bugün

yıkılmasının şerefine pink floyd bir araya gelip konser vermiştir.
yeni neslin bihaber oldugu soğuk savaşın simgelerinden birisidir.

ozellikle internette cok sık dile getirilen, 1990 ve sonrasi dogumlulara ithafen yazilan e-postalarin konularindan birisidir.

su sekilde gelisir 1990 ve sonrasi doganlar asla wall sarkisinin anlamini bilemeyecek. daha da gider bu..
(bkz: berlin duvarı)
(bkz: berlin duvari)
(bkz: samsunlu nuri mala vuramadan donuyor)
yurdum insanının alman hükümetine karşı alkışlancak protest tavrına neden olan duvar.
http://www.facebook.com/p...v=116825016698&ref=mf
Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya'ya kaçmalarını önlemek için Doğu Alman meclisinin kararı ile 12 Ağustos 1961 yılında yapımına başlanan yaklaşık 160 km. uzunluğundaki duvardır.
yıkıldığından kısa bir süre sonra sevgili ailem tarafından yerinde toplanmış çeşitli parçalarıyla evimi süslemektedir bir bölümü.
son yapılan anketlere göre, doğu alman vatandaşlarının eski günlerini aradıkları duvardır.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25019125/
(bkz: berlin duvarinin yanlislikla yikilmasi)
(bkz: israil duvarı)
konuyla ilgili bir film izlemek isteyenler için;

(bkz: elveda lenin)

filmde sosyalizmin yıkılışını özgürlük olarak gören bir gencin sosyalizmin yıkılmasıyla yaşadıkları ve doğru bildiklerini sorgulaması anlatılıyor. bazen bir şeyin değeri artık onun olmaması ile anlaşılır. berlin duvarı yıkıldığında insanların mutluluğunu hatırlıyorum, peki o duvarı yıkanlar sonrasında doğu almanyalı işçilerin yaşamını garanti altına aldılar mı? ya da tek bir çeşit turşu yemek hiç tuşu alamamaktan daha mı kötüydü?
komünist dünyanın "demir perde ülkeleri" ismini almasına sebepe olan duvardır. kapitalizm'e bol bol propaganda malzemesi olmuştur. zamanında, "duvarın arkası karanlıklar dünyası" gibi klişeleşmiş sloganlar vardı. bir gecede yıkılmıştır. herşey aniden olmuştur.

doğu alman yönetimi bir televizyon programında "yarından sonra isteyen doğu alman vatandaşları batı yakasını günü birlik ziyaret edebilirler" açıklaması yapınca haberi alan vatandaşlar ertesi gününü beklemeden duvarın olduğu yere akın etmeye başlamıştır. kalabalık artınca bir anda olaylar kontrolden çıkmış ve politbüro "kapılar açın" talimatı vermiştir. sonrası malum. bütün gece çoluk çocuk, genç yaşlı bütün doğu almanlar yürüyerek ya da arabalara doluşarak batı yakasına geçmiş, batı yakasından gelenlerle birlikte duvarın üstüne çıkarak sabaha kadar bira partisi düzenlemiştir. hemen akabinde de komünist dünyanın yıkım düreci başlamıştır.
bana pink floyd'u sevdiren duvar. hüzünlü duvar ve ardındakiler hikayelerini pink floyd'tan dinlediğimiz duvar.
görsel
(bkz: wind of change)
bir de böyle [http://www.youtube.com/watch?v=kUvy1YI0vf8&feature=related birşeydir]. görüntünün çekildiği yer tam olarak checkpoint charlie'dir.
kız ve erkek yurtlarını ayıran duvara erkekler tarafından verilebilecek ad.
sanıldığının aksine batı berlin doğu almanya'nın içinde kurtarılmış bir bölgeydi. yani batı almanya ile herhangi fizik bir bağ yoktu. duvardan geçişler özel pasaport ile yapılıyordu. Hatta bernauer sokağı’ndaki bazı evler tam sınır çizgisinin üzerinde yer aldığından evlerin ön cephesi doğu berlin’e, arka cephesi batı berlin’e bakıyordu. bu sokaktaki evlerden batı berlin'e geçildiğini fark eden sscb yönetimi bu sokaktaki evlerin pencerelerine* duvar ördürmüştü.

şimdi edindiğim bilgiyi ekleme :
--spoiler--
duvarın yıkıldığı gün Batı Almanya'ya geçen Doğu Almanlar, 100 Mark değerindeki "Hoşgeldiniz" parasını almak için bankalar önünde kuyruk oluşturdu.
--spoiler--
yıkıldığında üzerinde yüzlerce dilden yazı olan duvar.

duvar yıkılmadan bu yazıların hepsi tek tek kayıt altına alınmış.
türkçe olan cümlelerden biri de suymuş: ''samsunlu nuri s...kemeden dönüyor!''

ulan herifin gidip nereye ne yazdığına bak, sanki durumundan haberi yokmuş gibi!

nuri'nin parayı bulmuş halide şöyle olurdu herhalde:bir tatil köyü sahibi tesislerine çekim için gelen ekibe yemek veriyor,
kahvelerde içildikten sonra, kalantor hipopotamın ekibe önerisi şu:
''birer .m s.ker miyiz?!''

adeta tatlı öneriyor hırtlamba!
1961'de inşa edilen 1989'da yıkılan doğu ve batı almanya'yı birbirinden ayıran utanç duvarıdır. bu utançtan kurtulmaya çalışan almanlar müzelerde berlin duvarını ve yıkılışını anlatan belgeselleri ücretsiz yayınlamaktadır.
kuruluş amacının anormal olmasının yanısıra; çevre şekillendirilmesi de bir hayli garip olmuş yapı. şöyle ki; tam olarak bir çizgi ve ya belirli bir hizada doğrulmadığından dolanbaçlı berlin sokaklarının birçok yerine bağlantılıydı. doğu veya batı tarafından bir caddede yürümeye başlayan bir alman, istemsizce kendisini bu sınır duvarının yanıbaşında kritik noktada bulabiliyordu. bu durumda da; en iyi ihtimalle doğu alman muhafızları tarafınca sorgulanmasına, belki de öldürülmesine neden oluyordu.
bugün berlin duvarının inşasına başlamasının 50.yıl dönümü .
http://www.boston.com/big...membering_the_divide.html
üzerinde neredeyse her dilde yazılar yazılmış olan bu duvarda "samsunlu nuri zikemeden dönüyorum" şeklinde bir ifadenin de yer alıyor olması da yurdum insanının durumunu, niteliklerini ve önceliklerini net bir şekilde özetliyor sanki.
yirmi iki senedir olmayan. yirmi iki sene önce bugün, soğuk savaş bitti.
soğuk savaşın sembolüdür kendileri, kimileri severdi, kimileri sevmezdi.