bugün

genelde büyüklerimizin söylediği, doğru bir cümledir. bayram sabahı uyanılır, babanız ve çevredeki akrabayi talükat ile bayram namazına gidir. dönüşte kuş sütünün bile bulunduğu bir bayram kahvaltısı sizi beklemektedir.

sabah ertesi akrabalarınız, sevdikleriniz, sevmedikleriniz ziyarete gelir. sevmediklerinizle bile öpüşür koklaşırsınız. çünkü o gün bayramdır. küs olduğunuz biri varsa özellikle anne baba tarafından davet edilir o gün eve. kapı açılır, küs kişi karşınızda durmaktadır ve ''senin ne işin var burada'' gibisinden bir bakış atılır, karşınızdaki küs kişi ise ''sana mı geldim ben, annene babana geldim'' gibisinden bir bakışla karşılık verirken yavaşça içeriye süzülür. ilerleyen saatlerde evin babası ''hadi öpüşün bayramlaşın, bayramda dargınlar barışır'' diyerek olayı bağlar. emir büyük yerdendir. yapılacak bir şey yoktur. formalite icabı öpüşülür ilk başta ancak ilerleyen günlerde bu formalite kalıcı ve samimi olacaktır. eskiden küs olunan kişiyle can ciğer kıvamında olunur. bayramlar iyidir, dargınlar barışır.
bayram hutbesinin değişmez cümlesidir.
bayram güzel bir vesiledir, dargınların barışması için. küs kalmaya devam etmek ise barışana kadar, haneye günah ekletir. Hadis-i şerifte "Sana darılana git, barış! Zulüm yapanı affet. Kötülük yapana iyilik et!" buyuruldu.
bayramları gerekli kılan en güzel eylemdir.
güncel Önemli Başlıklar