bugün

itici insan içeceğidir. Bira içen erkek ve kadın iticidir. Zıkkım için diyesi geliyor insanın.
Sıcağı ve sadesi midemi bulandırandır. Buz gibi limonlu tuzlu...
(bkz: arpa suyu)
Hayati sıvım.
Mısırlıların bulduğu içecek.
Alkol bağımlısı mıyım, neyin bağımlısıyım bilmiyorum ama birayı dönem dönem aşırı çok seviyorum. Belli bir rutine girdiğimde sanırım kendimi kandırmak için, bugün 5-6 tane gevşemek ve uyumak için içeceğim diyorum. Bi bakıyorum 10 tane içmişim. En başta yetecek zannedip de sonradan hiç tatmin olmamamın mantığını anlayamıyorum ama bunun bağımlılık olduğu zannetmiyorum. Çünkü başka kimyasallara bağımlı olduğum hep oluyor, çok oldu, bu öyle bir şey değil. Ne olduğunu da çözemiyorum.
(bkz: muhabbet tellalı)
ikinci yudumdan sonrası vergi.
Son bir adet kalanımdır... Bu akşam açmıyalım artıkonu. .
16. Yüzyılın başlarında ilk kez Almanlar tarafından mutlaka arpa maltından yapılması şart koşularak bir nevi yönetmeliği belirlenen ve asırların getirmiş olduğu bir damak tadıyla dünya genelinde bu şekilde kabul gören, şerbetçi otu, şeker ve Sudan ibaret alkol oranı ortalama %5-%10 arasında değişen içki.

Lager ve ale olmak üzere iki alt türü vardır. Lager daha düşük sıcaklıklarda mayalanırken ale daha yüksek sıcaklıklarda fermente edilerek üretilir.

Merkez üssü avrupa’nın kuzeyidir.
amsterdam fena değil sanki.
Carlsberg. (şişe) ve tuborg gold. (şişe)
10 seneden fazladır ağzıma alkol surmuyorum ama son iki gündür acayip şekilde canım bira istiyor. Şöyle köpüklü bı extra yanında soslu mısır ne giderdi be.

Oğlum kapadok saçmalama sen alkol komasindan hastanede yattin.
Türkiye'de gereksiz pahalı.
olsa da içsem.
Artık kusacağım bu meretten.tayip vergileri kaldırsa da isteyen başka içkiler de içebilse.
alkollü içkilerin gazozudur. televizyonda maç izlerken ya da kumsalda güneşlenirken iyi gider.
Evde kendim yaptığım alkollü içecek. Yapımı çok kolay maliyeti tekel biralarının dörtte birine takabül eder.
Yaz günleri serinleticidir. Enfes gider.
Hamal mamal diyorlar ama bira candır. Rakıdan candır.
Bira 18-19 yaşındaki serseri gençse, rakı 45-50 yaşındaki babadır.
az önce danimarka'lı iş arkadaşım olan hanımefendi "bütün dünyada bira tüketimi düştü" dedi. "aynen reyiz yüzünden değil mi? ötv çok amk" dedim, "hayır global bir trend" dedi.

ekonomik sorunlarım olmadığı için, burada sizden öğrendiklerimi ortamlarda satayım diyorum, hep göt oluyorum sizin yüzünüzden amk.

erkeklerin insagram'da göbeksiz foto paylaşımı, işçi sınıfının değişimi ve erkek tanımının softlaşması falanmış nedeni.

sizlik bir şey yokmuş, fiyatla alakalı değilmiş değerli arkadaşlar.

t: bir alkollü içecek türüdür.
Ayyaş içeceği.
yanındaki mezelerle çok daha iyi olan içecek. su gibi içilmemesi lazım.
uzun senelerdir evde kendi imkanlarımla yaptığım içecek.

(bkz: evde bira yapımı)

efes, tuborg gibi ticari biraların çoğu pilsner türünde biradır. ben ise evde pilsner türüne ek olarak ipa, apa, lager, bock, stout, weissbier gibi bir çok farklı türlerde bira yapıp afiyetle içmekteyim. yaptığım biralara inanılmaz paralar harcayıp envai çeşit şerbetçi otu koysam, ilave şeker eklemeyip %100 malt üretsem dahi şişe başı maliyetim maksimum 5 tl oluyor. iyice ucuza kaçarsam da 1 tl civarında şişe maliyetine ulaşabiliyorum.

herkes aynı soruyu soruyor; tadı nasıl?
benim bu konuya cevabım bira türüne göre değişeceği yönde oluyor. ama özet bir cevap vermem gerekirse tekellerden ziyade gittiğiniz güzel restauratlarda aldığınız değişik pahalı biralar var ya hani, işte onlara benziyor tadı.

bir diğer en çok sorulan soru ise örneğin; ben tuborg gold içiyorum. onun tadına yakın bira yapabilir miyim?
hayır kardeşim, yapamazsın. ama emin ol yaptığın bira efes, tuborg ne bileyim carlsberg gibi biralardan çok da güzel ve kaliteli olacaktır. ticari bira dediğimiz bu bira türlerinin, şişe maliyeti 1 tl civarına gelen biralardan dahi daha kötü tadda olduğunu düşünmekteyim.

artık seneler geçince ve tek seferde yaklaşık 200 şişe üretim kapasitesine sahip olunca insan hem yapım hem tadım konusunda uzmanlaştığını hissediyor. herkesin farklı damak tadı var en nihayetinde. ben de kendi damak tadım doğrultusunda daha çok damakta turunçgiller tadı bırakan ale türlerini ve kahve tadı bırakan stout türlerini buna ek olarak da acı tad bırakan ipa türünde biraları sevmekteyim. 5 kez bira mayalıyorsam en fazla 1 tanesini pilsner yapıyorum gibi bir durum söz konusu. artık öyle bir noktaya geldim ki, kış için ayrı, yaz günleri için ayrı, efendime söyleyeyim yemek yanında içmelik ayrı, hamburger yanında içmelik ayrı bira yapmaktayım. konu hakkında bilgiye aç biraseverlerin kafalarındaki soruları seve seve cevaplamaya hazır durumdayım.

en basit olarak bir çok internet sitesinde satılan kitler ile biracılığa adım atmanızı öneririm. acemiliğinizi attığınızı hissettikten sonra hem kendi damak tadınıza göre lezzetler yapmak hem de bira maliyetini iyice düşürmek adına tam tahıl üretime geçmenizi öneririm.

evde bira yapımının tek kötü yanı sanırım daha çok bira içiriyor olmasıdır.