bugün

civilization serisinin beşinci halkası. 2010 sonbaharında bekleniyor, tabi gelmeme ihtimali de var. şimdilik;

http://civilization5.com/
görsel
görsel

çiftlik hayvanları resmen şehir kadar, bittim ona.
serinin beşinci ayağı

(bkz: çıksada yesek)
civ3ün yerini tutamayacaktır ne olursa olsun. (umarım önyargımı yıkacak kadar iyi olur.)
sırf müzikleri için bile oynanacak oyundur.
demosu çıkan oyundur. ayrıca müziklerinde çok sağlam bir "ceddin deden" cover'ı vardır:

http://www.youtube.com/watch?v=Dq2j975DRLs
okçuların 200 km(1 kare aşşağı yukarı o mesafeye denk geliyor) den ok atabildikleri. ama mekanize piyadelerin yapamadıkları.

eee düz mantıkla kıytırık okçu 200 km (1 kare) sallıyorsa tüfekli piyade aslanlar gibi en az 3-5 kare sallamalı.

şu durumda orta çağdan çıkmamak en iyisi.

slider ların kaldırılmış olduğu.

detayların "8 yaşındaki çocuklarda oynayabilsin" mantığı ile dibe çekildiği...

serinin yüz karası. korsanını bile yüklemeye deymez. aferin size abanmaya devam edin siz grafiklere...
orta ayarlarda makinayı zorlayan bir oyun ki gerek yoktu bu kadar grafik kasmaya. ayrıca arayüz kafam gibi, ayarlardan ufalt desem de işe yaramadı.
osmanlıyı seçtiginizde çalan parçalar 10 numaradır, kah ceddin deden gelir kah kanun yada ud.
oynamanın kısmet olmadığı ama civilization serisine ait olduğu için oynamaya başladığım zaman başından kalkmayacağıma emin olduğum oyundur.
bir tile içine 50 tane tank koyamadığımız civilization versiyonu. kurduktan sonra beğenmeyip kaldırdığım ve yıllar sonra civ 4'ü makinama* tekrar kurmama ve akabinde saatlerce makina başında kalmama neden olmuş oyun.
ah bi sağlam torrent linki verilse de indirsem denilen oyundur. offical sitesinin linki :

http://www.civilization5.com/#
artıkher liderin kendi dilinde konuştuğu oyun.
Bağımlılık riskine karşı bir uyarı. [http://www.youtube.com/watch?v=Br1BWPWEdlQ&playnext=1&list=PL32820609F4AEE7BE&index=15 ]
bu oyundaki yapay zeka sağolsun, ortamlarda işçi düşmanı, işbirlikçi darius diye anılıyorum. sen kalk, teker teker bütün alanları tarlayla, madenle donat, otomatiğe bağlanmış paragöz işçiler gidip hepsini trading posta çevirsin. daha neler.
king zorluk seviyesinde 14 ülkeyle açılan huge mapte sözlükteki tecrübeli arkadaşların taktiklerini beklediğim oyun. ayrıca civilization 4 e göre daha sadeleştirilmiş olmasına karşın savaşlarda ve yayılma politikasında civilization 4 e göre çok daha fazla taktik zeka isteyen oyun, öyle 50 birimi tek kareye doldur yardıra yardıra balkanlara ilerle olayı yok bu oyunda. savaşlar ve şehir ele geçirme hem maddi,hem kültürel,hem halkın mutluluğu açısından göt istiyo. bundan dolayıda king ve sonraki seviyelerinde ele geçirilen her şehir yada kazanılan her savaş insana ayrı bi mutluluk veriyo.
Çıktıgından beri Bilgisayar başından kaldırmayan Civilization 4'ün çükü yerine koyulmuyacak bir oyun.Yok grafikmiş ulan bu oyunu oynuyan kim sizden grafik bekliyor ? Civilization 4 te ki en mükemmel sistemleri ortadan kaldırın yerine dandik bir sistem getirin.Din sisteminin oyuna ne kadar gerçeklik kattıgından haberiniz yokmuydu sizin ? Diplomaside getirdiği gerçekçilik vesaire.Benim gibi tüm stratejisini worker ve din üzerinden kuran bir oyuncuyu oynadıktan 1 saat sonra kaldırtır.Bunlarıda geçtim.her turn da karşıma çıkan saçma sapan pencerelere sinir oldum.yok bunu yaparmısınız yok şunu yapmadan turn e devam edemezsin.resmen oyuncuya geri zekalı muamelesi yapmışlar.Civilization'ı 3 ten beri oynuyorum.bilmem ne bakanı filan Civilization 3 teki bu güzeldi fakat bu bile kurtarmamış sizi.özetle beğenmedim.
edit:aslında fena birşey değilmiş.sonradan toparladılar.
oynadığım ve beğendiğim oyun. grafikleri fazla abanmışlar orası bir gerçek. bunun dışında oyunda pek bir eksik yoktur. okçuların 200 km'den ok atmasına gelirsek, o zaman satrançta ki atın 'L' şeklinde gidişine de takalım burhan gibi. "atın kafası mı güzel ya?" diyelim. bu tarz küçük ayrıntılar bu kadar geniş çaplı bir oyunda dikkat edilmemesi gerekendir.

evet seride artık gözle görülür bir düşüş vardır. fakat hala piyasanın en iyilerindendir. hala başından kaldırmaz. bu da demektir ki adamlar işini iyi yapmış.

burada da türkiye sitesi buyurun sömürün;
http://www.civilizationturkiye.com
ev arkadaşımın günde 20 saatini ayırdığı 2k games ve sid meier's tarafından üretilmiş bilgisayar oyunu.
içinde bir çok ırkı bulunduran tabi osmanlıda var sıra tabanlı strateji oyunu.
oyunun içerisinde ömer faruk tekbilek tarafından seslendirilmiş gönüller sultanı adlı bir ilahi vardır ki başlı başına oyunu oynama sebebidir. yunus mu dersiniz, solo ney mu dersiniz, daha sayamadığım o kadar güzel parçalarla bir soundtrack hazırlanmış ki, oynayanlar nezdinde kültürümüzü eurovision saçmalığından daha iyi temsil etmektedir.

enfestir. [http://www.youtube.com/watch?v=Ld5vk45WN7E bakın]

not: altındaki yabancı yorumlarını okumanızı tavsiye ederim.
ilk önce Hepsiburada.com'dan almayı denediğim, muvaffak olamayınca Muğla'daki Gamer-Market com'dan getirttiğim hevesle oynamayı beklediğim muhteşem oyun.

Gel gör ki bu ürünün Türkiye distribütörü Aral Ticaret, kutunun içine Steam şifre kodunu koymayı unutmuş ve şimdi de bulamıyor. En aşağı on gün daha bekleyeceğiz.

Ondan sonra Amazon.com'dan şurdan burdan ürün alınca ülkeni düşünmüyorsun parayı elin yabancısına veriyorsun diye sitem ediyorlar. Böyle mallıklar yapmıyorlar da ondan tercih ediyoruz.
amanın o müzikler nedir,osmanlıyı aldınızmı arkada bir mehter bir çifte telli bir tasavvuf müziği,birde karşıma pek bilinmeyen kuşatma müziği çıkmasın mı?

vay anasını be..
steam den indirilebilecek bir oyun. fakat oyunun bilgisayardan beklentisi bir hayli yuksek. **
torrentdan indirdiğim ama bir türlü setupunu yüklemeyi başaramadığım oyun.
özellike müzikleriyle ön plana çıkan oyun. civ3 ve civ4'e göre oynayışının basitleştirilmesinin de sadeleştirilmesi ya da bakış açısının daraltılmasından çok serinin ilerledikçe eklenen ve saçaklanan konularının kontrolünün kolaylaştırılmasına yönelik bir düşünce olduğunu oyunu oynadıkça anlıyorsunuz. serinin önceki oyunlarıyla karşılaştırdığımda eleştirebileceğim tek nokta, oyun içinde ulusların askeri-ekonomik-kültürel... verilerin, karşılaştırmalı tablolarına oyun içinde çeşiti periyotlarla ya da oyun sonundaki gösteriminin çıkarılmış olması. oyunda savunmaya yönelik oynayanlara çeşitli avantajlar sağlanmış(şehir savunması, her altıgene max. 1 birim yerleşebilmesi vb). bu yüzden genel olarak savunma-bilim odaklı gelişmeye çalışıyorum. tabi büyük haritalarda bu şekilde zafer kazanmak çok zor. eğer büyük haritalarda oynuyorsanız küçük ve odaklanmış bir gelişmeden çok genişlemeci ve askerî bir yaklaşım sergilemeniz gerekecektir. çünkü her zaman cengiz kaan, bismarck gibi savaş manyağı psikopatların çıkıp ebenizi bellemesi kuvvetle muhtemeldir. alt seviyelerde oyun gerçekten de kolay, ancak normal düzeyinden sonra gerçekten de oyunu kazanmak için oyunun genel anlayışına ve ulusların yaklaşımlarına hâkim olmanız gerekiyor. oyunu zaman zaferiyle (2050 yılına en fazla puanla girenin kazandığı) bitirmek için genişlemeci (puana en çok katkı sağlayan öğeler: fethedilmiş alan ve dünya harikaları), bilimsel zaferi kazanmak için üretken ve savunmacı, askerî zaferle bitirebilmek için saldırgan, kültürel zaferle bitirebilmek için dengeli ve odaklanmış, diplomatik zaferle bitirebilmek için de uzlaşmacı ve ekonomik (altın kazancına yönelik) yaklaşımlarla ön plana çıkmak, daha da önemlisi bu yaklaşımlara uygun karakter ve uluslarla yola çıkmak gerekiyor. daha önce de dediğim gibi en kolay olan -ya da bana öyle gelen/becerebildiğim- kazanma şekli bilimsel ve diplomatik zaferler; ama her yiğidin cacığı da başka oluyor tabi.

sonuç olarak daha önce de dendiği gibi "koca bir satranç masası" bu oyun ve ya "bu ne ya ne sıkıcı bi oyun" deyip baştan bırakırsınız ya da benim gibi azmedip, gazetelerin bile x kupon karşılığında veremeyeceği "dev eser" civilopedia'yı elinizde sözlük, sular seller gibi içip hem oyunu oynarsınız hem de öğrenirsiniz; oyun aralarında hayatınızı yaşamaya devam edersiniz.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar