bugün

ilk kez 1991 yılında Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Diyabet Federasyonunun işbirliği ile kutlanan 14 Kasım "Dünya Diyabet Günü", günümüzde şeker hastalığına ve hastalığın tedavisine dikkatleri toplayarak bir bilinç geliştirmek isteyen milyonlarca insanı bir araya getirmektedir. Tüm dünyada görülen hastalıkların en yaygını olan diyabet, başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir hastalıktır. insülin azlığı, etkisizliği veya yokluğuyla ortaya çıkan kronik, sinsi ve sürekli eğitim gerektiren bir hastalıktır. Diyabet, ölümcül olabilecek yan hastalıklara davetiye çıkarabileceğinden Dünya Sağlık Örgütü tarafından birinci derecede mücadele edilmesi gereken hastalık olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde de yaklaşık 5 milyon kişide görülen diyabetin hızla yayılmasında bol yağlı ve şekerli hazır gıda tüketiminin artışı temel neden olarak gösterildiğinden sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizler ile stresten uzak, mutlu bir yaşam sürmeyi hedef edinmeyi, uzmanlar önemle tavsiye etmektedir.
bugün gidip bir köy okulu ve köylülerin açlık kan şekerini ölçtüğümüz gün. Diyabet bir diğer adı ile şeker hastalığı insan yaşamını her alanda etkileyen bir hastalıktır bundan dolayı beslenme ve fiziksel aktivitenin düzenli ve yeterince yapılması gereken hastalıktır. Bugün şeker hastalığı hakkında bilgisi olanın insanları uyarması ve yapması gerekenleri önemle bahsetmesini gerektiren gün.
artık anne karnındaki bir bebekte bile çıkmaya başlayan hastalık olan diyabetin, bir kez daha hatırlatılmasına katkıda bulunan gün.

eğer genetik olarak taşıyorsanız, bir şekilde bu hastalığa yakalanacaksınızdır; ancak bunun erken ya da geç olması sizin elinizde.

-ailenizde ya da akrabalarınızda tip 1 diyabet ya da tip 2 diyabet hastası varsa, 6 ayda bir açlık kan şekerinizi ölçtürün ve hemoglobin a1c testi nizi yaptırın.

-basit ve işlenmiş şekerden mümkün olduğu kadar uzak durun. tamamen kısıtlamak imkansız ancak çikolata, şeker, cips, kola tüketimi sınırlandırın.

-hazır, katkı maddesi dolu gıdalar yerine olabildiğince sebze, meyve ve protein ağırlıklı beslenin.

-çok uzun süre aç kalmayın, ara öğünlerinizi atlamayın.

-spor yapın, koşun, yüzün, gün ışığından yararlanın. en olmadı yürüyüşü hayatınızdan eksik etmeyin.

-hastalandığınızda kendi kafanıza göre antibiyotik kullanmayın. bir doktora danışın, ona göre ilaç alın, vücudunuzu zorlamayın.

-vücut direnciniz düştüğünde önlemini alın. çünkü bu hastalık daha çok vücut direncinin düştüğü durumlarda kendisini göstermektedir.

-her ne kadar zor olsa da, stresten uzak durun, sakin bir hayat yaşamaya çalışın.

-etrafınızdaki diyabetli insanları tanıyın. zor durumlarında, sizin neler yapabileceğinizi anlatmalarını isteyin. bir gün hayat bile kurtarabilirsiniz.
insülini ilk kez keşfeden frederick banting'in doğum günü ve insülinin keşfedildiğini bildirir ilk resmi raporunu dünyaya yayınlandığı tarih olan 14 kasım, dünya diyabet günü olarak kutlanmaktadır.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar