bugün

ideolojisizliğin zararlarından daha fazla değildir.
varlığım hiçbir ideolojiye armağan değildir sözünü akla getirir.
doğru olan önermedir. çünkü, ideolojiler düşünme alanını daraltır. her ideolojinin eksik yönleri ve sınırları vardır. insanın hası dediğim adamlar, ideoloji adı altında kendisine giydirilmeye çalışılan deli gömleğinden daha ötesi düşünebilenlerdir.
politikaların ve ideolojilerin çelik-çomak oyunundan öteye gitmeyen, insanları uyutan hede hödöler olduğunu anlamış insan söylemidir.

ek: ak parti ve ak partimizin ideolojisi hariç.
bir ideolojiye kendini ait hissetmek sadece o ideolojinin izin verdiği sınırlar çerçevesinde zihni, zekayı kullanmayı sağlar ve nitekim zeka sınırlandırılmış kendine sınırlar koymuş olunur.. oysa ki kendini bir ideolojiyle sınırlandırmamak geniş bir bakış açısı ve zekayı daha verimli daha geniş çerçevede özgürce kullanma fırsatı sağlar..

'imkansızı iste olsun' , 'inanmak başarmanın yarısıdır', 'zekanızı sınırlandırmayın' bu ve bunun gibi cümleler ilkokul çağından beri vurgulanmadı mı bize hep? daha sonra da 'bir ideolojiyle kendinizi kısıtlayın', 'seçim yapın' dediler; 'artık reşitsiniz' vs.. bu ve bunun gibi birçok çelişkilerle büyüdük, büyüyoruz..

insanın kendini sınırlandırması aslında bir nevi cezadır.. çünkü insanoğlunun doğasının
özünde sınırlandırmamak vardır kendini aslında. en basitinden düz mantıkla düşünürsek tarihe baktığımız zaman bütün devletlerin hep sınırları genişletme daha geniş alanlara yayılma isteği vardır.. peki neden? neden sınırlarını genişletmek istemişlerdir, kendilerini kısıtlamaktan ziyade? çünkü insanız ne de olsa manevi maddi daha da büyümek sınırlarımızı aşmak, gelişmek isteriz.. basitçe görüldüğü gibi kendini sınırlandırmak doğamızda yok aslında..

lakin ''bütün ideolojiler zararlı mıdır'' gibi bir düşünce de ayrı bir tartışma konusudur..
doğruluk payı olan önermedir aslında. elbette her insan belli ideolojileri benimseyebilir ya da doğru bulabilir, ancak genel anlamda baktığımızda ideolojiler bugüne kadar toplumları yıkıma sürüklemek ve toplumların kültürel geçmişlerini yok etmek ya da kültürel öğeleri kötü amaçlar için kullanmayı kendilerine misyon edinmişlerdir. iyi ya da kötü her ideoloji söylediklerinin ötesinde yaptıklarıyla toplumları yozlaştırmışlardır efendim.
bu fikir de bir ideolojiye dönüşebilir ve kendisine yanlılar bulabilir.

(bkz: kaos benim düzenimdir)
bir fikir sahibi olmanın kötü olduğunun düşünen kişinin fikridir. kendisiyle çelişmiş bir mantığı vardır. bir fikre sahip olmanın kötü olan bir yanı yoktur. Ancak toplulumumuz ideoloijileri pek sevmez. Bundan sebep olarak "ayağınızı denk alın" lafını dikkate almanız tavsiye edilir.
-kendisi okuyup, araştırıp, yazıp, çizip, eh biraz da hayal edip düşüncesine ve kişiliğine kendi karar veren insan beyanatı olabilir. hangi ağızdan duyulduğu değerini belirler, bu cümlenin.
-misal; apolitik, zengin, mutlu ve cahil olup herkesle saçma laflar ve saçma önyargılarla eğlenmekten başka bir bok bilmeyen insanlar tarafından söylenmemiş olması gereklidir. aynı şekilde bir cahil taşralı söylemi de olabilir;"yauv gonuşirler, okiyirler de bir poh anlamiyrem. bu dünya fani dünya arqadaş ben garnımı doyuram yeter" tanıdık geldiğini biliyorum, lanetlenmelidir düşünemeyenler, etiketler ve insanın doğasını oluşturan bütün pislikler. ondan geriye tek bir zerre kalmayıp, arınana dek...
-bittabi, cehalet mutluluk mu diyecekti? haklı tutmayın küçük enişteyi.