bugün

Bana bir şey katmamıştır o halde gereksizdir. Başlangıçta biraz zevk aldım ama sonunda vakit kaybından başka bir şey olmadığını anladım. 24 yaşında bir işsiz olarak aranızda bulunmaktayım. Geleceğe dair bir umudum yok. He tutunamayanları okumak güzeldi ama sonra her şey boka sarıyor. insanlar arasında nasıl yaşayacağımı bilmiyorum beyler. Korkunç derecede asosyalim. Size tavsiyem felsefeyle ilgilenin ama çevre edinin gençler. Felsefe güzel olduğu kadar insanın yaşama güdüsünü bile koreltebiliyor. Tabi herkes için bunun geçerli olduğunu söyleyemem. Doğru insanı bulduğunuzda sizi anlayan bir çevreye sahipseniz kısacası biraz kültürlü bir aileniz varsa ve sizi okumaya teşvik ediyorsa diyalog kurma becerinizi bile geliştirebilirsiniz. Ben kitap okumayacagim artık.
Bilimin düşünce evrelerinden oluşup geliştiğini hesaba katmayan insanların düşüncesi.

O taraklarda bezimiz hiçbir zaman olmadı diye belkide batı ile aramızda huçbir zaman kapanmayacak bir uçurum oluştu.
Beynin olmayınca düşünmene gerek yok zaten.
Felsefe düşünmektir. Felsefenin gereksiz olduğunu düşünmekte bir felsefedir.
insan olma eylemini gerçekleştirmede sorun yaşayan, belli bir bilinç ve düşünce düzeyine gelememiş insanların "filsifi giriksiz yiaa" diye ağzında geveleyip durması. Yapmayın.
Tamam düşünemiyorsun, aptalsın anladım da onu zaten, bari bunu dillendirme.
Çünkü comarlara düşünen değil sorgusuz itaat eden adam lazım. Felsefe düşünmek sorgulamak demektir zaten. Dinlerin özellikle islamın felsefe düşmanlığı altında bu gercek yatar.
Düşünmenin gereksik olduğunu düşünen kişi beyanidir.
"hemen herkes dahi doğar geri zekalı gömülür"

bukowski.

felsefeyi satırlardan ibaret sanmanın çıkarımı.
Varlık var mıdır gibi konular üzerinden bel altı vurmaya yönelen sevgili yazarlar. Bugün avrupa bu noktaya geldiyse bunun yegane nedeni aydınlanma felsefesidir.
Tümevarım metodu uygulandığında bütün bilimlerin felsefeye dayandığını bilmeyen yazarın iddiası.
(bkz: nefes almadan yasanilira inanan tip)
düşünmenin gereksizliği.!
felsefe de bilim kadar gereklidir .
aristotelesin külleri takla attı reis neler diyorsun.
Bunu tartışmak bile felsefeye girerken sen hayırdır?
Kant, hegel filan mezarında ters döndü hep.
Olmayan beyninizin.
Fikri olmadan bir şeyler icat etmeye çalışmak ne bileyim.

Cem yılmaz geldi aklıma yine, "beyni yok fikri var" Gibi bir şey oldu bu da. Abv..
(bkz: sen gelme ulan ayı)
troll beyanatı olduğunu umduğum tespit.
felsefe hayattır. hayatı açıklama çabasıdır. yoksunluğunda insanların kendi değerlerinin çok daha altında olan kavramlara tutunması gözlemlenir. en sık tutunulan dallar şunlardır.

cinsiyet: kendi varlığının bilincinde olmayan bir birey doğanın ona doğuştan verdiği hiçbir çaba harcamadan edindiği kavrama tutunur. etrafınızda gördüğünüz bir çok insan bu kavramla yatar bu kavramla kalkar. hatta bazı insanlar bunu takıntı haline getirmiştir. örnek vermeyeceğim zaten etrafınızda bu tip insanlar var.

sosyal-ekonomik durum: toplumun mevcut düzenini eleştiren ve destekleyen tarafta olmak insanların hoşuna gider. bunu maslow ihtiyaçlar hiyerarşisinde aidiyet ihtiyacı olarak açıklar. ben mezhebi geniş olarak gelecek yüzyılda aidiyet diye bir ihtiyacın kalmayacağı görüşündeyim. liberalizm ve globalizm dinleri ve ırkları eninde sonunda yok edecek.

ırk: bu ülkemizde türk-kürt olarak ayrılmıştır. dünyanın her ülkesinde bu ayrım vardır. burada yine aidiyet ihtiyacı karşımıza çıkıyor.

din-mezhep: farklı dinler diğerini istemez, dinler içinde mezhep farklılıkları, mezhepler içinde cemaat farklılıkları vardır. yine sosyolojik anlamda aidiyet olgusu kendini gösterir. örnek olarak alevi-sünni çatışması verilebilir. bu avrupada katolik-protestan. diğer kültürlerde farklı çatışmalardır.

bütün bu dallar zayıf bireyler için oluşturulmuş onların felsefi olarak hayatta kalmasını sağlayan kavramlardır. bu kavramlar sizi kullanan insanlar tarafından kullanılır. bu kavramlar sizi intihara, şehitliği, dağa, ovaya, meydana, eve, okula sürükler.

felsefe bütün bunlara çözüm sunar. sizin birey olmanız için gerek her kavram modern felsefede vardır. yeter ki biraz okuyun ve düşünün.

edit: imla
Söylemeyeyim diyordum da, gerçekten durum bu sevgili arkadaşlar.
kısmen yanlış önermedir. felsefe sadece bilim dallarının doğumunun altında yatan uğraşta değildir, her bir bilim dalınında kendi felsefesi vardır. getirisi olmayan bir çok felsefi akımda vardır tabiki, bunlar tüm felsefeye mal edilemez. felsefenin dezavantajı; insanın vaktini harcıyor ve çok fazla bilgi birikimi istiyor olmasıdır.

ama şu an dünyada çözülmesi gereken o kadar çok problem var ki azizim, hülasa; felsefe su kadar gereklidir...
Doğru bir önermedir. insanın sorularla boğulma ve başkalarını da bu sorularla boğma sanatıdır felsefe. Sorar sorar durursun. Aldığin cevaptan tatmin de olmazsın. Sorarsın babam sorarsın.
Bu başlığı açan kişi var oluşunun nedenini sorgulamalı ve geçerli bir sebep bulmalı bence.
Akla gelebilecek bütün bilim dallarının doğumunun altında yatan uğraş üzerine 'gereksiz' sıfatı kullanılarak yapılan tespit.

Bu tespiti yapan kişiler tabiki bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlardır. Zira bilginin b'sine sahip olsa böyle bir iddiada bulunamaz.

Bakın Osmanlıda medreselerde felsefe anlatılmasını başlatan adam FSMdir. Ki yaptığı en önemli şeylerden biridir bence bu ama bir yavşak kendini bilmezin teki, ismini hatırlayamadım şu an, geldi kaldırdı.

O gün bugündür insanlar gittikçe daha bağnaz olmuştur. Her duyduğuna sorgulamadan inanmıştır. Kendileri yerine başkalarının araştırmasını istemiştir.

Uzun lafın kısası felsefe gereksiz değil en ama en önemli uğraşlardan biridir.
güncel Önemli Başlıklar