bugün

başka hayvanlara rızık bırakmadıklarından cezalarını görmüşlerdir.
karıya kıza düşkün oldukları için tabiki.
canlı mekanizması ne kadar küçükse hayatta kalma ihtimali de o kadar artar. götümden uydurmuyorum ama literatürde böyle bir bilgi yok. olsun ben yine de örneğimi de vereyim,

bakterilerin okyanus altındaki inanılmaz basınçlarda hayatta kaldığı, yanardağın kraterinde, çok asidik ortamlarda yani ekstrem durumlarda hep canlı kalabiliyor. ha bu örnek çok küçükse,

hamamböcekleri de var kardeşim. birkaç milyon yıl boyunca hiç bir başkalaşıma uğramadan hayattalar. tabi eleman küçük, radyasyon mu var ? kaç abicim yerin altına, kıtlık mı var ? idare edersin, buzul mu geldi ? gir bi deliğe keyfine bak. diğer tarafta dinozorlar ve mamutlar falan, yazık lan...

net cevap : genetik zayıflıktan; zira çok iriler. bu yüzden kesit boyutu arttıkça kusur oranı artar.
kesinlikle meteor çarpması sonucu yok olmuş olamazlar.

zira g.tü b.klu hamam böcekleri bile sağ kurtulmuşken,

koskoca dinozorlar böyle saçma bir sebepten yok olamaz.

hadi oldu diyelim,

onca dinozoru yok eden meteor, dünyaya hiç mi zarar vermedi?

kafamda deli sorular.
o güzel raptorlar o güzel t rexlere binip gittiler.
ah şükürler olsun ki yok oldular, yoksa piyango bize vurmayacak ve de evrim kim bilir Ne menem bir yol iZleyecekti;

Dinozorların hakim olduğu zamanlarda biz memeliler ancak fare boylarında küçük kemirgenlerden ibarettik.

ek bilgi:
efendim, 1980de luis alvarez ve oğlu, dediler ki bunlara göktaşı çarptı da öldüler, öncesinde pek bilmiyorduk,
alvarezlerin bu görüşleri 80lerin sonunda ancak kabul görmeye başladı,

dinozorlar yaşamı 65 milyon yıl önce yaklaşık 10km çapında, 54.000 km hızla meksika'nın yukatan yarımadası açıklarında bir göktaşının dünya'ya çarpmasıyla son bulmuştur, türlerin de yüzde 70i bu çarpma sonucu yok olmuştur. ama asıl film yeni başlıyordur;

çarpma sonucu oluşan toz tabakası atmosferi kaplamıştır, dünya aylar boyu karanlıkta kalmış, sıcaklık suyun donma derecesine kadar düşmüş ve asit yağmurları yaşanmıştır. aylarca süren bu karanlık ve soğuk dönemde bitkilerin fotosentez yapamaması besin zincirini yıkmış ve bu felaketler zinciri de dinozorların sonunu hazırlamıştır.dünya hiç güneş görmeyince buz devri oluşmuştur. dinozorlar da bu sırada ölmüştür.

Dayanıklı bir takım memelilerin yaşamını bu şartlarda bile sürdürebilmesi ile figüran bile olmayan, dış kapının dış mandalı olan memeliler bir anda başrole geçmiş ve dünyanın hakimi olmuştur elhamdulillahi rabbil alemin.

ve işte

Perdeeeee...

(Alıntı değil)
adam "koskoca dinazor yok oldu hamam böceği olmadı" diyor.

mesele de o zaten büyük oldukları için yok oldular, küçük canlılar toprağın altına vs. saklanarak hayatta kaldılar.
görsel
ilerleyen zamanda Nuh onları gemiye alamayacağı için stratejik bir karar nedeniyle helak olmuşlardır.
anlayamayınca birbirlerini gitmişler burdan.
insanoğlunun her b.ku yediğini düşünürsek. Dinazorlar için senaryo üretmeye pek gerek kalmaz.
Lakin insanoğlu y(iy)emediği canlı türlerini de "avcılık" diye tabir ettikleri yavşakça bir "spor" eğlencesine kurban etmektedirler.
"nasıl" sorusu hem "hangi sebeple" hem de "hangi hızda" olarak ele alındığında birtakım cevapların dört hadise arasında biryerde bulunabileceği sorunsal:

hadise 1: istatistik. şimdiye kadar varolmuş bütün canlı türlerinin yüzde 99'u yok olmuş. yani bugün var olan tüm canlı türleri gelmiş geçmiş türlerin sadece yüzde 1'i. demek ki istatistiki olarak "tür" denen biçimsellik yokolmak için bahane arıyor gibi.

hadise 2: rusya 2013. dünyaya girdiği yer itibariyle "Chelyabinsk meteoru" ismi verilen, açısı ve büyüklüğü nedeniyle cam çerçeve indirmekten başka zarar vermeyen gök cismi daha büyük ve daha dik düşebilirdi. şimdilik dinozorların yokolma teorileri arasında en geçerli olarak kabul gören teori, 65 milyon yıl önce büyük bir meteorun dünyayı dik olarak vurup senelerce sürmüş bir karanlığa ve hava zehirlenmesine yol açarak belli bir büyüklüğün üstündeki tüm hayvanların göçüp gitmesine yol açtığıdır.

hadise 3: coronavirüs. doğanın feleket menüsünün göktaşı çarpmasından ibaret olmadığı, bazen gözle görülemeyecek sebeplerle de bir veya birden fazla türün ortadan kalkmasının mümkün olduğuna işaret eder. ama coronavirüs sadece bir işaret, bir hatırlatma; yoksa dinozorların yokolmasının arkasında bir virüs ya da bakteri olduğuna dair bir kanıt veya işaret yok. birbirinden farklı genetiğe sahip binlerce türün aynı anda yokolması salgınla pek açıklanamaz. ama salgın hadisesi doğada hem var olmak hem de yok olmak için her zaman birden çok neden olabileceğine dikkat çekmesi adına ilginçtir.

hadise 4. orhan veli: ne demişti şair vaktinde;

Her şey birdenbire oldu.
Birdenbire vurdu gün ışığı yere;
Gökyüzü birdenbire oldu;
Mavi birdenbire.
Her şey birdenbire oldu;
Birdenbire tütmeye başladı duman topraktan;
Filiz birdenbire oldu, tomurcuk birdenbire.
Yemiş birdenbire oldu.

Birdenbire,
Birdenbire;
Her şey birdenbire oldu.
Kız birdenbire, oğlan birdenbire;
Yollar, kırlar, kediler, insanlar...
Aşk birdenbire oldu,
Sevinç birdenbire.

yani her ne nasıl olduysa oldu, ama belli ki birdenbire oldu...
Birbirlerini yiyerek sonlarini getirdiler.
Insanlik da oyle olacak.
Ben hala var biliyorum..