bugün

(bkz: Türk Eğitim sisteminin ideal olması)
Türkiye'de deneme tahtasına çevrilmiş sistemdir. acınası durumdadır.
Öğretmeye değil ezberletmeye bağlı bir sistemi var türkiyede.

her ay müfredat değişiyor neredeyse. Mesela ben Sağlık Meslek'de 10. sınıftayım. Geçen sene okulu araştırırken hemşirelik, att ve tıbbi sekreterlik vardı ve biz 10. sınıfta bu dalları seçecektik. Sonra okula başladık hop müfredat değiştirdiler, 10'da sağlık alanına geçip 11'de dal seçeceksiniz dediler. Sonra 11'deki alanları da hemşire yardımcılığı ve ebe yardımcılığı olarak değiştirdiler. Ek puanlamayı ve direkt geçişleri kaldırdılar. Önce 2 sınıfın da erkeklerini hemşire yardımcılığına direkt geçireceğiz deyip sonra yine değiştirdiler filan. Şu 2 yılda en az 5 kere müfredat değişti. Kısaca eğitim sistemi tek kelimeyle "berbat".

Derslerde bize yüklenilen bilgilerin ağırlığında ziyade çoğu yalan yanlış veya gereksiz şeyler. Özellikle Tarih kitaplarına bakarsanız "Osmanlı hep çok iyi, Osmanlı hep gittiği yerlerdeki insanlara iyi davrandı, Osmanlı 3 kıtaya feth etti, yok Talas Savaşında Araplardan Müslümanlığı görüp öğrendik, biz süperiz en şanlı milletiz yihuu!" kafasında çoğu.

Keza biyolojide de hocamızın da kabul ettiği üzere 2 mavi gözlü atadan kahverengi gözlü bir çocuk gerçekte doğabiliyor fakat problemlerde mavi göz çekinik olduğu için bunu imkansız olarak buluyoruz. Ben problem çözmek için mi bu bilgiyi öğreneceğim yoksa gerçek için mi? Simple Present Tense'i 932 kere görerek mi ingilizce öğreneceğimi düşünüyorlar? Matematik'te hiçbir işime yaramayacak uyduruktan bilgileri yükleyerek mi? Aynı anda 15 dalı öğreneceğimizi mi düşünüyorlar? Her sınavın önceki günü deli gibi çalışıp sınavı yaparak sınavdan sonra hiçbir şey hatırlamıyorum çünkü.

Eğitim sisteminin özeti "Paran yoksa gençliğinden ne kadarını bu yalan yanlış gereksiz bilgilere adarsan sana yetişkinliğinde o kadar iyi davranırız." cümlesidir bana göre. Edebiyat hocamızın dediği gibi yuvarlak bir delik var fakat kimimiz üçgen, kimimiz kare, kimimiz yamuğuz. Hepimizi aynı delikten geçirmeye çalışıyorlar. Artan yerlerimizi kesip bir kenara atıyorlar fakat boşlukları doldurmadan o delikten bizi geçirerek gerçek hayata postalıyorlar. Bir de para konusuna değinmek lazım tabi, eğer paran varsa o deliğin olduğu duvarı istediğin kadar büyütebilirsin.

Peki ne yapılmalı? Bana göre herkes kendi okumak istediği dersleri seçmeli. ilk 8 yıl temel eğitimden sonra lisede insanlar bazı yabancı ülkelerdeki gibi kendi istediği alanlara ilgi gösterip az alanda iyi bilgi almalı. Özel okullar kaldırılmalı, saçma salak yasaklar kaldırılmalı çünkü hiçbirimiz asker değiliz. Onlarca yanlış var ve büyük ihtimalle uzun yıllar düzeltilemeyecek fakat şundan eminim ki üniversiteyi bitirip geçmişe baktığımda hiçbir şey kazanmadığım o boş sıralarda geçen yıllarıma yanacağım.
türkiyede ağzına edilmiş sistemdir.
Memleket için konuşursak olmayandır. Kurulamayandır. Hemen bozulandır. Arıza çıkaran, isyan ettirendir. Yap boz tahtasıdır. Oyuncaktır. Dilde sakız, gönüllerde yaradır. Sıçıp sıvanan ikide bir format atılandır. Asırlık çiledir vesselam.
ilk okulundan üniversitesine Türkiye de tüm eğitim kurumlarının içi boşaltılmıştır. buralarda bilim yapılması yerine saçma sapan amaçlar peşinde koşulmakta. siyasi kaygılar ve çıkarlar uğrunda eğitim sistemi harcanmıştır.
Eğitim olmayan sistem.
Ezbere dayanmasinin kasitli yapıldığını artık herkesin bildigi sozde insan egitimi isidir. Çocukların beyninin bu kadar gereksiz bilgiyle (!) Doldurulmasinin hicbir anlami yoktur. Yaris ati ogrenci yerine serbest düşünebilen insana, çocuğa ihtiyacı var bu ulkenin ve dunyanin. Seçmeli ders ayagina tum gun çocuklar okulda sahidim ki o secmeli derslerde ana dersin konulari isleniyor çünkü müfredat o kadar dolu (!) Ki zaman yetmiyor.
Turkiyede olmayan bisey. Omrumuzun 15 yilini okullarda asker gibi geciriyoruz sonuc koca bir ömür 1-2 sinavla belli oluyo allah belanizi versin.
türkiye'nin en önemli iki eksiği.
Evet Türkiye de olmayandır. Herkes -ben de dahil- eleştirir lakin çözüm yolu üreten pek yoktur.
Türkiye'de yaprağa benzeyen sistemdir. Hiçbir şeyin düzeni yoktur ve her sene sistem ile dassak geçerler.
bence okullar anaokulu konseptinde olmalı.
görsel
görsel
işgüzarlıktır. Yaptım oldu ama niye olmuyor demektir.
Derinliği olmayıp yüzeyseldir.
Bundan kırk sene önce lise okuyan adamlar bugünkü üniversitelilere denk ise ilerlemeyip aksine geri gitmiştir.
"eğitim / öğretim sistemleri, planlanmış hafıza kaybı (planed amnesty)' dır."

Yazarın Adını anımsayamadım, özür dilerim.
Ulus devletin inşası için bireyleri yönetilebilecek şekilde zihin ve algı dünyasını tektipleştirmeye yarayan bilgi ve değerler sistemi. Farklılıklar mümkün olduğunca kesişim kümesine toplanmaya çalışılır. Kimin toplumda hangi görevi göreceği bile tektipleştirmeden daha kolay bir konudur.

(bkz: pink floyd the wall)
Boktandır..
düşünen beyinler yerine toplumda yer alamayacak lakayt kişiler yetişmektedir.Ögretmenler desen egitime odakli bile degil ben dersimi vereyim parami alayim der.Kendi ogrencilerine ozel ders verip kayiran mi dersin yoksa ders anlatmayan mi?.Uygulamali egitim yoktur bizzat biz uygulamali egitime muhtaciz.Özel egitim ogrencileri kapar iyi egitim verir ama egitimin beşiğinin devlet olmasi gerekir.Kesinlikle ama kesinlikle ögrenciler sosyal olmalidir.Derslerden basini kaldirmayan sosyal olmayan bireyler topluma yarar saglamaz.Düşünen ve sorgulayan birey lazimdir bize.Muhalif bile olsa diyelim gerekli.Derste bazi seyleri sorgulamali soru sormali.Tarih dersinde mesela tarihini iyi kavramali.Fende ise deneyle öğrenmeli.Notlarda öğrencileri sıkan bu egitim sistemi sosyallesmeyi aza indiriyor.Egitim yoksa hic bir sey olmaz.
Olmayan sistemin olmayan eğitimi.
mevzu bahis olan türkiye'deki eğitim sistemiyse şayet yoktur. sistem tamamen hükümete hatta bakana göre değişir. her gelen bir icraat yapacağım mantığıyla eğitimin orasıyla burasıyla oynar milli bir eğitim politikamız yok maalesef. evet.
görsel
Temsili değil.
nin amk.
türkiye'de eksik olan 2 şey;

1.eğitim
2.sistem.