bugün

Elazığ - Fırat Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada seçmenlerin elektronik ortamda oy kullanabilmesi öngörülmüştür.
- programın çalışması için bankalardaki sıra alma makineleri olan kiosk türü makinelerin kullanımaktadır. Bu makinelerin bilgisayar bağlantısı olmadığı için virüsten korunduğu ve böylece seçmen dışındaki kişilerin kullanılan oylara müdahale edememektedir.

Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Can tarafından yapılmış açıklamaya göre:
--spoiler--
"-Halen oy kullanılması için sandık koyulan yerlere, içinde uygun program yüklenmiş olan seçim için otomasyon programı yerleştirilmiş elektronik kartı içeren makinalar konulacak. Bunların bilgisayar bağlantısı olmayacak. Seçmen, gizli bölmeye bırakılacak mause ve ekran aracılığıyla oyunu kullanacak. Kullanılan oy, kartın veri tabanına rastgele işlenecek. Böylece kimin hangi oyu kullandığı tespit edilemeyecek. Oylar kullanıldıktan sonra sandık başkanı şifresini girip, sistemi kapatacak. O andan itibaren artık oy kullanılamayacak, sadece işlenen oyların dökümü yapılabilecek."
--spoiler--

Elektronik oy makineleri bu işin otomasyonunu sağlamakta, oyların sayımı da bu makinede gerçekleştiğinden oldukça süratli sonuç alınmaktadır.

elektronik oy sistemi kullanan ve/veya kullanmış ülkeler:

- Avustralya: 2001 yılında parlamento seçimlerinde elektronik oylama sistemini, Dört farklı bölgeye yerleştirilen makineler ile seçmenlerin yüzde 8.3'ü oy kullanmıştır.
- Belçika: 1991'de başlayan elektronik oylama, genel ve yerel seçimlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
- Brezilya: Elektronik oylama denemelerine 1996'da başlamış. 2000 yılından itibaren oylamalar tamamen dijital ortamda yapılmaktadır.
- Kanada: 1990'larda başlayan elektronik oylama pekçok şehirde belediye seçimlerinde kullanılmaya devam etmektedir. Peterborough, Ontario'da 2006 yılında internetten oy kullanılabilmiştir.
- Estonya: 2005 yılındaki yerel seçimlerle birlikte elektronik oylama başlamıştır.
- Fransa: ilk olarak 2003 yılında Amerika'da yaşayan vatandaşları internet üzerinden oy kullanmış olmasına rağmen Elektronik oy makineleri yaygın kullanılmamaktadır.
- Almanya: HollandaNedap firmasının elektronik oy makineleri 2005 yılında Bundestag seçimlerinde 2 milyon seçmen tarafından kullanılmış fakat Makinelerde güvenlik açığı çıktığından kullanımından vazgeçilmiştir, şuan elektronik oy makinelerine karşı açılan davalar devam etmektedir.
- Hindistan: 1982 yılında tanıtılan e-oylama deneme amaçlı birkaç yerde kullanılmış ve 2003 yılında tamamen elektronik oylamaya geçilmiştir.
- italya: Nedap e-oy makineleri 2006 yılında pilot bölgede kullanılmıştır.
- ingiltere: 2000 yılından itibaren pilot bölgelerde kullanmaya başlamıştır.

elektronik oy cihazı: http://www.teknomag.com/g...01-_Elektronik_Oylama.jpg

kaynak:
http://www.haberx.com/n/1...k-oy-kullanma-projesi.htm
http://www.teknomag.com/i...elektronik-oy-makineleri/