bugün

opel'in urettigi triptonik kivaminda $anziman.

geri vitese takildigi zaman gaz yemesi biraz zaman alir. ayrica yakin tuketimini arti$inda saglam bir etkisi bulunur. otomatik vitesli araclardan farkli olarak, yoku$tayken, arac viteste bile olsa kaymaya devam eder.

yeni modellerde, bu $anzimana hill holder ozelligi eklenerek kayma sorununun onune gecilmi$tir.
Opel'in kullandığı otomatikleştirilmiş manuel şanzımandır. Bildiğimiz otomatik şanzımanlar gibi tork konvertörü benzeri parçalar bulunmamaktadır. Manuel şanzımandan tek farkı vites değişimlerini ve kavrama işlemini elektrikli motorlar üstlenmektedir.

Opel araçlarının kataloglarını "okursanız" easytronic sistemine sahip modellerin manuel olanlara nazaran bir miktar daha "az" tükettiğini görürsünüz.

Otomatik araçlarda aktarmada yaşanan güç kayıpları easytronic'te yoktur.

Dezavantaj olarak;
Aracın eğimli yollarda kalkış anında geri kayması.
Zaman zaman vites geçişlerinde sarsıntı yapmasını.
Vites değiştirme süresinin fazla olduğunu sayabiliriz. Lakin bu süre uzunluğu 0-100km/h denemelerinde canınızı sıkabilir, gündelik yaşama pek etkisi yoktur.

Entryin zengin görünmesi amacı ile kişisel deneyim ve önerilerime de yer vermek istemekteyim.

Evvela hızlanırken vites büyütme zamanlarında ayağınızı hafifçe gazdan çekiniz. Gaz pedalından komple alın demiyorum sadece azıcık çekseniz yeter. Daha az hatta sarsıntısız geçişler için kendi kılavuzunda da yazan ama pek kullanılmayan püf noktadır.

Corsa C kullanıyorsanız ve ani frenajda motorun stop etmesi gibi bir olay başınıza gelirse ki bize olmuştu servise gidip şanzıman yazılımını yeniletmek bu sorunu çözecektir.

Hala Corsa C kullanıyorsanız yokuş yukarı kalkışlar canınızı sıkabilir bunun için el frenini kullanmanız basit ve yaygın bir çözümdür.
Diğer yol ise kafası karışmayacak bünyeler için alışılması gayet kolaydır. Yokuş yukarı dururken sol ayağınız ile fren pedalına hafifçe dokunursanız ve kalkış yaparken bırakırsanız gayet pratiktir.

Diyelim ki seyir halindeyken araçta "F" yazdı yani failure. Hemen paniklemeyin. Durun motoru stop edin. Tekrar çalıştırın. Düzelmediyse biraz daha bekleyip öyle çalıştırın. Hemen servise sarılmamak gerekiyor çünkü nadir de olsa Corsacık kendinden beklenen şirinlikle şaka yapabiiyor sahibine.

Corsa C'den Astra'ya terfi edenlerdenseniz daha mutlu bir birey olursunuz çünkü artık hill holder'ınız vardır. Bunun yanında bir de "sport" tuşu verirler.
Hill holder geri kaymanızı engellemek için belli eğimden sonra devreye girer ve freni belli bir süre basılı tutar.
Sport tuşuna değinmek gerekirse vites geçişlerinin devir seviyesini daha üstlere çeker, vites geçişleri daha hızlı yapılır ve aracın gaz tepkisi daha hassas olur.
Astra'nızda "IDS plus" paketi varsa sport tuşuna bastıgınız anda ayrıca süspansiyonlarınız sertleşir.
Sport modu açık iken öndeki aracı yakın takip etmek zaman zaman zorlaşmaktadır çünkü gaz tepkisi hassastır bir anda cok yaklaşabilirsiniz öndekine.

Easytronic ile ilgili entryimizin sonuna gelirken daha hızlı ve öfkeli bir şanzıman dileyenlerin "SMG" ve türevlerine yönelmeleri rica olunur tabi cüzdanları yerse.
Sonuç itibari ile görevini yerine getiren yakıt sarfiyatında negatif bir etkisi olmayan kendi çapında bir otomatikleştirilmiş manuel şanzımandır. Ailecek seviyoruz ve kullanıyoruz.

edit:
tavsiye:
Eğer sıkışık trafikteyseniz ve yanınızda hoşlandığınız biri varsa aracı manuelde kullanın. Easytronic'in yaptığı sarsıntı hedesi genelde sıkışık trafikte ilerlerken yaşanıyor. Tam hızlanacağız hoop trafik yeniden duruyor. Bu esnada araç tam 1'den 2. vitese geçme işlemine başlarken yeniden 1'e dönüyor. Bazen 2'ye geçip yeniden 1'e dönmeniz gerekiyor. Yani sorun olan kısım 1 ve 2. vitesler arasındaki gidiş geliş.
Aslında yine sorun diil ama kendinizi böyle bi kötü hissediyosunuz olm.
90 000 km den sonra sürekli hata verdigi, kullanıcılar tarafından beyan edilmektedir.
rahattır, kullanışlıdır ama arıza halinde yapacagınız masraf can yakar.
yokuşta vitesteyken kaçırır. tavsiyem el freni ile kalkmanızdır. gaz ve frene aynı anda yüklenirseniz baskı balata yersiniz.
Önceki arabamızda 88 bin, şu an ki arabamızda 65 bin km yaptığımız halde hiçbir sorun çıkarmayan opel'in şanzıman tipi. Opelin daha çok avrupada kullandığı tam otomatik şanzımandan hem çok farklıdır hem daha verimlidir. Yeni tip easytronicler ile yokuş kalkış desteği de gelmiş bulunmakta. Vites geçişleri sarsıntısız ve hızlıdır. 1 saniyenin altında bi sürede geçer diğer vitese. Yeni tip easytroniclerle opellere bir de sport modu da eklenmiştir. Dsg ile aynı performansta, dsg den 3000 lira daha ucuza verilen şanzıman.
easytronic vitesi 3 yıldır kullanan biri olarak, ortalama iyi olduğunu söyleyebilirim. Sport modunda kullanınca diğer arabalar için can yakıcıdır fakat aksi durumda hırçınlık beklemeyin. tavsiye eder misiniz diye sorarsanız, yakıtı ciddiye alan biriyseniz alın, ama beraberinde gelen vites sarsıntıları canınızı sıkabilir.