bugün

ingiliz asıllı amerikalı astronom hanım. 1900-1979 arasında yaşamıştır. 1925 yılında tamamladığı doktora tezinde, o sıradaki bilgileri alt üst edecek şekilde , güneşin temel olarak hidrojen atomlarından oluştuğunu ortaya koyarak önemli bir başarıya imza atmıştır.

daha sonraki akademik kariyerinde de yüksek parlaklığa sahip yıldızları inceleyerek samanyolu'nun yapısını anlamaya çalışmıştır. daha ileriki aşamada da çeşitli yıldızlarla incelemelerini sürdürmüş; asistanları ile birlikte 1.250.000 gözlem yapmıştır. daha sonra magellan bulutsuları da incelemeye dahil edilmiş ve 2.000.000 daha ilave gözlem yapılmıştır.

çeşitli akademik kurul üyelikleri ve onursal doktora ünvanları dışında, 2039 nolu asteroide adı verilerek de onurlandırılmıştır.
(10 Mayıs 1900 – 7 Aralık 1979) Britanya asıllı Amerikan gökbilimci ve astrofizikçi. 1925'te tamamladığı doktora teziyle yıldızların içeriğinin büyük miktarlarda hidrojen ve helyumdan oluştuğunu göstermiş; bu elementlerin göreli bolluklarını hesaplamıştır.

https://tr.wikipedia.org/.../Cecilia_Payne-Gaposchkin
Evrenin Ana Maddesini Keşfetti, Kadın Olduğu için Adı Önemsenmedi.

görsel
güneşin aslında hidrojen ve helyum'dan oluştuğunu bulmuştur. bu muazzam keşfinin değeri tabiki yıllar sonra anlaşılmıştır. dünyanın ilk bilgisayar programcısı olan lakin adı sanı bilinmeyen ada lovelace gibi, izafiyet teoresi'nin ispatlarını yapan ama hakkı yenen mileva maric gibi, radyoaktif buluşların anası olmasına rağmen kocasının ısrarları sayesinde zar zor nobel alabilmiş marie curie gibi onun da tek suçu kadın olmak olduğu için adını ders kitapları yazmaz.