bugün

başka bir devrek'in nesi meşhur geyiği için;

(bkz: devrek simidi)
devrek'te bastonculuk sanattan ziyade zanaat halini almıştır. çünkü ustalar sadece klasik baston yaparak nafakalarini dogrultma gayesindeler. bir yerde haklılar da. bakanlığın hiç bir katkısı yok. iş bilmez fırsatçılar ise, el emeği olmayan, tornadan çıkma bastonlari üç kuruşa satıp piyasayı iyice aşağı cekmekteler. turistik beldelerde, devrek bastonu adı altında, ucubeler satılmakta.
bunları buraya yazıyorum, zira tarihe not bırakmakta fayda var. bu zanaat ölecek, yakında hem de. suçun büyük kısmı devrekli bastoncularda, bu bilinsin.
devrekli ustaların yaptığı klasik yılanlı, baklava desenli bastonların dönemi bitmiştir. artık sadece, resmi makamlara hediye, rüşvet olsun diye satın alınmaktadır. başka numarası kalmadı artık.
ben, kendim, bizzat hadiseyi yerinde inceledim. seyahatlerimin birinde yolumun düştüğü bu kasabada, ustalarla sohbet etme imkanım oldu. sorunları ilk ağızdan dinledim. fiyat konusunda anlaşamıyorlar. asgari bir miktar belirleseler halbuki, sorunun büyük kısmı çözülecek. 15-20 liraya baston satılıyor! bu çok saçma.
öncelikle torna işi bastonlara "devrek bastonu" denilmemeli ki bu da patent almakla mümkün. adanalı kebapçılar aldı mesela, etin gramindan baharat miktarına kadar belli adana kebabı. bunu bastoncular da yapmalı. elde işlenmiş, kızılcık dalından mamül olanlar dışında kalan ürünler bu adla satilmamali. bim bile 14 liraya sözde devrek bastonu sattı! tansel usta, ne ağacı bulduysa, çekmiş tornadan, kaptırmış bim'e. dandik dandik bastonlar, ülke çapında "devrek bastonu" adı altinda satıldı ki rezil bir durum.