bugün

şu cenaze evine gelenleri doyurma olayı gercekten cok ilginc. dunyada bizden baska orneği de yok muhtemelen. insanların acısı yetmiyor bir de aç doyurmakla ugrasıyorlar.
--spoiler--
dunyada bizden baska orneği de yok muhtemelen.
--spoiler--

her yerde yapılır bu. hiç mi yabancı film izlemedin amk.

lan ilk kez 0 0 7 ayar verdim. bir garip oldum .
Ölen kimsenin ailesinin, taziyeye gelen insanlara takdim etmek için yemek yapması dinen hoş görülmemiştir. Çünkü yemek ziyafeti sevinc ve mutluluk günlerinde meşru görülmüştür. Daha çok doğu ve güneydoğu illerimizde adet haline gelmiş ve ölenin yakınlarına ayrıca külfet olmuş bid'at bir gelenektir. Böyle durumlarda buna benzer bir taziye evine gittiğiniz zaman, taziyeye gelen misafir olarak misal 100-200 kır pidesi, 100-200 ayran gibi şeyler götürmek, kendi evinde yemek yapıp bunu götürmek yada taziyeye giden yakın olarak bu işleri organize etmek ve elinizi taşın altına koymak daha evla ve faydalı bir iştir.
--spoiler--

her yerde yapılır bu. hiç mi yabancı film izlemedin amk.

lan ilk kez 0 0 7 ayar verdim. bir garip oldum .

--spoiler--

lan olum yabancı filmde taziye evine gider içerler. onun yanında da atıştırmaklık bişiler olursa yerler. sen hangi hollywood filminde cenaze evinde yemek yedirilmedi diye ayıplanıldığını, dedikodu yapıldığını gördün ...na koyim?
Hiç hoşnut olmadığım, beni rahatsız eden bir durum bu acılı aileyi birde bu tür şeylerle uğraştırmanın yeri varmıdır dinimizde, acaba diyorum bazen peygamber efendimiz döneminde nasıl bir cenaze düzenimiz vardı yada bu olay sadece bizlere özel adetmidir, cenaze evini aş evine çevirmeye gerek varmıydı , diye düşünüyorum bazen.
Bu kültürü çıkaran ön ayak olan herkesin gelmişine geçmeşine kızıyorum kınıyorum.
bu bi ritüel gelenektir olayın özü şudur. cenazeye gelenler değil oalyın ilk anından cenaze yakınlarının yanında olan buraya dikkat özellikle namaza katılanlar değil defin işlemine katılanlar yani araçla mezarlığa gidenlere gün boyu acıya ortak ve yardımcı oldukları için yemek verilir. babam 2017 öldüğü zaman bunu yaptık ayrıca 40 ı çıktığı gün cami altında abartmıyorum en az 800 kişiye tavuklu değil etli kavurmalı etler alucradan gelmişti keşkek çorba tatlı su ikramı yaptık kuran okutmuştuk çok yüksek meblağ ödedik yarısını ibiş birader ödedi yarısını ben. babam için helali hoş olsun.
benim şahit olduğum tüm cenazeler de gelenler elleri boş gelmez, lokantada yemekler yaptırırlar. oturup hep birlikte sofra kuralım diye değil, cenaze sahibi aile bu acı içinde en temel ihtiyacı yemek ile uğraşmasın birde mantığı. unutmamak gerek ki şehir dışından da gelenleriniz olur ve sizde kalanlar olur.
Olması gerekendir örfümüzdür, adetimizdir, kaybettiğiniz insanı sizinle beraber uğurlamaya gelen kıymetli insanlara kıymet vermektir. Tabii ki de ölümden en ağır şekilde etkilenen kalanlar üstlenmesin bu işi onlarca eş dost akraba var onlar halledebilir rahatlıkla. Bu olayı sanki hüngür hüngür ağlarken elinde kepçeyle yemek koyuyormuş imajına kim indirgedi onu anlamadım.
Rahmetli babamın taziyesinde; beni acımla baş başa bırakın, defolun gidin laaan diye bağırmamak için zor tutmuştum kendimi.

Ben ve kardeşlerim, Perişan bir halde yemek ve çay servisi yapmıştık onlarca insana gece boyu...
Canım sıkıldığı ve boş vaktimin olduğu bir dönemde Altay türk mitleri ve adetleri üzerine araştırma yapmıştım. Hem wilhelm radloff’un “sibirya’dan” adlı kitabında, hem de başka ikincil kaynaklarda gördüğüm, o yemeğin diriye değil, bizzat ölüye verildiği… bu yemekle birlikte ölünün ruhunun bu yiyecekleri yiyip içerek insan ve hayvanlara musallat olup, hastalık getirmemesi amaçlanırmış. Peki neden cenaze sırasında veriliyor? Çünkü inanışa göre ölü henüz öldüğünün tam olarak bilincinde değil, öteki aleme geçiş yapmamış ve insan olarak davranmaya çalışıyor. Bize de, Müslümanlık’la birlikte bu biçimde yansımış.
Herkesin karşı olduğu ancak bunu kaldırmak yerine yapmaya devam ettiği şey.