bugün

De broglie ile 1925'lerde başlayan bu öngörü: gerçeğin tam kendisi değil; ancak gerçeğe bir yaklaşma olarak kalacak, ve bunlara dayanarak yapılan tahminler de, her zaman gerçeği tam gösteremeyecektir ilkesini hissettirmiştir.

L. De broglie kitabında:

--spoiler--
Dalga mekaniğinin inkişafı, fizikçileri, tasavvurlarını gitgide genişletmeye mecbur etmiştir. Bu yeni doktrinde, tabiat kanunları, klasik fizikteki kadar kesin bir karaktere malik değildir. Artık, olaylarda katı bir determinizm yoktur. Sadece, ihmal kanunları vardır.

Fizikçilerin denel vakıaları için hemen hemen istemeyerek kabule mecbur kaldıkları en son teoriler, fizikte determinizmden tamamen vazgeçmeye değil; fakat onu kat'i evrensel telakki etmemeye, ona hudutlar tesbit etmeye mütemayildirler.

Kısaca, eski fizik, bütün olayları kat'i ve istisnasız kanunlara bağlamak iddiasında olduğu halde; yeni fizik, bize ancak, ihtimaliyet kanunları verir. Şüphesiz, bu ihtimaliyet kanunları, sarih formüllerle ifade edilebilirler, fakat her şeye rağmen bunlar gene ihtimaliyet kanunlarıdır.
--spoiler--

Demiştir.

Bu; sebep-sonuç denilip olacakları kesinlik ile önceden tahmin edileceğini öne süren rasyonalizmin yıkılışı demektir.
hımm güzel konu..
bu biraz felsefi bir duruşu andırıyor..
elbette bilimde mutlakiyet yoktur..
ama rasyonalizmin çökertilmesi hem pek olanaklı görülmemektedir -bence-. hem de pek çok sanal sorun oluşturacaktır..
bu yüzden kesinlik (precision), tutarlılık (consistency) vb kavramlar vardır..
özellikle "olasılık-probability" gibi kavram ve "tool"ları bir rasyonalite ortaya çıkarmak için kullanıyorsak..katılmadığım çıkarımdır..
yoksa yani tabii ki hız göstergemizde 180km/h saat hızla gittiğimizi görürken aslında asla o hızla gitmediğimizi biliyoruz..

fakat bu yazıda ki dalga mekaniği kavramını çok da araştırmış değilim..
"Oceanography" ve/veya "ocean engineering" yani özetle akışkanlar mekaniği anlamında aldım..

yanlış almışsam, boynumu büker editlerim..
güncel Önemli Başlıklar