bugün

osm. en celi olan, pek belli, pek parlak.
ecla (ispanyolca cepal): the economic commission for latin america - latin amerika ülkeleri ekonomik komisyonu

(bkz: bağımlılık okulu)’nun, (bkz: modernleşme okulu) üzerine eleştirel bakarak öne sürdüğü, iki kaynaktan birisidir.

(bkz: birleşmiş milletler)in 1948 yılında destek çıkmasıyla, azgelişmişliğe çözüm önerileri sunmak amacıyla kurulmuştur. bunun sebebinin de, (bkz: serbest ticaret)olduğunu düşünmektedirler.

serbest ticaretin birbirine yakın ülkeler arasında olduğunda sorun olmayacağını ama tam tersi bir durum söz konusu olduğundaysa, maalesef işe yaramayacaktır. aleyhine bir durumdur. çünkü serbest ticaret koşullarından dolayı, ihracat daha düşük bütçelerle gerçekleştirilecektir. ve adil olmayan bu koşulların sürdürülmesi, ülke bütçesinde büyük açıklara sebep olmakta ve sanayileşmeyi de etkilemektedir.

ve bu tür sorunları ortadan kaldırmak amacıyla da, çözüm önerisi olarak, ithalata dayalı sanayileşmeyi önermektedirler. buna göre, yerli sanayinin kota ve gümrük tarifeleri korunmalıdır. elde edilen gelirlerle, sermaye malları ithal edilecektir. ve ithalat oranlarının dengeleştirilmesiyle, ödemeler dengesi korunacaktır ve işsizlik sorununa da çözüm yolu olacaktır.

yabancı sermayelerle oluşan gelirlerinse, teknolojik gelişmeye hız kazandıracağıdır.

ama en önemli sorunu, oluşan talepler ve bu taleplerin artışıyla birlikte, ödemeler dengesini etkileyeceğidir. bu da, tekrardan bağımlılığa yol açacağıdır.

bu konuyla ilgili, benim de ele aldığım kaynaklardan bir tanesi, (bkz: prof dr melih ersoy)’un "bağımlılık okulu eleştirisine giriş", (an introduction the critique of dependency school) kitabı iyi bir kaynak olacaktır.