bugün

kendisini "istanbul'da gündelik yaşam" adlı kitabıyla tanıdım yazar. konu istanbul olunca ahmet hamdi tanpınar da olmaktadır bir nevi.yazarın tanpınar üzerine de araştırmaları varmış. ayrıca belirtmek gerekir ki , dtcf edebiyat bölümü mezunudur.
'istanbul'da gündelik yaşam' adında güzel bir kitabı vardır kendisinin.

kahvehanelerden tutun da, mezarlıklara, hamamlardan, tapınaklara ve dönemin mesleklerine kadar, günlük yaşamın bir çok alanına değinmiş yazar. Modern istanbul'un öncesine dair merak ettiğim hemen hemen her sorunun ucundan bucağından bir cevap bulabildim.

'istanbul'un gündelik hayatı, birbirini izleyen ve temelde birbirinden farklı üç ayrı dönemin ürünüdür' diyor henüz kitabın ilk cümlelerinde.

1453-1520 yılları arasına birinci dönem diyor ve şöyle tanımlıyor; şehrin sakinlerinin şehri tanimaya başladıkları, geleneksel kültür varlıklarını ortaya koyarak gündelik hayatın inşa etmeye başladıkları dönem. Bu döneme, 'kuruluş dönemi' deniyormuş.

1520-1703 yılları arası ise ikinci dönem diyor ekrem isin; 'istanbul'u istanbul yapan kültürel değerlerin, öğelerin keşfedildigi, yapılandığı dönem' kısaca açıklamak gerekirse. Şehrin, tarihsel kişiliğini ise bu dönemde kazandığını yazmış ve sebepleri uzunca açıklamış. Bu tarihsel sürece ise 'klasik dönem' adı veriliyormuş.

18. Yüzyıl başlarından, 20. Yüzyıl başlarına kadar yaşanan dönem ise, tanzimat'ın da etkisiyle, 'modern dönem' adı verilmiş. Şehrin kendisine ve yarattığı imgeye yabancılaştığı, kendini ifade edebilecek yeni sözcükler aradığı, zamana karşı tarih içinde yapılan bir koşu olduğunu yazmış.

(bkz: sözlük yazarlarının kitap önerileri)

(Entry, daha uygun bir vakitte bir kaç bilgi için editlenecek.)