bugün

anayasa değişikliği maddelerini kısmen okumuş birisiyim. maalesef görüşüm şudur ki anayasa değişiklikleri görünüşte pek bir sıkıntı çıkartmayacak nitelikte yani iddia edildiği gibi cumhuriyet kazanımlarının yok edildiği falan yok ancak asıl sorun bu anayasa değişikliklerinin kabulü halinde uygulamaya konmalarının ardından yapılacak yasal duzenlemelerde. onların nasıl ve ne sekilde olacağı ne yazık ki muallakta. simdi gelelim soruya siyasi iradenin eveti savunmak amacıyla geliştirdiği söylemlerin tümü idaredeki iki başlılıgın giderileceği argumanina dayanmakta. ancak anlamadığım bir nikta var seçimde onumuze iki sandık gelecegini söylüyorlar biri cumhurbaşkanı digeri ise tbmm uyelikleri için. bildiğim kadarıyla değişiklikler sonrasında meclis yasama islevini yerine getirmeye devam edecek ve yasa çıkartabilecek. buna ek olarak cumhurbaşkanı'na da khk yetkisi verilmekte peki seçimin ardından mecliste çoğunluğu elde eden parti ile cumhurbaşkanı'nın oartisi ayrı olursa ne olacak? cumhurbaşkanı kararnameleri yasalarla celisemiyor bildigim kadarıyla peki bu durumda ülkeyi kim yönetiyor olacak. asıl çift başlılık bu olmayacak mı?
cevabı merak edilen konu.
ilgililerin vereceği cevabı ilgiyle merakla bekliyoruz.

ek; "anayasa değişikliği maddeleri "görünüşte" pek bir sıkıntı çıkartmayacak nitelikte bölümü " doğruyu yansıtmıyor bu da kısmen okunmasından kaynaklanıyor olabilir. devamında gelen cümle daha isabetlice, gerçeği işaret ediyor.uygulamaya konmadan evvelki yasal düzenleme cümlesi en baba kült gerilim filmlerinde bile bu etki yaratılamaz.

gösterilip oylanan seçilen ile uygulanacak olan aynı olmayacak diyor. evet diyenler bile evet dediğini bulamayacak diyor bu doğru.
hala cevap verilmemiş bir soru.

merak ettim kontrol ettim şimdi.
istenmeyen cevaptir. veremiyorlar cunku. soruyorsun soruya soru ile karsilik veriyorlar. Eger aciklamaya calisirlarsa beyinleri bir sacmaligi savunduklarini idrak edecek..

Beyinlerini durduk yere calistirmadan 16 nisana ulasiyorlar. Piril piril kafalar o kadar imreniyorum ki. Dert yok tasa yok yiyecek ekmek varsa her sey mukemmel ulkenin selametiymis diger insanlarmis koy g.tune rahvan gitsin..
evet vermeyi düşünen birisi olarak bu maddedeki değişiklikten ne anladığımı söyleyeyim.

soru: mecliste çoğunluğu elde eden parti ile cumhurbaşkanı'nın partisi ayrı olursa ne olacak? cumhurbaşkanı kararnameleri yasalarla celisemiyor bildigim kadarıyla peki bu durumda ülkeyi kim yönetiyor olacak. asıl çift başlılık bu olmayacak mı?

değişiklik kabul edildiği takdirde cumhurbaşkanı= yürütme organı olacaktır. Tbmm ise= yasama.

tbmm karar ve yeter sayısı 600 mv ne göre 200 mv (1/3) minimum toplanma sayısı, karar da toplanma sayısının salt çoğunluğuna göre alınır. Tek istisna karar çıkması için minimum 1/4 mv adedinden bir fazla yani 151 olmalıdır.

mevcut sistemde iktidar salt çoğunluğu sağladığı için kanun çıkarması çok daha kolay ve uzlaşmaya gerek kalmıyor.

değişiklik kabul edilirse eğer, bu sefer mecliste azınlıkta olan iktidar partisi uzlaşmaya gitmek zorunda kalacaktır.

7 haziran seçimindeki tablo ile cumhurbaşkanlığı sisteminin geldiğini farz edelim. ve akp nin başkanının da cumhurbaşkanı olduğunu varsayalım.

bu durumda çıkarılacak her kanun için cumhurbaşkanı uzlaşmaya gitmek zorunda kalacaktı. TBMM nin gücü burada daha çok ortaya çıkmış gözüküyor. Eğer uzlaşmaya gitmezse ya mevcut kanunlarla devam edecek iktidar ya da seçime gidecek fakat bu sefer de 2 dönem hakkından birinden vazgeçmiş olacak.

Eğer 7 hazirandaki durum ile bir koalisyon hükümeti çıksaydı bu sefer iktidar, sadece ortağı olduğu partinin hoşuna gidecek kanunlar çıkarabilecekti. Diğer partilerle uzlaşamayacaktı.

Benim anladığım budur. Kimseyi ikna etmek için yazmadım.
görsel