bugün

amazon kökenli olan, güzelliğiyle herkesin beğenisini kazanan, disk şeklinde oldukları için bu adı alan akvaryum ortamının en güzel balıklarından biri.

şu şekilde üremektedirler;

http://www.youtube.com/watch?v=fJugz3It_tc
disk atma nın ingilizcesi.
akvaryum severlerin mutlaka beslemesi gereken, yavrusunu yemeyen aksine vücudundan çıkan bir sıvıyla besleyen balıktır çok orjinaldir.

köpek yavrularının annelerinin peşinden ayrılmaması tarzında bir görüntü oluşur akvaryumda.

ilgilenmek isteyenler için belirtelim temmuz ayı itibariyle küçük bir discus fiyatı 35 ytl' dir. üretmek isterseniz, ya biraz büyük alacak (yani paraya kıyacak), ya da küçük alıp biraz büyümesini bekleyeceksiniz.
bakımı çok zahmetli olan bir akvaryum balığıdır. ilgi alaka ister, sürekli su testlerinin yapılması gerekir, fazla strese gelemez ama bir o kadar da zevkli bir yaratıktır ki müthiş bir seyir zevki vardır.

http://aquapetcenter.com/...ges/big_scaletspotted.jpg
http://kendziora.net/photography/discus.jpg
http://www.idiocentrism.com/discus.jpg
(bkz: discuss)

kimseye cagrismadi mi yahu???
(bkz: discus intervertebralis)

bildiğin disk yapısının adı işte.
yapısı diske benzemesi sebebiyle bu adı almıştır. akvaryumda görebileceğiniz en güzel renklere ve şekillere sahip balıktır ancak bu güzelliği yaşatmak diğer akvaryum balıklarına göre çok daha zordur.

su şartlarına toleransı yoktur, kötü su şartlarında hemen rahatsızlanır. en çok bitkili akvaryumlarda güzel görünse de bitkili akvaryumda discus'u yaşatmak tecrübe ister. hihg tech bitkili tanklarda yaşatılma şansı vardır, onun haricinde low tech bitkili akvaryumlarda yaşaması çok zordur. bunun sebebi bitkili akvaryumlara verilen co2, gübreler ve bitkilerle gelen parazitler olarak söylenebilir.

genellikle kumsuz cama cam bir akvaryumda bakılır diskus. o yüzden akvaryumunuza bu balığı koymadan önce araştırmanızı öneririm.
bu gün 2 tane aldığım balık türü. akvaryumculukta ciddi ciddi emek isteyen balıktır. başka bir değiyşe akvarymunuzda başka bir balığa yer vermemeniz gerek. doğru şartları sağlarsanız akvaryumda harika bir görüntü verir ki içinizi ortamı açar... akvaryum sıçaklığı 25 derece olmalı. ve yem verirken japona verir gibi değilde çağırarak varin. hisli hayvanlar sonuçta.
Çok güzel bir akvaryum balığıdır ama bakımı epey zahmetlidir.
O kadar ağırlardır ki, yüzüp yüzmediklerini görebilmek için uzunca bir süre akvaryuma bakmanız gerekebilir.* Nam-ı diğer "duran balık".
su derğerlerini sabit tutmak kolay değildir. Beslemesi ciddi derecede tecrübe ister.

Akvaryumdaki en güzel balık diyemeyiz çünkü herşeyde olduğu gibi balık hobisinde de görece kavramı vardır. Misal bence tatlı su akvaryumunun en özel balıkları tropheuslardır.
sürekli tartışan bir balıktır.
Melek balığı ile farklarını merak ettiğim akvaryum balığı türü.