bugün

bir ferit edgü kitabı. 1979 sait faik öykü armağanını almıştır. füsun akatlı'nın deyişiyle, "umutsuzlukta açılan bu delikten ve ışık sızdıran bu tek iletişim odağından kalemini çıkarıp, yazarak uyarmaya yönelen" bir yazarın öyküleri var bu kitapta.
ferit edgü'nün ödüllü hikaye kitabı. kitabın en dikkat çekici öyküsü bir gemide ve olanak-siz'dir.
bir gemide varoluş ve tanrı üzerine yazılmış etkileyici bir öykü, heidegger varlık için şöyle der; varlık,ne bir başkası tarafından var edilebilir ne de bir başka şeyi var eder. varlık, asla ve asla bir neden-sonuç ilişkisi içinde seyretmez. bu cümle ile tanrıyı reddeder heidegger, sartre da aynı çizgidedir varoluş içinde tanrıya yer ayrımaz ve sorumluğu insana yükler. insanlar eylemlerinden sorumludur…
bir gemide öyküsünde de kaptan ve tanrı metaforu vardır. kaptan tanrı, yolcular insanoğlu, rota kader. anlatıcı kaptan olmadan da geminin rotasında gittiğini söylerken deizme selam gönderir. bu sırada yolcuların almak istediği sorumluluk ise sartre tipi varoluş kuramına dayanır.
görsel
Ferit edgü'ye 1979 sait faik hikaye armağanı kazandıran kitabı.
Son zamanlarda bu kadar beni kendine çeken bir kitap okumamıştım.Gerçekçi ve fantastik ögelerin iç içe geçtiği sekiz öyküden oluşuyor kitap. Kitaba adını veren "bir gemide" öyküsü ise oldukça özel. varoluşsal-dinsel gerçekleri metaforik bir yazım diliyle anlatmış..
Başucunda durup dönüp dönüp okumalık..