bugün

bir insanın bireyselleşmesi bir birey olma çabası topluma zararlı bir şey midir? yegane misyonu topluma huzur ve refahı vermek dirlik ve düzeni sağlamak olan devlet, bireyselleşmenin önüne geçmede gerçekten çok masum çok mu haklı?

bir birey olmak, hukuk tanımıyla ve insanın doğumunu ifade eden anadan tam olarak doğmak anlamına gelmiyor. platon insanların eşit doğmadığını kiminin ayak, kiminin beyin olduğunu ifade eder.(organizmacı görüş) 'belki de filozoflar kral olmalı' derken kendinden başkasını kastedmiyordu aslında. kendisi bir yurttaştı. antik yunanda yurttaş kavramı bugünden çok farklıdır. bir statüdür. yani diyeceğim o ki platon daha doğuştan ayrıcalıklı doğmuştu. kimin sayesinde aa evet devlet!

insanların eşit doğmamasına sebep olan şey -bir özürleri yoksa- onların biyolojilerinden kaynaklanan bir şey değildir. tam olarak bireyselleşmesini tamamlamış her birey her konuda pekala düşünebilir. onları düşünemez, kafa yoramaz hale getiren yegane şeyse devlettir. daha insanların ilk eğitim çağlarından itibaren onları şekillendirmeye belli bir kalıba sokmaya çalışır devlet. onun varlık sebebi insan yerine kafa yormak, yormuyorsa da yoranları engellemektir.

bireyselleşme insanları bencil olmaya itmez. bireyselleşmeden kastımız kendisi için yaşayan insan değildir. fikirsel mücadelesini tamamlamış, kendi dünya görüşünü oluşturmuş, beynine zorla bir şey empoze edilmemiş insandır. bu yüzden de sağlıklı bir toplum ancak onlarla var olabilir. devletin türlü alaverelerle yetişdirdiği, tek bir kalıba soktuğu, tek bir 'izm' i empoze ettiği insanlar ne kadar sağlıklı bir toplum oluşturabilir ki?(izler idraklere giydirilmiş deli gömlekleridir der cemil meriç) belki fiziken turp gibi olabilirler ancak ruhen birer koyundurlar.

-şu çimlerden yiyin lan orası anarşizm!