloji marketler ve diğer online satıcılarda kar payını da hesap edersek bu oran 600 dolara kadar düşebiliyor.
umarım kimse vatan bilgisarayda da 11.999 apple store da 11.999 diye saçmalamaz umarım.
ithalat tedarik nakliye ödemeler anlaşmalar vb konulara girip cahillere laf anlatacak havamda değilim.

https://www.apple.com/de/...6,1%22-display-128gb-blau

almanya'da aynı iphone satış fiyatı 899 euro.
149 euro vergi devletin aldığı.
apple kasasına giren 750 euro. bunun karşılığı da 877 dolar.

apple almanya'da sattığı telefondan 877 dolar, türkiye'de sattığı telefondan 678 dolar alıyor.

dikkat ediniz, apple türkiye'de çalışanına kaç lira ödüyor ve almanya'da çalışanına kaç lira ödüyor?
bu açıdan apple'ın kazancı ile türkiye ve almanya'da ki satış hizmet maliyetini karşılaştırıp bir de kar oranını hesaplayın.
üzerine de apple türk lirası olarak aldığı parayı 3-5 ay sonra gidip dolara çevirince aynı doları mı alacak?

birilerine ilkokul çocuğunun anlayacağı şekilde bir fizibilite-maliyet analiz raporu çıkardım. aslında bu zincir market-satış mağazaları ister salça ister telefon satsın bu firmalara devlete ödedikleri vergiler (aslında vergi tahsilat şubeleri gibi çalışıyorlar) sağladıkları istihdam ve fiyat kontrolü yüzünden madalya verilmeli.
tabi ki bize de...
böyle uçuk kaçık kazık vergileri ödediğimiz için.

buna göre siz haklıysanız zincir marketlere ceza keselim diye sayıklayan süper zekalılar gidip maliyeye de ceza kessin.
ithalat cenneti olan ülkemde dövizi bu kadar yukarı çıkartan maliye ekonomi yönetimine de ceza istesin.

unutmadan, böyle ucuz telefon sattığı için apple firmasına teşekkür ederim.
kardan feragat ettikleri için teşekkürler.
Maliyeti artan ürünlerin raflardan çekilmesi ile sonuçlanır. Ondan sonra sütü tanzim satış mağazasında sıra bekleyerek karneyle alırsın.