bugün

90larda bolca bulunan kürttü. 90ların siyasi atmosferi ve tansu'nun teröre karşı tavizsiz tutumu, pkk, hadep şemsiyesi dışında kalan bütün kürtleri devletçi, dypci yapmıştı. hatta açıktan devlete çalışan kürt aşiretleri pkk'nın da hedef tahtasındaydı.

tansu'nun inmesi, merkez sağın güçsüzleşmesi, dyp ve anap'ın tükenmesi akp'ye yaradı. oysa akp bölgede merkez sağ, laik bir yapıyı değil muhafazakar, islamcı bir yapıyı istiyordu. bu nedenle başlangıçta islamcı kürtler arasında oldukça iyi tutundu, dehap'a ciddi bir rakip oldu. eski dypci, anapçı, devletçi kürtler de erdoğancı olmuştu.

hoş kürtlerin ekseriyeti genelde de hep devletçi olmuştur. devlet baba her daim kürt vatandaşını kollamış, yeşil kart, doğal gaz, su, elektrik gibi hizmetlerden bedava veya ucuza yararlandırmış, çok çocuklu ailelere hep destek olmuştu. e böyle bir durumda kürtler devletçi olmayacaktı da kimler olacaktı?

velasılıkelam 2007 seçimleri bir dönüm noktasıydı. dehap, dtp hareketi uzun yıllar sonra meclise vekil soksa da kürt oylarının büyük çoğunluğunu devleti temsil eden akp almıştı. bunu gören akp bölgedeki yapısını güçlendirmek adına, dtp'nin bile çekineceği girişimleri büyük bir cesaretle yaptı. kürtçe televizyon, kürtçe üniversite bölümleri, komşu devletlerin kürtleriyle iyi geçinmek, kürtçe dersler, kürt kimliğinin güçlendirilmesi, kürt derneklerinin kurulması vs vs.

akp'nin bu hamleleri yaparken göremediği şuydu. akp bu hamlelere giriştikçe dtp(bdp)'nin de oyları artıyordu. çünkü kürtler akp'nin bu girişimleri kürt oyları dtp'ye kaçmasın diye yaptığını görüyordu. akp bu hamlelere giriştikçe taklidi aslını arattı. kürt oyları akp'ye değil bdp'ye aktı. üstelik erdoğan kürtlere ayrıcalıklar verse de kürt değildi ve partisinde bazı milliyetçi reflekslere sahip kimseler de vardı. üstelik akp bu hamleleri dtp'ye inat yapıyordu. o halde dtp güçlendirilerek daha çok taviz kopartılabilirdi.

neticede bölge halkı taklidini değil aslını aradı ve gerçek kürtçü olan dtp(bdp)'ye yöneldi. akp bu eğilime inat kürtçülüğün dozajını arttırıyordu. baktı ki devletçilik artık sökmüyor. devletin kurucu unsurlarını ve geçmişte devletin kürtlere yaptığı hatalardan(!) dem vurmaya başladı;

ahh kürt kardeşim ahh!! sen bu cehapeden neler çektin yahu neler!! hani şu inönü kürt raporunda sizleri kötülemiyor muydu yahu? bunlar dersim'i, ağrı'yı bombalayanlar, diyarbakır cezaevinde zulüm yapanlardır. bunlara sebep devlete sızan gladyadur, cehapedir, jakobenlerdir, beyaz türklerdir, eyyy benim kürt kardeşlerim işte cehape zihniyeti budur!!!

meydanlarda atış artık serbestti. tayyip, apo'dan ve pkk'dan çok chpli yıllara, inönü'ye, kenan evren'e, askeri yönetime, ergenekon adlı görünmez ve hayali örgüte çakıyordu.

erdoğan eski hükümetleri ve devleti kötüledikçe ona sempati artmadı, çünkü erdoğan kürtlerin gözünde artık onları kandırmaya çalışan bir demagogtu. üstelik devletin başı olarak devleti kötülemesi hiç de inandırıcı gelmiyordu. 2011 seçimlerine giderken akp'nin elinde sadece muhafazakar ve bazı rantından olmak istemeyen kürtler kalmıştı. ancak yine de akp'nin elinde hatrı sayılır bir kürt oyu duruyordu.

o saatten sonra rte hem elinde kalan muhafazakar kürtleri tutmak hem de milliyetçi muhafazakar türkleri partiden kaçırmamak için 2011 seçim döneminde tornistan yaptı. artık hem devlete hem apo'ya hem bdp'ye çakıyordu. her fırsatta apo'nun namaza tiyatro dediğini, bdplilerin domuz eti yediğini, manevi değerleri aşağıladığını, pkk'nın aslında ateist, zerdüşt, kafir olduğunu meydanlarda haykırıyordu. bu kamplaşma da kürtler arasında işe yaramadı. bdp hemen şeyh said'i anma etkinlikleri, kürtçe namaz ve vaaz etkinlikleri, melle projesi gibi eylemlerle durumu toparladı. bdp'nin altan tan gibi dinci nitelikli kürtçüleri aday göstermesi de işe yaramıştı. akp artık muhafazakar kürtleri de kaybetmeye başlamıştı.

aradaki şu son dönemi zaten biliyorsunuz. akp'nin tam bir diz çöküş dönemidir. pkk'yı muhattap alması ve birlikte çözüm süreci yürütmesi nerdeyse bölgedeki kürtlerin tamamını bdp(hdp) hareketine yöneltmiştir. çünkü bölgede devlet akp değil hdpdir artık. hdp'nin tavizleriyle akp harekete geçince gücün hdp'de olduğunu gören kürtler topyekün hdp'ye yönelmiştir.

sadede gelirsek; devletçi kürtlerin evrimi tam da yukarıda anlatılanlar gibidir.devletçi kürtlerin devletten hdp'ye dönmesine akp büyük oranda zemin hazırlamış ve imkan tanımıştır hatta bu uğurda kendi de tek başına iktidarı kaybetmiştir. akp bugün istese pkk'yla sonuna kadar mücadele eder, hatta o giden oyları da kendine çevirir, tekrar bölgede devlet olur. ancak kendisi tamamen proje partisi olduğundan bilinçli olarak bölgeyi hdp'ye teslim etmiştir.

aslında kürtlerin bu tercihlerini anlamak ve yorumlamak için kürtlerin sosyolojisini iyi bilmek gerekir. kürtler ister doğuda ister batıda yaşasınlar bugün halen daha feodal yapının etkisindedirler. ağa, şeyh, şıh, aşiret kültürünün etkisi kürtlerin günümüzdeki yaşantılarına bile yansımıştır. aşiretçilik ve feodal düzende güç, iktidarın kim olduğuyla alakalıdır. kürtler bu nedenle tarihten beri güce tapmış ve gücün sahibine göre tavır takınmışlardır. bugün devlet yeniden dişlerini gösterip pkk'yı yok ederek kendi gücünü ispat etse kürtler hiç şüphe yok ki yine en büyük devletçi olacaklar ve biat edeceklerdir. kürtlerin sosyolojisi budur. kürtler güce ve iktidara tapar. yani yarın öbür gün kürtler yine devletçi olur mu olur. ama devlet zayıflamaya başladığı an yine dümeni ellerine almaya çalışacaklardır.

işte biz bu nedenlerle ayrılıkçı türkler hareketini destekliyoruz. çünkü kürtlerin türkiye'ye olan bağlılıkları milli ve manevi değerler üzerine falan değildir. tamamen güç ve çıkar ittifakına dayalı ve entegrasyonu reddeden bir yapıdadır. bu nedenledir ki boşnak, çerkez, laz, arnavut, arap vesair dahi türk milli birliğine ve kimliğine entegre olabilecek özelliklerdeyken kürtler bu özellik ve yapıda değillerdir. bütün bunlar bize daha en başından kürtlerin türk milli birliğine alınmaması gerektiğini gösteriyor. zamanında yapılan bu hatalar şimdiki nesillere patlıyor. feodal düzenle ulus devlet kurulmaz. osmanlı da cumhuriyet de bu feodal yapıyı dağıtamadı ve aksine o günkü çıkarları gereği bu yapıya hep sahip çıktı, problemleri ileriye iteledi. işte böyle de yaptıkça gücü kaybettiği anda başına felaketler geldi.

edit: kürtçü hareketinin partileri sırasıyla; hadep, dehap, dtp, bdp, hdp şeklinde verilmiştir.