bugün

gatt'ın cepheyi genişletmiş sürümüdür.
esas amacı dünya'daki tarımı baltalamak ve tüm tarım sektörünü abd tekelinde toplamak için kurulmuş örgüt. bu durumu gizleyerek örgütün kuruluş amacını şöyle açıklamışlar:

"tarımsal ekonomiye dayalı ülkeler sanayi bakımından güçlü ülkelere tarım ürünleri ihraç etmek isterken, sanayi ülkeleri kendi çiftçisini korumaya almıştır. aynı durum sanayi ülkeleri içinde geçerlidir. onlarda sanayi ürünleri ihraç etmek isterken küçük ölçekli sanayiye sahip ülkelerin savunmalarıyla karşılaşmaktadırlar. dünya ticaret örgütü bu sorunların çözümü için kurulmuştur." *
rusya'yı da bünyesine katan örgüt.
(bkz: wto)
uluslararası piyasaların liberalleşmesi,ticaret kota ve tarifelerinin kaldırılması için ülkeler arası anlaşmaları organize eden örgüttür.
çok taraflı ticaret sisteminin yasal ve kurumsal organıdır. bu sene mayıs ayında trabzon'da türk iş adamları tarafından bir toplantı düzenlenecektir. organizeyi gerçekleştiren ticaret ve sanayi odası başkanlığıdır.
uluslararası ticaretin serbestleşmesini amaçlayan ve bu amaç doğrultusunda düzenlemeler yapan uluslararası kuruluştur.
(bkz: wto)

kendi kurallarını ulusal hükumetlere uygulatma gücüne sahip ilk uluslararası örgüt.
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), küresel ticareti 1 trilyon doalr artıracak ticaret anlaşmasının yürürlüğe gireceğini ifade etti.

--spoiler--
ABD Başkanı Donald Trump’ın küresel ticareti gölgeleyen söylemlerine rağmen, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Başkanı, küresel ihracatı 1 trilyon dolar güçlendirecek yeni bir ticaret anlaşmasının iki hafta içinde yürürlüğe gireceğini söyledi.
Ticaret Kolaylaştırma Anlaşması (TFA) gümrük işlemlerini hem standartlaştırdığı hem de kolaylaştırdığı için, zaman maliyet ve malların sınırdan geçişindeki süreçlerde tasarruf sağlayarak en çok yoksul ülkelere destek sağlayacak.
WTO Genel Başkanı Roberto Azevedo Reuters ile yaptığı söyleşide, “WTO’nun tarihinde yaptığımız en büyük anlaşma bu” dedi.
imzaya hazır olan Ürdün, Çad ve Kuveyt’in onayıyla, anlaşmanın yürürlüğe girmesi için gereken 110 ülke şartı yerine gelmiş olacak.
Azevedo, “Tahminlere göre bu anlaşma tam olarak uygulandığında, tüm dünyada ticaretin büyümesinde 2030 yılına kadar her yıl yüzde 2.7 civarında bir etki ve dünyada gayri safi milli hasılanın büyümesinde de yarım puan artış sağlayacak” dedi.
Bir ürünün yerine ulaşması daha önce 6-7 hafta sürerken, anlaşmayla bekleme süresi birkaç güne inebilecek.
Azevedo, “Mallar sınırlardan çok daha kolay, çok daha şeffaf ve çok daha düşük maliyetle geçecek” dedi.
“Eğer gerçekten ve gereği gibi uygulanırsa, müşteri ile gümrük idaresi arasında temas hemen hemen hiç olmayacak. Böyle olunca yolsuzluk için neredeyse hiç zemin kalmıyor. Bildiğimiz gibi gümrüklerde yolsuzluk pek çok ülke için bir sorun.”
Gümrük işlemleri zaten gelişmiş düzeyde olan büyük ülkelerin anlaşmadan beklediği yarar çok fazla olmayacak; buna rağmen ilk imza koyanlar arasında ABD, Avrupa Birliği, Çin ve Japonya var. Trump’ın ticaret konusundaki planlarının şimdilik, eski söylemlerine dayanana spekülasyondan öteye gitmediğini söyleyen Azevedo, yeni Washington yönetiminin TFA’nın getirdiği reformları benimsemesi konusunda görüş belirtmek için erken olduğunu söyledi.
“Öncece Amerika” söylemine dayalı bir pozisyon açıklamış olan Trump’ın imalat sektöründe istihdamın Meksika veya Çin’e kaçmasını önlemek için gümrük vergileri getireceğini söylemesi, büyük ekonomik bloklar arasında bir ticaret savaşı başlayacağı kaygıları uyandırıyor.
Ticaret alanında çıkacak anlaşmazlıkların artabileceğini söyleyen Azevedo WTO’nun bunları çözümleyecek araçlara sahip olduğunu söyledi. Ancak yerleşik kurallarla işleyen bir sistemin göz ardı edilmesi Azevedo’ya göre, kurallara dayalı bir sistemin dışlanması, “çok kötü bir senaryo olur.”
--spoiler--
küresel mal ticareti büyümesinin 2022'nin son çeyreğinde ivme kaybettiğini, bu sebeple bu yılın ilk çeyreğinde de zayıf kalabileceği açıklamış örgüt.
https://tinyurl.com/4wehu3pe